Открийте ни и в

България

Карадайъ: Всички българи по света трябва да имат възможност да учат майчиния си език

По думите му запазването и съхраняването на езиците е сред основните цели на ЮНЕСКО

публикувано

на

Всички българи по света трябва да имат възможност да учат майчиния си език и ще направим предложение за финансови средства за тях . Това каза в председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група.

Карадайъ отчете, че това предложение ще бъде направено от ДПС в Закона за държавния бюджет.

“На 21 февруари отбелязахме международния ден на майчиния език. Денят отбелязва значимостта на изучаването и използването на майчин език и има за цел насърчаване на многоезичието и културното разнообразие. Идеята на инициативата е да стимулира солидарността и толерантността към различното. Сред залегналите цели на инициативата е да насърчава хората да пазят майчиния език”, каза още Карадайъ.

По думите му запазването и съхраняването на езиците е сред основните цели на ЮНЕСКО.

“Езикът е основно човешко право и е основополагащ фактор за демокрацията. В нашата родина това е право, залегнало в основния закон на държавата- Конституцията на Р България. Въпреки това правото да се изучава и ползва майчин език не е получило още съответната правна уредба в законите на страната”, каза още Карадайъ.

ДПС: Над 120 руски и китайски агенти има със "златни паспорти"

Той отчете, че първата компетентност във всички държави членки в ЕС се превежда като майчин език. “Само в България се превежда като официален. Независимо от посоченото в препоръката, че положителната нагласа включва оценяване на културното многообразие”, каза още лидерът на ДПС.

“У нас не просто липсва положителна нагласа, а директно с постановление на МС майчиният език е изключен от списъка на общообразователните предмети”, заяви още той.

Карадайъ поздрави всички с празника и всички учители по майчин език за техния професионализъм и всеотдайност.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА