Открийте ни и в

България

Караджов: Няма да има отстъпка за превозвачите

В Европа 2/3 от цената за поддръжка на пътищата се заплаща от тежкотоварните автомобили, коментира Гроздан Караджов

публикувано

на

Няма да има отстъпка за превозвачите, които протестират срещу намерението на правителството тежкотоварните автомобили да заплащат ТОЛ такса за второкласните пътища. Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов е категоричен, че новите тарифи са в интерес на българските граждани.

“Ние сме похарчили пари преди 3 г., когато сме решили да работим с ТОЛ система. Това значи, че който уврежда и най-много въздейства върху пътя, да заплаща. В цяла Европа 2/3 от цената за поддръжка на пътищата се заплаща от тежкотоварните автомобили”, коментира Караджов пред Нова тв.

Според регионалния министъра аргументите на превозвачите срещу ТОЛ таксите са несъстоятелни. Той отхвърли възможността за поскъпване на хранителните продукти, защото изчисленията показват, че 20 хляба и 10 кг сирене биха стрували едва 1 ст. повече заради допълните разходи на превозвачите. Също така земеделската техниха е освободена от плащане. Караджов не приема и оплакванията от бранша, че вече са сключили дългосрочни договори и промяната в ТОЛ тарифата ще има негативен ефект. “Същият аргумент беше използван и през януари 2020 г. Какво не им стигна 2 г. да си настроят дългосрочните договори? Колко време да ги чакаме? Българските граждани имат интерес да се случи това, което предлагаме”, категоричен е министърът.

Изтече запис от скандалната среща на превозвачите, твърди се, че се чува Кирил Петков

По отношение на строителството на “Хемус”, Карадажов заяви, че се очаква магистралата да е готова до 2025-2026 г., което зависи от разплитането на казуса с инхаус договорите, защото са сключвани без гаранции. Отсечката Видин-Ботевград пък се очаква да бъде пусната с 1 г. по-рано от предвиденото. В същото време има сериозен проблем пред трасето Велико Търново-Търговище, тъй като ще трябва да се заобиколи цяло ловно стопанство. Това са едни екологични изисквания, които излизат от всякакъв разум”, коментира Карадажов, като добави, че новото проектиране и удължаването на пътя ще струва на държавата около 30 млн. лева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА