Открийте ни и в

България

Картографираха завръщащите се от чужбина българи. Вижте къде са

публикувано

на

сн. БТА

Дигиталната маркетингова агенция Brand New Vision е изпозлвала иновативна технология за позициониране на смартфони в периода от 11 до 17 март, за да картографира местоположението на завръщащите се от чужбина българи. Това съобщава “24 часа”. Според данните на агенцията 21 421 души с телефони с българска симкарта са били на Стария континент. Най-много в Лондон, Мадрид и Северна Германия. От тях в посочения период 8104 са се върнали в България.

Българската агенция безплатно е работила върху този анализ и го предостави на “24 часа”, които от своя страна са посикали разрешение да го предоставят на Националния оперативен щаб.

Информацията е особено интересна сега, когато държавните органи, вземащи мерки срещу разпространението на коронавируса, се опитват да сложат под карантина всички, завръщащи се от силно засегнати от вируса региони, пише “24 часа”.

Агенцията използва за анализа си иновативна технология, която може да позиционира смартфони с български SIM карти и/или ползващите български език на смартфона си. Чрез геостационирането може да се разбере дали и откъде определен смартфон се е преместил от една географска точка на друга и коя е тя.

Оказва се, че местата в Европа, където е имало най-много наши сънародници през последната седмица, са били Лондон, Мадрид, Кьолн, Франкфурт, Амстердам, Брюксел, Мюнхен, Истанбул.

Доста наши сънародници са били и в Милано, Атина, Южна Франция, Хамбург.

На картата се вижда къде в България са завърналите се в страната българи през периода 11-17 март. Те са съсредоточени в няколко областни центъра – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Разград.

На второ място са градовете Петрич, Банско, Благоевград, Кюстендил, Дупница, Стара Загора, Чирпан, Сливен, Ямбол, Търговище, Велико Търново, Плевен.

“Нашата система събира информация за местоположението на устройства”, каза за “24 часа” Славина Миленова. Системата няма информация кои са персонално хората и е минала през одит за опазване на лични данни.

Трябва също да се отбележи, че събраните данни не се отнасят изключително и само за български туристи. Част от включените в проучването може да са си сменили SIM картата в чужбина, докато други може да живеят постоянно там, но все пак да използват българския език на смартфона си.

Вероятно числото на българските туристи в страни от Европейския съюз през тази седмица е било по-голямо от установените от анализа 21 421, тъй като не включва тези, които не са използвали апликации на телефона си или не са използвали български език на тях.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА