Открийте ни и в

КРИМИ

Кардинали, мафиоти, принцеси… Къде изчезна Емануела Орланди?

Две гробни могили бяха отворени в търсене на изчезналото преди 36 г. момиче
bgvoice

публикувано

на

Католици, гробове на принцеси, тероризъм, едно отвличане и много неизвестни. Мистика с такива сюжети вълнува света през последните дни, докато в Италия продължава издирването на изчезнало преди 36 години момиче.

    Мястото, където бяха отворени двата гроба

 

 

На 22 юни 1983 г. 15-годишната Емануела Орланди се връщала от урок по флейта. Тя била забелязана на автобусна спирка в центъра на Рим. След това следите й се губят – изчезнала и никой повече не я видял.

Въпросите и съмненията за това какво се е случило с момичето не спират и до днес.

Бащата на Емануела работел във Ватикана и много хора свързват изчезването й с това.

Сред предположенията са, че може да е била отвлечена или убита. Но тялото й така и не е открито и близките й години наред не спират да се надяват, че тя е още жива. До март тази година, когато семейството на момичето получило анонимно писмо със снимка на каменен ангел. Той е същият като над могилите на принцеса София фон Гогенло и принцеса Карлота Федерика Мекленбургска в Тевтонското гробище във Ватикана.

Към снимката имало прикачен и текст:

Търсете там, където показва ангелът“

Ангелът от статуята на гробовете на принцесите държи лист с латински надпис Requiescat in pace („Почивай в мир“). На погребалната плоча има надпис, посветен на княгиня София и княз Густав фон Хоенлохе, който през 1857 г. е назначен за архиепископ от папа Пий IX.

Според 60-годишния брат на изчезналата Емануела Орланди – Пиетро Орланди, който е и адвокат, шест месеца след изчезването на Емануела папа Йоан-Павел Втори посетил семейство Орланди и им казал, че става дума за случай на международен тероризъм. Пиетро твърди, че в този ден обаче папата е сложил на везни изчезването и имиджа на църквата. Той е направил избор и според Пиетро от този ден

е имало омерта по случая

Тридесет години по-късно братът на Емануела се среща за кратко с папа Франциск – 15 дни след избирането му. Тогава Франциск му казал, че Емануела е на небето. Пиетро отвърнал, че се надява, че тя е все още жива и че той ще му помогне да стигне до истината. Тогава Франциск му казал отново, че Емануела е на небето. И Пиетро си казал, че щом един папа и държавен глава казва, че Емануела е мъртва, в момент, в който все още незавършеното разследване не позволява да се заключи жива ли е или не тя, то той е знаел нещо повече от останалите. Пиетро повече не се е срещал с Франциск.

Сега, след получаването на анонимното писмо и след молба от адвокатите не семейство Орланди, съдът на Ватикана разреши отварянето на гробовете на двете принцеси.

За Пиетро разрешението означава, че Ватиканът за първи път разглежда като възможна вероятността да има нещо общо с изчезването на момичето.

От пресслужбата на Ватикана обаче настояват, че полицията само ще провери дали отговаря на истината версията, че момичето е погребано там.

Отварянето на гробовете обаче, вместо да даде отговори, повдигна още въпроси. Двата гроба се оказаха празни, макар че се предполагаше, че в тях са положени тленните останки на две принцеси, живели през XIX век. Единият гроб бил напълно празен, а в другия нямало човешки останки.

Ексхумацията е започнала на 11 юли сутринта след молитва пред двата гроба. Както е посочено в постановлението на Промотора на правосъдието на Държавния ватикански трибунал, операциите се отнасят до „Гробa на ангела“ на принцеса София фон Хоенлохе и прилежащия гроб на принцеса Карлота Федерика ди Меклембург.

Тъй като гробът, посочен от адвоката на семейство Орланди, има ангел, който държи в ръцете си отворена книга с надпис Requiescat in pace, касае два съседни гроба и двата с подобни плочи, Промоторът на

правосъдието разпореди отварянето и на двата

за да се избегнат евентуални недоразумения.

Операцията по ексхумацията приключила за три часа, след което директорът на пресцентъра на Ватикана Алесандро Джизоти потвърди отрицателния резултат:

„Не бяха открити човешки останки или погребални урни. При внимателната инспекция на гроба на принцеса Софи фон Хоенлохе бе открито голямо подземно отделение с размери около 4 на 3.70 м, напълно празно. При операцията на втория гроб саркофаг на принцеса Карлота Федерика ди Меклембург не бяха намерени човешки останки. Членовете на семейството на двете принцеси бяха информирани за резултатите от изследването. Допълнително се извършват документални проверки по отношение на структурните интервенции, извършени в района на тевтонското гробище, в първа фаза в края на XIX век и във втора по-скорошна фаза между 60-те и 70-те години“, допълни Джизоти. „В края на операциите искаме да повторим, че Светият престол винаги е проявявал внимание и близост до страданията на семейство Орланди и по-специално към майката на Емануела. Такова внимание бе проявено и при специфичното искане на семейството да се извърши проверка в тевтонското гробище.“

„Гардиън“ допълва, че извършените разследвания за проверка на състоянието на посочените места установили, че

гробът е бил отварян поне веднъж

и че датирането на статуята е различно от това на плочата.

Операцията на 11 юли е само първата фаза от поредица предварително планирани разследвания. След отварянето на гробовете и събирането и каталогизирането на останките ще бъдат подложени на експертиза за установяване на датирането и за сравнение на ДНК.

Братът на Емануела си спомня нейния талант да свири на пиано и на флейта и как тя си мечтаела да стане известна музикантка. Емануела един ден му казала, че за нея ще се говори във всички медии, но смятала, че ще е заради музикалните й заложби, а не поради други причини, споделя Пиетро.

Странните обаждания

Последното обаждане на Емануела до семейството й е след урока по флейта на 22 юни. Тя говори със сестра си за предложение за работа, което е получила – да представлява продукти на известна козметична фирма. Това е обсъждала и с приятелките си, които са я видели за последно. Между другото по онова време много момичета са били прилъгвани с фалшиви обяви за работа, които после се оказват за проституция.

След това следите на Емануела се губят.

А семейство Орланди започва да получава странни обаждания от хора, които твърдят, че са видели момичето, но никой от тях не е съгласен да говори нито с близките, нито с полицията.

На 3 юли 1983 година, малко след изчезването й, папа Йоан-Павел II отправя призив за връщането на Емануела. По този начин той официализира за първи път версията за отвличане.

Във Ватикана се получава обаждане от мъж, който твърди, че държи за заложник Емануела Орланди и иска в замяна Али Агджа да бъде освободен до 20 юли. Няколко дни по-късно друг мъж се обажда на приятелка на Емануела от курса й по музика. Отново искането е за размяна с Али Агджа. Общо тези телефонни обаждания са 16, но предполагаемите похитители така и не доказват, че Емануела е жива и е в ръцете им, нито че те са част от „Сивите вълци“, терористичната организация на Агджа.

Хипотезите зад изчезването

Мафиотът Енрико де Педис

По случая са се изписали тонове мастило. Сред вероятни хипотези, разглеждани през годините, освен искане на размяна с Али Агджа са и изнудване към Ватиканската банка от страна на Бандата от Маляна – мафиотска организация в Рим, или купон с малолетни и тяхното сексуално експлоатиране, в който са замесени представители на Ватикана.

В историята с банката се споменава и името на и известния банкер на Ватикана – американския монсеньор Пол Марчинкус.

Една от загадките по случая е ролята на мафиотския бос Енрико де Педис. Той е шеф на Бандата на Маляна. В известно телевизионно предаване по RAI през 2005 г. се получава обаждане, че ключът към случая се крие в гроба на човека, погребан в известната римска църква „Сант Аполинаре“. Оказва се, че там е тялото на мафиотския бос Енрико де Педис, умрял през 1990 година.

Интересни са показанията по случая на Сабрина Минарди, бивша любовница на мафиотския бос. Тя твърди, че Енрико де Педис е похитил Орланди и шест-седем месеца по-късно я е убил, а тялото й е било унищожено в бъркачка за бетон в покрайнините на Рим. Това е станало по поръчка на определени кръгове от Ватикана. Разказът на жената обаче е объркан и доста неточен, а редовната й употреба на дрога я прави недостоверен свидетел.

За подобна хипотеза говорят и други – арестувани, свързани с Бандата на Маляна. Доказателства обаче няма.

През 2011 година по време на телевизионно предаване с участието на брата на Емануела – Пиетро Орланди, мъж, представящ се за бивш агент на службите твърди, че момичето е „живо, намира се в лудница Англия и е било постоянно под въздействието на опиати“.

Английската писта се повтаря и в друг документ, публикуван в медиите през 2017 г. За неговото съществуване, както и за специален доклад, посветен на случая във Ватикана, се говори от години. Светият престол обаче твърди, че подобни досиета не съществуват.

Сред описаните в документа дейности са заплащане за информация, пътувания, и най-вече разходи за храна и нощувки – на „Чапман роуд“ 176 в Лондон. На този адрес има студентско общежитие за момичета, собственост на религиозен орден. От 1983 до 1985 година тези разходи са 8 милиона лири, напълно логична цена за престой на един човек.

Последният разход е за периода 1993-1997 година. Той е описан като „Обща дейност и преместване във Ватикана със съответното приключване на случая – 21 милиона лири“.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Реклама

КРИМИ

Българи на работа в чужбина: Малко пари за 12 часа на ден

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Pixabay
РАЛИЦА ФИЧЕВА, DW

Все повече българи се отправят към Германия, за да търсят работа. Немалко от тях обаче стават жертва на трудова експлоатация и не знаят къде да търсят правата си…

Три истории на потърпевши

Доскоро сред тях е била и Марина П., която пристига в Германия през 2009 г. и започва да работи като болногледачка на черно. Спомня си, че веднъж трябвало да се грижи за възрастно семейство в Лаубен – жената била дементно болна, а мъжът – на легло. „Не можех да отида до тоалетна, нито да изляза на двора за 5 минути да си поема глътка въздух, един път не мигнах 72 часа. Нямаше делници, нямаше празници, нямаше почивка. Имаше само работа, много работа“, разказва Марина. Това обаче не е всичко. Често се случвало да не й плащат навреме, да й удържат повече пари за наем и да не й плащат здравните осигуровки. Последният й работодател също се оказал измамник, но жената така и не придобила смелост да потърси правата си в съда…

Много потърпевши избират именно този път и рядко се обръщат към властите за съдействие. Не и Стоянка А., която решила да си търси правата. 55-годишната жена напуснала България преди 4 г., за да търси ново препитание за семейството си. Преди няколко месеца българска посредническа фирма я изпратила на работа в голям свинекомплекс в близост до германския град Потсдам. На десетия ден от престоя си Стоянка претърпяла трудова злополука – паднала в 4-метрова шахта, в която изхвърляли мъртвите прасета. Тя оцеляла по чудо. Малко по-късно обаче й била връчена заповед за уволнение.

Историята й не е единичен случай. „Много работодатели злоупотребяват с незнанието на своите служители и неправомерно ги освобождават от работа с надеждата, че те няма да потърсят правата си“, обяснява Иван Иванов от организацията „Справедлива мобилност“ („Faire Mobilität“), която предлага консултантски услуги на майчин език за работници от Източна и Централна Европа.

Статистиката сочи, че през юни 2018 година броят на българите в месопреработвателния сектор в Германия е достигнал 2600 души. Те често работят

 при изключително тежки условия

на минимално заплащане, шест дни в седмицата, понякога по 12-13 часа на ден. Обикновено биват настанявани в общежития. Там са принудени да живеят в мизерни условия, без никакво лично пространство. За това „удоволствие“ им се удържа наем, който може да достигне до 290 евро на месец.

Изключително неясна остава и ситуацията със задължителното социално осигуряване – мнозина разбират твърде късно, че не са били здравно осигурявани. Такъв е случаят и със Стоянка А. След инцидента жената заминала на лечение в Чехия, където установила, че не е здравно осигурена… Надява се, че с помощта на адвокат ще успее да осъди бившия си работодател да й изплати полагащите й се болнични. Към настоящия момент Стоянка се намира в Чехия, а единственото й желание е да оздравее, за да може отново да се труди и да изкарва пари за семейството си. Въпреки немотията, несполуките и тежкия живот зад граница, тя не смята скоро да се връща в България. „Ако се върна там, убивам бъдещето на децата ми“.

Съдбата се оказва неблагосклонна и към Ахмед М. През 2012 година 53-годишният строителен работник от Широка лъка бил принуден да напусне България. Мъжът, който му помогнал да замине за Германия, го накарал да си извади т.нар. гевербешайн – свидетелство, което на практика превръща работника в самонаето лице, лишава го от редица привилегии, вкл. от правото на минимално почасово заплащане, и го задължава да внася сам всички социални и здравни осигуровки и данъци. Така Ахмед се оказал принуден да работи почти денонощно по 6 дни в седмицата, при това за мизерно заплащане… Вече 7 години мъжът се труди по строежите в Германия, но се оплаква, че непрекъснато попада на некоректни работодатели…

Докато този порочен кръг не бъде прекъснат, българските и румънските работници в Германия вероятно ще продължават да носят прозвището „новите роби“ от Европа. Стоянка А. потвърждава, че именно така са били наричани в свинекомплекса. Но въпреки трудностите, рисковете и мизерията, мнозина ще предпочетат „по-малкото зло“ – Германия. Защото, както обобщава Ахмед М., „колкото и да е лошо тук, в България е много по-зле“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

В Англия преследваха българи с хеликоптер

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
UK Emergency Aviation

Aнглийcкaтa пoлиция aрecтувa двaмa въoръжeни бългaри след преслдване с хеликоптер. Тe ce явихa в cъдa, cлeд кaтo oт тях бяхa иззeти пушкa и aмуниции, пишат KеntОnlinе и mаriса.bg.

Преследването с хeликoптeр, събуди иcтoричecкия грaд Рочестър в рaннитe чacoвe нa втoрник.

30-годишният българин Криcтиян Хриcтeв бeшe oбвинeн в притeжaниe нa бoeприпacи и прeхвърлянe нa oръжиe – тoвa включвa прoдaжбa, нaeмaнe, зaeм или пoдaрък.

Криcтиян Рoмaнoв, 24-гoдишeн, e oбвинeн в притeжaниe нa oгнecтрeлнo oръжиe и бoeприпacи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Араби може да са замесени в кражбата на бижута от дрезденския музей

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Следователи, които разследват сензационната кражба на древни бижута от музея „Грюнес Гевьолбе“ в Дрезден миналия месец, са насочили вниманието си към престъпни групи с арабско участие в Берлин, предаде ДПА.

Крадците са прибегнали до употреба на хидравлично устройство като използваните от спасителните служби. Редица подобни устройства са изчезнали от пожарникарски служби в Берлин, пише в. „Берлинер моргенпост“.
Освен това член на престъпна група наскоро бе намерен за виновен в проникване в помещения на произвеждащата устройствата компания в Бавария.

Откраднаха антични бижута за милиард евро от музей в Дрезден(ВИДЕО)

Дрезденските следователи са в контакт с колегите си в Берлин с надеждата да открият сходства с кражбата на 100 килограма златни монети от берлински музей през 2017 г.

На 25 ноември т.г. двама неидентифицирани крадци проникнаха в дрезденския музей през нощта и с брадва разбиха три витрини, съдържащи общо около 100 скъпоценности. „Грюнес Гевьолбе“ съхранява една от най-старите и най-добре запазени колекции от бижута и скъпоценни камъни в Европа.

Крадците от Дрезден изпуснали бижута за още стотици милиони евро (ВИДЕО)

Предполага се, че откраднатите от берлинския музей монети са били претопени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada