Открийте ни и в

Новини

Канадците, които отиват да се ваксинират в САЩ, подлежат на карантина на връщане

От карантина са освободени шофьорите на камиони

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Канадците, които искат да преминат през границата със Съединените щати с единствената цел да получат ваксина срещу COVID-19, не са освободени от задължителна карантина при завръщането си.

Агенцията за обществено здраве на Канада заяви, че освобождаването от карантина не е предназначено за пътуващите в чужбина, за да се ваксинират срещу коронавируса.

„Изключенията за представяне на отрицателен тест или карантина за пътници, които се връщат в Канада след получаване на основни медицински услуги в чужда държава, не са предназначени за тези, които искат да се ваксинират срещу коронавируса”, заяви говорител на Агенцията.

Онтарио възобновява плановите операции

„Тази разпоредба е въведена за канадците, които търсят животоспасяващо медицинско лечение извън Канада.”

Изявлението се опита да изясни възникналите казуси от последните дни, че получаването на ваксина може да се счита за основна медицинска услуга и канадците, преминаващи границата, могат да бъдат освободени от 14-дневната карантина, когато се върнат.

Границата между САЩ и Канада е затворена за несъществени пътувания като туризъм от март 2020г. Несъществените пътници, влизащи в Канада през сухопътната граница, трябва да представят отрицателен тест за COVID-19 преди пристигане, в допълнение към задължителния 14-дневен карантинен период.

Но от февруари пациентите, които търсят животоспасяващи медицински услуги бяха освободени от тези изисквания, само ако имат писмено становище от лицензиран медицински специалист в Канада – и от практикуващ лекар в страната, където получават лечението.

Някои щати на САЩ предлагат безплатни ваксини на канадски шофьори на камиони, които превозват стоки през границата.

Кога ще паднат COVID ограниченията в Канада?

Тези основни трансгранични работници не подлежат на тестване и карантина съгласно федералните правила за общественото здраве.

Канада е поставила 19,4 милиона дози, като 47,9% от цялото население е получило поне една доза.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено