Открийте ни и в

Хай-тек

Канали с вода, лодки, тераси с дървета…. Сградата на бъдещето – еко

публикувано

на

Снимка: Caen-presqu’île

В Кан започна строителството на първия жилищен комплекс от ново поколение, който се нарича „Почти остров“, съобщава френският информационен сайт actu.fr.

Той е заобиколен от вода, състои се от няколко блока с различен на брой етажи, но не високи, а всички  тераси са със засадени дървета. Покривите са изцяло озеленени. Прокарани са речни канали, които създават илюзията за остров.

Във френския жилищен комплекс има басейн, библиотека, мини поле за голф и пристан за лодки.

Проектанската фирма Caen-presqu’île се е постарала да направи комплекса максимално екологичен като е използвала най-новите технологии в зеленото строителство.

Очаква се щастливите новодомци да влязат в апартаментите си още през 2021 година, но не се съобщава цената на жилищата.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Хай-тек

Невероятните способности на нашия мозък: как да говорим свободно чужд език само след година

Ето няколко прости тайни, благодарение на които за няколко месеца може да получите прекрасни резултати

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Изучаването на чужд език в наши дни е задължителна необходимост, както за успехи в бизнеса и учението, така и за комфортно пътешествие в чужбина, но също и за самоусъвършенстване и личностно развитие.

Чуждият език е богатство, но как да го научим и усъвършенстваме в натовареното ежедневие? Ето няколко прости тайни, благодарение на които за няколко месеца може да получите прекрасни резултати.

На първо място – научете се да получавате удоволствие от процеса. Експертите съветват колкото може по-често да се отдавате на нещата, които ви носят удоволствие – четене на книга, слушане на музика, гледане на филми. Единственото условие е да го правите на езика, който се стремите да научите. И ако отначало е трудно и непривично, съвсем скоро ще се окажете потопен изцяло в един нов интересен свят. Ще започнете не само да разбирате езика, но и да говорите на него. Важното е всяко действие от процеса на учене да ви носи само положителни емоции.

За да можете бързо да научите езика, е необходимо да се гмурнете в него толкова надълбоко, колкото ви е възможно. Потърсете приятели, които са носители на езика, пишете си с тях, слушайте аудиокниги. Нагласете си радиото в колата на канал, по който говорят на съответния език. Опитвайте се да възприемате речта както зрително, така и на слух. Старайте се да разберете за какво се говори. Не се ядосвайте, ако не се получава веднага. Няма да мине много време, и сами ще бъдете удивени от вашите резултати.

Трябва не само да слушате, но и да се опитвате да говорите. Обградете се с „живата“ чужда реч. Тя трябва напълно да проникне в съзнанието ви. Всички думи и изрази могат да бъдат усвоени много по-лесно, ако звучат в реална обстановка.

А забелязвали ли сте как детето открива света? То упорито и с интерес повтаря видяното, опитва се да го пробва на вкус, да го помирише, да опипа формата му и така да си формира представата за предметите и явленията. Същия метод трябва да усвоят и възрастните при изучаването на чужд език. Гледате филм и чувате дума, която ви е непозната? Повторете я няколко пъти, разделете я на срички, проверете в речника значението й и вижте как точно се пише и произнася. Научете се да повтаряте, да копирате и подражавате. Така ще ви е много по-лесно да усвоите грамотното произношение и писмената реч.

Когато разработвате един навик, вие давате ускорение за развитие и на другите позитивни способности у вас. Създадете ли си навик да слушате чужда реч, съвсем скоро ще можете да я възприемате не само слухово, но ще изгладите и произношението си. Това се случва, защото мозъкът има спецификата да накара човека да повтори наум чутото.

По време на четенето на чужд език работете не само върху произношението, но се вслушвайте в себе си и анализирайте отговаря ли речта ви на съответните езикови еталони, които сте научили. Изговаряйки чутите думи и изрази, ще ги запомните по-добре, като залагате в тренировката на основите на граматиката и езиковия стил. След упорита работа по този начин в един момент ще усетите, че започвате да мислите на чуждия език. А това е верен знак, че сте на правилния път.

Лингвистите и педагозите са стигнали до извода, че

оптималният режим на занятия е два часа на ден в продължение на година

Ако човек спазва това правило, дори да е започнал от нулата, ще може свободно да говори езика след края на този срок. Редовните занятия са по-важни за процеса на обучение, отколкото тяхната интензивност. По-добре е всеки ден да отделяте по един час за учене, отколкото да загубите цял ден, без да вдигате глава от учебника, а следващото ви занимание да е след седмица или месец. Като и със спорта – трябва да се движите уверено към победата. Редовното практикуване и упоритост скоро ще донесат желаните резултати.

Определете своята най-силна памет. Всеки човек притежава повече от един тип памет – визуална, асоциативна, механична или слухова. Най-лесно се научава чужд език, когато развиваме своята слухова памет. Добра идея е например да слушаме музика от страната, чийто език искаме да усвоим. Това ще ни помогне по-бързо да се потопим в чуждоезиковата среда и да проговорим езика.

Запомняте материала по-лесно с писане? Конспектирайте думите, изреченията или даже цели пасажи от текста. Мислите, че сте най-добре със зрителната памет? Разлепете из цялата къща листчета с думите и фразите – от хладилника в кухнята до плочките в тоалетната и таблата на леглото.

Mind Maps, или „мисловни карти“ е метод, който през последните години доказва своята ефективност при ученето на чужди езици и друг тип обучение. Основният му плюс е, че чрез него се стимулират и ангажират и двете мозъчни полукълба. С други думи, мисловните карти помагат за структуриране и обработване на информация, като в същото време стимулират креативността. Ако искате например да запомните множеството значения на даден английски термин, вземете лист и цветни моливи. В средата на листа изпишете думата, след което нарисувайте в различни цветове разклоненията, свързани с различните й значения.

Превръщането на ученето в постоянен навик е сигурен начин да доведете целта си до успешен финал. Можете например да използвате езика, който изучавате в собствения си дом, да промените езика на вашия телефон или браузър, да потърсите носители на езика около вас или онлайн, с които да комуникирате често и по всякакви поводи. Колкото повече използвате езика, който изучавате в ежедневието си, толкова повече съзнанието ви ще го намира за нещо полезно, за което си струва да мисли денонощно.

Друг успешен подход е да потърсите различни онлайн платформи, чрез които да учите езика в движение.

Може би малко хора знаят, че

най-продуктивното време за учене са именно вечерните часове, когато мозъкът ни е настроен да запомня повече, твърдят учените

Ето защо чуждите думи, които научите преди лягане, ще си спомните с лекота на сутринта.

Един от най-приятните методи за изучаване на чужд език е чрез гледането на филми със субтитри. Това е страхотен начин да подобрите езиковите си умения, особено тези за слушане и говорене. Езикът във филмите е естествен, затова е и чудесен начин да обогатите речника си с често използвани жаргонни изрази от ежедневието. Освен това удоволствието от гледането кара организма ни да отделя „хормоните на щастието“ серотонин и допамин, които допълнително стимулират запомнянето.

Използвайте и мненмоника. Това е техника на запаметяване, която използва създаването на изкуствени, но забавни асоциации. С нейна помощ можем по-лесно да запомним трудни думи и максимален обем информация.

Някои пък усвояват информацията само ако я споделят с някого. Тогава си намерете съмишленици, които със същата страст като вашата искат да научат езика, и си говорете с тях за всичко, като използвате наученото.

А изучаването на чужд език освен необходимо се оказва и полезно. То спомага за разширяване на кръгозора. В процеса на изучаване на даден език опознаваме не само лексиката, фонетиката и граматиката, но и бита, културата, особеностите, обичаите и традициите на страната, географското й разположение, природа и забележителности. Потапяш се в свят, различен от твоя.

Макар и да звучи странно, учейки чужд език, подобрявате и майчиния си, тъй като започвате да обръщате повече внимание на правилата на собствения си език и да поправяте грешките, които сте допускали по невнимание.

С владеенето на чужд език ставате по-уверен в себе си и в собствените си умения

Благодарение на наученото откривате повече теми за разговор и общи интереси с най-разнообразни хора.

Други ползи от изучаването на чужд език са развиване на абстрактно мислене, тренирате гъвкавостта и свободата на изказа. Освен това подобрявате концентрацията и възможността за вършене на няколко неща едновременно, както и паметта.Ученето на език се оказва едно изключително добро и ефективно упражнение, развиващо мозъчната дейност. В резултат на това, паметта се подобрява – знаещите повече от един език са по-добри в запомнянето на последователността на предмети и събития, също така се ориентират по-добре в непознати ситуации.

Всичко това води и до намаляване на риска от алцхаймер. При изследване, проведено от специалисти невропсихолози, е доказано, че възрастните хора, изучаващи чужди езици, имат по-малък риск да развият тази болест, дори и да са предразположени към това заболяване. Или поне това занимание забавя развитието на болестта, подобно на други занимания, като например – четене, редене на пъзели и решаване на логически задачи.


Науката в помощ на изучаването на чужди езици

Невролози от университета в Питсбърг и университета на Калифорния в Сан Франциско установиха, че просто устройство стимулира нерв, достигащ до мозъка, който значително подобрява възприемането на звуците на чужд език и по този начин улеснява чуждоезиковото обучение, съобщи Medical Express. Устройството подпомага и други образователни процеси.

Изследването, чиито резултати са публикувани в изданието „Science of Learning“, показва, че прецизната неинвазивна стимулация на блуждаещия нерв – десетият черепно-мозъчен нерв, значително подобрява способността на хората с английски матерен език да различават звуците в китайския мандарин, в който език е особено важно да се отличават правилно отделните звуци и съчетанията им.

„Като показахме, че неинвазивната периферна стимулация на нерва може да улесни чуждоезиковото обучение, създаваме възможности за подобряване на когнитивните способности в широк спектър“, казва водещият изследването д-р Фернандо Ланос от университета в Питсбърг.

Стимулирането на блуждаещия нерв досега се използваше при лечение на епилепсия, но едва през последните години се свързва с благоприятно въздействие върху множество състояния от депресия до възпаления.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Бъдещето сега: Смехът като password

Скоро можем да отключваме устройствата си с начина, по който се смеем

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Паролите с множество знаци и различни символи са част от онлайн ежедневието ни. Въпреки съветите на експертите да променят кодовете си често и със сложни комбинации, много потребители продължават да подценяват проблема и да заключват устройствата си с пароли като „,12345“, „password“ и др.

Скоро обаче ще има решение и за тяхната сигурност в интернет. Учените продължават да експериментират с идеята да се използват биометрични показатели, които са уникални за всеки потребител като пароли. Разработването на подобна технология ще добави още едно ниво на сигурност към онлайн профилите и определено звучи доста футуристично.

Първата подобна система може да се появи много по-рано, отколкото вероятно предполагате, благодарение на нов проект на учени от University of Lagos. Всъщност те откриват, че е възможно да се идентифицират потребителите по начина, по който се смеят. Причината е, че за разлика от гласа и тембъра, е почти невъзможно да бъде имитиран смехът на друг човек, съобщава TechRadar.

Teстовете в лабораторния условия показват, че когато човек се смее, го прави с

уникални звукови честоти

които са различни при другите хора. Тази информация може да се превърне в индивидуален индикатор по подобие на сензорите за пръстов отпечатък.

Първата версия на компютърен алгоритъм, който разпознава хора по звука от смеха им, отчита впечатляваща ефективност от над 90%, съобщава TechRadar. Достигането на подобна стойност означава, че технологията е достатъчно добра, за да намери приложение в реални устройства на пазара.

Един от потенциалните проблеми, който трябва да бъде отстранен, за да се популяризира концепцията за подобен биометричен подпис, е фактът, че всеки човек има различни видове смях. Успоредно с това нещата, които забавляват даден потребител, може да не са смешни за друг.

Системите от този тип е необходимо да позволяват максимално бързо да се логвате в своето устройство, което означава, че веднага трябва да се засмеете на определено съдържание. Работата продължава с пълна сила, докато не се подобрят възможностите на тази технология.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Google с опция „Прочети по-късно“

Вероятно няма да отнеме време „Read it Later“ да стане част от мобилните версии на Google Chrome

публикувано

на

от

Виж цялата статия

И Google Chrome, по подобие на други браузъри, планира да въведе възможност за запазване на определено съдържание и прочитането му по-късно. Разработчиците вече имат достъп до функцията в предстояща бета версия на браузъра, която е оптимизирана за работа с десктоп платформите macOS, Linux, Chrome OS и Windows. Aко всичко върви по план, официалната премиера ни очаква в Google Chrome 86.

Вероятно няма да отнеме много време, преди „Read it Later“ да стане част от мобилните версии на Google Chrome. Oсновното предимство от наличието на функция, която е вградена в самия браузър, е, че няма да се налага да изтегляте външен софтуер.

Допълнителна икона до адресната лента ще позволи да запазите съответната публикация, която можете да отворите, когато пожелаете, само с няколко кликвания. Другият водещ акцент в следващата версия на браузъра е редуцирането на RAM паметта, необходима за извършване на основните задачи.

В следващите седмици предстоят още тестове, преди финалната версия на „Read It Later“ да стане достъпна за всички потребители.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в басейн, библиотеки, водни канали, голф, дървета, екология, жилищен комплекс, лодки
Незаинтересоваността ражда неграмотността. 26% от българчетата се крият от книгите

26% от българските ученици изобщо не четат книги или четат много рядко. Данните са на Института за изследвания в образованието,...

Затвори