Открийте ни и в

България

Кантарджиев: Няма опасност от чипиране, вирусът не стига до ДНК-то ни

Специалистът посочи още, че при изкарана коронавирусна инфекция първите два месеца след заболяването ефектът на ваксината ще е малък

публикувано

на

Сн: БТА

“От 140 години в България се поставят ваксини, а обществената нагласа към препаратите е била позитивна преди появата на интернет”, сподели директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той твърди, че нежеланите реакции при ваксинация през изминалата година са били 16, а имунизираните са хиляди.

Проф. Кантарджиев обясни още, че целта днес е ваксинацията да бъде излъчена на живо, за да даде пример и да се докаже, че медикаментът на Pfizer и BioNTech е безопасен и ефективен.

Ваксинираха срещу COVID-19 и шефа на "Пирогов" проф. Асен Балтов

“Ваксината, която дойде в нашата страна е от групата на РНК-овите ваксини. Те съдържат информационна РНК, която е синтезирана по модел, така че влизайки през нашите рибозоми започва да синтезира белтък, който изгражда имунитет. Тя е изпитвана на над 400 хил. души. В САЩ – милион са имунизирани”, обясни още той.

За бързата реакция по създаването на препаратите, той обясни, че от години се работи по този вид ваксини и това е бъдещето при имунизацията.

“Няма да ни чипират, това което се вкарва в организма изобщо не стига до нашето ДНК и генетична информация. Ваксината влиза в човешките клетки, но не достига до ядрото им”, каза специалистът.

Oфициално: Започна ваксинирането в България, здравният министър е първи

Шефът на НЦПЗПБ подчерта, че медиците които се ваксинираха днес с препарата ще получат втората доза след три седмици.

“Не са безсмъртни, докато се създаде имунитет трябва да минат 20-тина дни, трябва да се пазят. Ваксините са еднакви, но при поставянето на първата реакцията е по-слаба и затова се поставя и втора доза”, добави той.

Кантарджиев посочи още, че при изкарана коронавирусна инфекция първите два месеца след заболяването неговата имунна система е подтисната и ефектът на ваксината ще бъде малък.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено