Открийте ни и в

КРИМИ

Кардинали, мафиоти, принцеси… Къде изчезна Емануела Орланди?

публикувано

на

Католици, гробове на принцеси, тероризъм, едно отвличане и много неизвестни. Мистика с такива сюжети вълнува света през последните дни, докато в Италия продължава издирването на изчезнало преди 36 години момиче.

    Мястото, където бяха отворени двата гроба

 

 

На 22 юни 1983 г. 15-годишната Емануела Орланди се връщала от урок по флейта. Тя била забелязана на автобусна спирка в центъра на Рим. След това следите й се губят – изчезнала и никой повече не я видял.

Въпросите и съмненията за това какво се е случило с момичето не спират и до днес.

Бащата на Емануела работел във Ватикана и много хора свързват изчезването й с това.

Сред предположенията са, че може да е била отвлечена или убита. Но тялото й така и не е открито и близките й години наред не спират да се надяват, че тя е още жива. До март тази година, когато семейството на момичето получило анонимно писмо със снимка на каменен ангел. Той е същият като над могилите на принцеса София фон Гогенло и принцеса Карлота Федерика Мекленбургска в Тевтонското гробище във Ватикана.

Към снимката имало прикачен и текст:

Търсете там, където показва ангелът”

Ангелът от статуята на гробовете на принцесите държи лист с латински надпис Requiescat in pace (“Почивай в мир”). На погребалната плоча има надпис, посветен на княгиня София и княз Густав фон Хоенлохе, който през 1857 г. е назначен за архиепископ от папа Пий IX.

Според 60-годишния брат на изчезналата Емануела Орланди – Пиетро Орланди, който е и адвокат, шест месеца след изчезването на Емануела папа Йоан-Павел Втори посетил семейство Орланди и им казал, че става дума за случай на международен тероризъм. Пиетро твърди, че в този ден обаче папата е сложил на везни изчезването и имиджа на църквата. Той е направил избор и според Пиетро от този ден

е имало омерта по случая

Тридесет години по-късно братът на Емануела се среща за кратко с папа Франциск – 15 дни след избирането му. Тогава Франциск му казал, че Емануела е на небето. Пиетро отвърнал, че се надява, че тя е все още жива и че той ще му помогне да стигне до истината. Тогава Франциск му казал отново, че Емануела е на небето. И Пиетро си казал, че щом един папа и държавен глава казва, че Емануела е мъртва, в момент, в който все още незавършеното разследване не позволява да се заключи жива ли е или не тя, то той е знаел нещо повече от останалите. Пиетро повече не се е срещал с Франциск.

Сега, след получаването на анонимното писмо и след молба от адвокатите не семейство Орланди, съдът на Ватикана разреши отварянето на гробовете на двете принцеси.

За Пиетро разрешението означава, че Ватиканът за първи път разглежда като възможна вероятността да има нещо общо с изчезването на момичето.

От пресслужбата на Ватикана обаче настояват, че полицията само ще провери дали отговаря на истината версията, че момичето е погребано там.

Отварянето на гробовете обаче, вместо да даде отговори, повдигна още въпроси. Двата гроба се оказаха празни, макар че се предполагаше, че в тях са положени тленните останки на две принцеси, живели през XIX век. Единият гроб бил напълно празен, а в другия нямало човешки останки.

Ексхумацията е започнала на 11 юли сутринта след молитва пред двата гроба. Както е посочено в постановлението на Промотора на правосъдието на Държавния ватикански трибунал, операциите се отнасят до “Гробa на ангела” на принцеса София фон Хоенлохе и прилежащия гроб на принцеса Карлота Федерика ди Меклембург.

Тъй като гробът, посочен от адвоката на семейство Орланди, има ангел, който държи в ръцете си отворена книга с надпис Requiescat in pace, касае два съседни гроба и двата с подобни плочи, Промоторът на

правосъдието разпореди отварянето и на двата

за да се избегнат евентуални недоразумения.

Операцията по ексхумацията приключила за три часа, след което директорът на пресцентъра на Ватикана Алесандро Джизоти потвърди отрицателния резултат:

“Не бяха открити човешки останки или погребални урни. При внимателната инспекция на гроба на принцеса Софи фон Хоенлохе бе открито голямо подземно отделение с размери около 4 на 3.70 м, напълно празно. При операцията на втория гроб саркофаг на принцеса Карлота Федерика ди Меклембург не бяха намерени човешки останки. Членовете на семейството на двете принцеси бяха информирани за резултатите от изследването. Допълнително се извършват документални проверки по отношение на структурните интервенции, извършени в района на тевтонското гробище, в първа фаза в края на XIX век и във втора по-скорошна фаза между 60-те и 70-те години”, допълни Джизоти. “В края на операциите искаме да повторим, че Светият престол винаги е проявявал внимание и близост до страданията на семейство Орланди и по-специално към майката на Емануела. Такова внимание бе проявено и при специфичното искане на семейството да се извърши проверка в тевтонското гробище.”

„Гардиън“ допълва, че извършените разследвания за проверка на състоянието на посочените места установили, че

гробът е бил отварян поне веднъж

и че датирането на статуята е различно от това на плочата.

Операцията на 11 юли е само първата фаза от поредица предварително планирани разследвания. След отварянето на гробовете и събирането и каталогизирането на останките ще бъдат подложени на експертиза за установяване на датирането и за сравнение на ДНК.

Братът на Емануела си спомня нейния талант да свири на пиано и на флейта и как тя си мечтаела да стане известна музикантка. Емануела един ден му казала, че за нея ще се говори във всички медии, но смятала, че ще е заради музикалните й заложби, а не поради други причини, споделя Пиетро.

Странните обаждания

Последното обаждане на Емануела до семейството й е след урока по флейта на 22 юни. Тя говори със сестра си за предложение за работа, което е получила – да представлява продукти на известна козметична фирма. Това е обсъждала и с приятелките си, които са я видели за последно. Между другото по онова време много момичета са били прилъгвани с фалшиви обяви за работа, които после се оказват за проституция.

След това следите на Емануела се губят.

А семейство Орланди започва да получава странни обаждания от хора, които твърдят, че са видели момичето, но никой от тях не е съгласен да говори нито с близките, нито с полицията.

На 3 юли 1983 година, малко след изчезването й, папа Йоан-Павел II отправя призив за връщането на Емануела. По този начин той официализира за първи път версията за отвличане.

Във Ватикана се получава обаждане от мъж, който твърди, че държи за заложник Емануела Орланди и иска в замяна Али Агджа да бъде освободен до 20 юли. Няколко дни по-късно друг мъж се обажда на приятелка на Емануела от курса й по музика. Отново искането е за размяна с Али Агджа. Общо тези телефонни обаждания са 16, но предполагаемите похитители така и не доказват, че Емануела е жива и е в ръцете им, нито че те са част от „Сивите вълци“, терористичната организация на Агджа.

Хипотезите зад изчезването

Мафиотът Енрико де Педис

По случая са се изписали тонове мастило. Сред вероятни хипотези, разглеждани през годините, освен искане на размяна с Али Агджа са и изнудване към Ватиканската банка от страна на Бандата от Маляна – мафиотска организация в Рим, или купон с малолетни и тяхното сексуално експлоатиране, в който са замесени представители на Ватикана.

В историята с банката се споменава и името на и известния банкер на Ватикана – американския монсеньор Пол Марчинкус.

Една от загадките по случая е ролята на мафиотския бос Енрико де Педис. Той е шеф на Бандата на Маляна. В известно телевизионно предаване по RAI през 2005 г. се получава обаждане, че ключът към случая се крие в гроба на човека, погребан в известната римска църква „Сант Аполинаре“. Оказва се, че там е тялото на мафиотския бос Енрико де Педис, умрял през 1990 година.

Интересни са показанията по случая на Сабрина Минарди, бивша любовница на мафиотския бос. Тя твърди, че Енрико де Педис е похитил Орланди и шест-седем месеца по-късно я е убил, а тялото й е било унищожено в бъркачка за бетон в покрайнините на Рим. Това е станало по поръчка на определени кръгове от Ватикана. Разказът на жената обаче е объркан и доста неточен, а редовната й употреба на дрога я прави недостоверен свидетел.

За подобна хипотеза говорят и други – арестувани, свързани с Бандата на Маляна. Доказателства обаче няма.

През 2011 година по време на телевизионно предаване с участието на брата на Емануела – Пиетро Орланди, мъж, представящ се за бивш агент на службите твърди, че момичето е “живо, намира се в лудница Англия и е било постоянно под въздействието на опиати”.

Английската писта се повтаря и в друг документ, публикуван в медиите през 2017 г. За неговото съществуване, както и за специален доклад, посветен на случая във Ватикана, се говори от години. Светият престол обаче твърди, че подобни досиета не съществуват.

Сред описаните в документа дейности са заплащане за информация, пътувания, и най-вече разходи за храна и нощувки – на „Чапман роуд“ 176 в Лондон. На този адрес има студентско общежитие за момичета, собственост на религиозен орден. От 1983 до 1985 година тези разходи са 8 милиона лири, напълно логична цена за престой на един човек.

Последният разход е за периода 1993-1997 година. Той е описан като “Обща дейност и преместване във Ватикана със съответното приключване на случая – 21 милиона лири”.

Реклама

КРИМИ

МВР пусна снимки от убийството край Негован (СНИМКИ)

публикувано

на

от

МВР публикува снимки на дрехи и вещи, открити в близост до труповете, намерени край Негован.

Така разследващите се надяват да получат повече информация за самоличността на убитите.

Хората, които могат да идентифицират свои познати и близки по предоставените снимки могат, при гарантирана анонимност, да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. Съдействието им ще помогне за установяването на самоличността на жена, на предполагаема възраст 45-55 години, а мъжът – на възраст между 65 – 75 години“, съобщиха от полицията.

Вижте снимките, разпространени от МВР, в галерията:

За престъплението край Негован стана ясно преди дни, когато бяха открити разчленени трупове в чували и бидони до водоема на селото. Според разследващите те са на мъж и жена, които са били застреляни преди да бъдат разчленени.

 

Продължете по-нататък

КРИМИ

В село Гранит: Застреляха мъж в леглото, докато спи

публикувано

на

от

Млад мъж в село Гранит, община Братя Даскалови, е бил застрелян в леглото, докато спи. Сигналът за инцидента бил подаден рано заранта в четвъртък от роднини на жената, с която живеел на семейни начала.

От полицията в Стара Загора потвърдиха информацията. От първоначалния оглед станало ясно, че смъртта е в резултат от изстрел, произведен с ловна пушка от непосредствена близост. Пред разследващите жената на убития разказала, че съпругът й се прибрал пиян, двамата се скарали и той дори я ударил няколко пъти. Скандалът обаче затихнал и двамата легнали да спят.

После в просъница жената чула как се отваря вратата на стаята, в тъмното проехтял един-единствен изстрел, след което спящия в кревата мъж само изхъркал и умрял.

Хората в Гранит разказват, че убитият не бил добър човек, имал конфликтен характер, често пийвал и вдигал скандали на съпругата си, с която нямали формално сключен брак. В същата къща живеели двете деца на жената от предходно съжителство с друг мъж. Те са от ромски произход.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Криминалистите работят по различни версии, сред тях е и убийството да е извършено от битата съпруга. Издирва се оръжието, с което е извършено престъплението.

Продължете по-нататък

КРИМИ

България става рай за осъдените на смърт в САЩ

публикувано

на

Българската държава ще е рай за бандити, които са извършили престъпление на територията на САЩ, за което се предвижда смъртно наказание. Това са основно провинения, свързани с убийства, особено когато екзекутирането е станало с особена жестокост, изнасилване или са пострадали възрастни или деца.

Грама за това е пристигнала до българските служби, които са били посъветвани да са особено внимателни при пристигането на чужденци в България и стриктно да проверяват досиетата им, научи екип на медията ни. Писмото е било разпратено към МВР, външно министерство и дори до военното разузнаване. Оттам са били инструктирани и служителите на Гранична полиция на летищата в страната.

Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г. Той дава възможност българското правосъдно министерство и Държавният департамент на САЩ да проведат консултации във връзка с работата по отделни случаи.

Според българското законодателство страната може да откаже екстрадиция на престъпници, които трябва да изтърпяват наказание

в страна, където е предвидена екзекуция

Такава е Америка, в която от около две седмици беше върната смъртната присъда.

ООН вече разкритикува решението на администрацията на американския президент Доналд Тръмп да бъде възстановено смъртното наказание на федерално равнище след 25-годишен мораториум върху изпълнението на смъртни присъди.

Говорителят на женевското бюро за правата на човека при ООН Рупърт Колвил каза на пресбрифинг, че решението на Белия дом върви срещу международната тенденция към премахване или налагане на мораториум върху смъртното наказание.

ООН отдавна е противник на смъртното наказание. То има много критици и в самите щати, които изтъкват, че то се прилага диспропорционално най-вече спрямо малцинствата и бедните хора.

“Налице е и неприемливият риск да бъдат осъждани на смърт невинни хора”, посочи Колвил. Той се позова на статистики от САЩ, които показват, че невинни хора там са били екзекутирани въз основа на доказателства с ДНК тестове.

По данни на българското правосъдно министерство само за година са били екстрадирани над 200 души, като това е струвало на българския данъкоплатец над един милион лева. Екстрадираните американци са единични бройки и за тях са похарчени

не повече от 20 хил. лева

Според финансовия отчет на правосъдното ведомство обаче само за последната отчетна година за екстрадиция на други бандити към страни в Европа са били заделени над 300 хиляди лева по бюджетна програма „Охрана на съдебната власт“.

В точка 2, която е озаглавена „Администрирани разходни параграфи по бюджета“, е посочено, че за „издръжка на изпълнение на дейности по Закона за екстрадиция и Европейската заповед за арест“ са дадени 328 500 лева. Парите са основно за транспорт, охрана и престой в следствените арести на хората, за които е имало искане за екстрадиция от някоя чужда страна.

Според закона молената страна, която в случая е България, трябва да поеме тези разходи. Единствено ако територията й се използва като транзитна за преминаването на някой бандит, който трябва например да се прекачи на самолет в България или да мине с конвой, то тогава, изискващата държава плаща разходите. Заловените в България престъпници обаче тежат на българския бюджет.

 

Щатите се отказаха от екстрадирането на Желяз Андреев

САЩ официално оттеглиха искането за екстрадиция на Желяз Андреев – служител в кол център в България, разследван за нарушение на ембаргото за търговия със Сирия. Това стана в края на миналата година.

На 7 април 2018 година от Интерпол поискали задържането и екстрадирането на Желяз Андреев и още четирима българи, обвиняеми в нарушаване на търговското ембарго, наложено от САЩ на Сирия. България на няколко пъти отказа да го направи. И едва след редица дипломатически преговори и САЩ оттеглиха искането си.

За престъплението били заподозрени двама мъже, родени през 1980 и 1986 г., и две жени, родени през 1987 и 1969 г. И четиримата били на територията на София. Друг от заподозрените бил Андреев.

Те работили в България за фирма, търгувала със сирийските авиолинии. По думите на Желяз Андреев той е бил на най-ниското стъпало в отдел “Продажби”, постъпил през 2013 г. Работата му в кол центъра е била да презентира по телефона фирмата и да пита потенциалните клиенти дали имат нужда от машинните части. Твърди, че не е подписвал договори, че дори не се е срещал с клиенти.

“Моето решение е Желяз Андреев и другите четирима българи да не бъдат задържани, докато ситуацията не бъде прецизирана“, каза в края на миналата година главният прокурор Сотир Цацаров.

„При развитието на фактите и документите до момента и при наличието на изводите, направени на Окръжен съд–Добрич, ние стигнахме до извода, че на този етап прокуратурата не следва да пристъпва към задържането на лицата“, категоричен беше обвинител номер 1 тогава.

Съдът в Добрич – родния град на Желяз Андреев – е анализирал разпоредбите и е направил извода, че трудно може да се обоснове твърдението за правомерност на деянието.

Съдът акцентира върху това, че заповедта за ареста е била издадена в САЩ на 21 октомври 2016 г., но той не е бил задържан повече от година, което навежда на мисълта, че дейността на лицето не е била приоритет на американската юрисдикция. Може да се приеме, че липсва неотложност, посочи главният прокурор.

 

България изпрати руски хакер на САЩ, източил $7 млн.

Руският гражданин Александър, който беше арестуван от българската полиция във Варна по искане на властите в САЩ, вече се намира в Америка. Това реши преди месеци състав на Варненския окръжен съд, като уважи искането на прокуратурата и определи временно задържане под стража за срок до 60 дни с последваща екстрадиция в САЩ.

Преди това пък Апелативната прокуратура във Варна уточни важни подробности, а именно, че 38-годишният гражданин на Русия се издирва със заповед за арест на съдия от районния съд на САЩ за източния район на Ню Йорк, Бруклин, за наказателно преследване по дело за конспирация за извършване на компютърни измами, от които са нанесени щети в размер на поне 7 млн. долара.

Престъплението е извършено в периода от септември 2014 г. до декември 2016 г. и е наказуемо в САЩ с лишаване от свобода до 20 години или с глоба, както и с двете. То се наказва с лишаване от свобода и по българския НК, уточняват от обвинението.

Магистратите тогава не взеха под внимание твърдението на заподозрения, който обяснил, че живее в България вече 8 години, има българско гражданство и жилище във Варна. Въпреки цитираните в зала обстоятелства съдът преценил, че намирайки се на свобода, задържаният би могъл да унищожи важни следи, свързани с престъпната му дейност, или да я продължи и затова руският гражданин е оставен в ареста.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама