Открийте ни и в

Любопитно

Картини убийци: Мистериозните тайни на прокълнати творения на велики художници

„Поклонението на влъхвите“ докарва на жените стерилитет, „Венера с огледалото“ разорява собствениците си

публикувано

на

Поклонението на влъхвите. Сн.: Wikipedia

Всеки художник влага парченце от душата си в своята творба и колкото по-голям е талантът му, толкова по-мощен е ефектът. Има картини обаче, които притежават скрит негативен заряд. Всеки, който ги е притежавал, докосвал или просто ги е гледал продължително време, впоследствие претърпява различни нещастия или дори загива.

Съществуват много картини, които имат мрачна слава. Ето някои от тях:

Холандският ренесансов художник Питер Брьогел е начело в класацията на прокълнатите картини. Твърди се, че неговото платно „Поклонението на влъхвите“ докарва на жените стерилитет. Всичко започнало от там, че сестрата на Питер Брьогел – Стария, му позирала

в качеството на Дева Мария

Впоследствие се установило, че тя не може да има деца.

20 години в неизвестност. Отвлечена ли е Деси за секс робиня? Приятелят й е главен заподозрян

Тази история се повтаряла многократно. Същата съдба сполетяла семействата на различни колекционери, които останали бездетни. Последният собственик се оказал някакъв холандски архитект, който вече имал три деца и нямал намерение да увеличава бройката, пише и hicomm.bg.

Понастоящем картината се намира в Лондонската национална галерия, но няма данни дали влияе върху посетителите или сътрудничките на музея.

„Плачещото момче“ проклело баща си

“Плачещото момче”, Бруно Амадио. Сн.: Wikipedia

За Бруно Амадио не се знае много. Някои го наричат гений, други – садист, трети – магьосник. Цялата истина за Амадио надали някога ще излезе наяве. С известна доза достоверност обаче може да се твърди, че той бил почитател на Бенито Мусолини и е участвал във Втората световна война като подофицер във фашистки полк.

Амадио направил 65 портрета на плачещи сирачета, които продал на туристите след Втората световна война. Най-известната картина се нарича „Плачещото момче“, която официално е обявена за прокълната в Англия. Според легендата художникът запалил кибритена клечка пред лицето на момчетo

за да го разплаче

Предполага се, че в качеството на модел той използвал сина си. Обаче детето се заинатило и не пожелало „да пусне сълзи“. Художникът се сетил, че то изпитва ужас от огъня, и прибягнал до своеобразно мъчение: започнал да пали клечки кибрит на няколко сантиметра от лицето му.

Момчето се дърпало, но бащата, който по време на войната сигурно бил свидетел на какви ли не изтезания и издевателства над хора, включително и деца, го заставил да стои мирно.

Един ден синът, чиито сълзи шуртели като ручей, не издържал и започнал да крещи: „Дано ти изгориш!“. Момчето умряло от пневмония три месеца след случката със запалените клечки.

За проклятието на „Плачещото момче“ се заговорило едва през 1985 г. При това не в Испания, не и в Италия, а в Англия – след серия загадъчни съвпадения. Предимно в Северна Англия лумнали пожари в двайсетина къщи. Изгорели доста обитатели на овъглените домове. Журналисти, разследващи странните опожарявания, установили, че от цялото имущество винаги оцелявали само репродукциите на картината „Плачещото момче“.

„Любовни писма“

“Любовни писма”. Сн.: Wikipedia

Историята на тази картина на Ричард Кинг е наистина смущаваща. В хотел The Driskill, намиращ се в щата Тексас, се настанило семейството на авторитетен мъж – сенатор Хюстън. Сред гостите била и неговата дребна дъщеричка Саманта, която била доста буйна.

Играейки си с топка, стигнала до стълбището. Протегнала ръчички да хване играчката и полетяла надолу през парапета. Падайки, детето умряло на място.

Преди най-важния мач: Секс скандал в отбора на Сърбия

Странното в цялата история е това, че на една от стените на хотела бил закачен портрет на момиченце, нарисуван доста преди Саманта да се роди, а най-странното е, че двете си приличали като две капки вода.

Гостите забелязвали и друга чудноватост – в случай че дълго гледали към портрета, изражението на детето се променяло. Лицето на момичето просто сияело. Този хотел все още работи и приема гости.

„Венера с огледалото“

“Венера с огледалото”. Сн.: Wikipedia

Тази картина на Диего Веласкес е нарисувана около 1650 г. Произведението се прославило с това, че притежателите му се разорявали малко след като са го купили. Пръв собственик на картината бил мадридски купувач. След като се сдобил с желаната красавица, се разорил – корабът му със скъп товар бил похитен от пирати, след което трябвало да разпродаде цялото си имущество

за да плати дълговете си

По-късно картината сменила притежателя си, който също се занимавал с търговски бизнес. Но и той не успял да се наслади дълго на новата си придобивка – складът му бил ударен от мълния и само за час загубил всичко.

Картината била изложена на търг, където я купил богат лихвар. Само седмица след това в дома му влезли крадци, убили стопанина и откраднали сандъче със злато. Наследниците на убития не могли по никакъв начин да продадат картината с лоша слава. В края на краищата те я дарили на Лондонската национална галерия.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено