Открийте ни и в

Интересно

Катманду – където се променяш завинаги

Тук могат да се видят местата, посещавани от Боб Дилън и Джон Ленън
bgvoice

публикувано

на

Катманду първоначално връща десетки години назад. Асфалтовите пътища са истински лукс, а движението е изключително натоварено. Коли, автобуси, каручки, крави, кокошки, пешеходци и всякакви самоделни превозни средства са част от движението. Огромни кошници с багаж, както и цели чували се пренасят върху главата, понякога дори управлявайки велосипед.

При земетресението през пролетта на 2015 г. цели квартали в Катманду са били сринати до основи и все още определени зони не са разчистени и подготвени за реконструкция. Около реката, чието корито се е свлякло, са поникнали всевъзможни временни къщурки, а край нея прилича на сметище.

Но столицата на Непал не е само прашни улици с крави, кокошки, мотопеди и боси хора. Катманду има своите храмове, древна култура, старинна част с хубави ресторанти и прекрасни хотели. Градът е разположен в Хималаите и оттук започват трековете за Еверест и повечето осемхилядници от хималайската верига. Според легендата градът е създаден в началото на VІІІ в. от будистки монах, който победил злите планински духове и „отрязал“ върха на хълма, като превърнал мястото в езеро, около което се заселили хора, разказва eva.bg.

Най-известните и добре съхранени сгради са от XVII и XVIII в. По това време в Непал управлява династията Малла. Централният площад Дурбар с пагодите и храмовия комплекс Хануман Дхока от XV-XVIII в. са едни от най-важните забележителности в града. В момента това е една от най-посещаваните туристически зони, изпълнена с всевъзможни амбулантни търговци, опитващи се да ти продадат всякакви ненужни сувенири. Пазаренето е задължително и е почти невъзможно да те оставят на мира, ако не се съгласиш да си купиш нещо.

В близост се намира и емблематичният за страната храм манастир на живата богиня Кумари. Живата богиня е на възраст между 3 и 12 години, избрана след множество различни тестове за припознаване. Mомиченцето, което приема тази нелека задача, трябва да е с безупречни физически данни и без никакви белези, било то родилни или придобити. Тя изпълнява ролята на жива богиня до настъпване на първия й месечен цикъл, защото древната легенда гласи, че богинята ще проповядва мъдростта си чрез младо момиче, което никога не е виждало кръв. В превод „Кумари“ означава младо неомъжено момиче, превъплъщение на богинята Дурга, която е почитана както от хиндуистите, така и от будистите в страната. Благословията й е свещена, пред нея всички са равни. Краката й никога не докосват пода – пренасят я само на ръце или на специална поклонническа носилка.

Храмът, в който се намира живата богиня, е малък двуетажен комплекс, изработен изцяло от дърво. В двора му се събират туристи и поклонници, очакващи появяването й. Снимането на богинята е абсолютно забранено. Чак след проверките от точно определено прозорче на втория етаж се показва малко момиче с тежък грим и червени одежди.

В друга част на града в затворения комплекс Сваямбхунат се намира най-популярната будистка ступа в Непал и едно от най-свещените места за тибетските изселници. След завземането на Тибет от Китай голяма част от тибетското население бяга към Непал и Индия, където и до днес живее в бежански селища и изповядва своята култура и религия. Сваямбхунат е известен също като Храма на маймуните, тъй като в северозападната част на комплекса живеят свещени маймуни. Куполът с известните „Очи на Буда“ и изписаната между тях дума „единство“ на местния непалски диалект олицетворява целия свят. На всяка от четирите страни на главната ступа има по чифт големи очи, символизиращи Съчувствието и Мъдростта с допълнително трето око между тях. Смята се, че когато Буда преподава, от това трето око излизат лъчи, които освобождават от страданието съществата от нисшите сфери на Самсара.

Ступата се обикаля само и единствено по посока на часовниковата стрелка като всички свещени храмове в будизма. Вярващите носят задължително молитвен барабан в едната ръка и броеница в другата. Навсякъде в комплекса звучи свещената будистка мантра „Ом Мани Падме Хум“, която действа изключително релаксиращо.

Следващата спирка е Пашупатинат – един от най-древните хиндуистки храмове, част от списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Храмът е разположен на брега на свещената река Багмати, където местните хиндуисти изпълняват ритуалите си. Той е едно от най-важните светилища на Шива, изобразен като „повелител на зверовете“. В храма се намира огромен лингам (фалос, символизиращ Шива). Според легендата Пашупати толкова харесал мястото, че разпоредил хората, които кремират тук след смъртта, в прераждането си да бъдат пак хора, а не животни. На входа на храма е огромното изображение на Шива като повелител на йогите, а около него може да се видят много садху. Садху е наименование за мистиците, аскетите или странстващите монаси и проповедници. Те са изцяло отдадени на медитация и съзерцаване и живеят в пълна изолация, за да постигнат мокша, четвъртата и последна цел на живота на хиндуистите.

Вечерите в Катманду са най-приятната част от деня. Шумът, прахът и навалицата отстъпват и известният още от времето на хипи поклонничеството квартал Тамел се изпълва с музика и нощен живот. Тук са всички туристи, алпинисти, пътешественици и всякакви разноцветни посетители на града. Тук са и местата, които навремето са посещавали Боб Дилън, Джон Ленън и Йоко Оно, както и мнозина техни последователи. Хипитата тръгват от запад на изток към Индия и Непал в търсене на нирвана и просветление, а Катманду се явява тяхната свещена обител.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Милиардерът Ричард Брансън се извини за грешна снимка в Южна Африка

bg-voice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Virgin Group

Британският милиардер Ричард Брансън поднесе извиненията си за своя снимка, възприета от потребители на социалните мрежи за расистка, предаде Франс прес.

Брансън беше в Република Южна Африка за откриването на своя център за предприемачество, от който ще се възползват компании от южните африкански държави. В Туитър Брансън написа: „Страхотно е да бъда в Република Южна Африка, за да открия новия център „Брансън“ за предприемачество. Поставили сме си за цел да станем сърцето на предприемачеството в Южна Африка“. Туитът беше придружаван от снимка, за която Брансън позира с осем младежи, всичките бели.

Снимката обаче породи гневни реакции в Република Южна Африка, страна, в която все още има напрежение на расова основа четвърт век след официалното падане на режима на апартейда.

„Нуждаете се от повече цветнокожи хора на снимките си и в проектите си“, написа потребител на интернет, обръщайки се към Брансън. „Къде намерихте толкова бели в Южна Африка“, допълва друг потребител, визирайки, че цветнокожите са 80% от населението на страната.

В отговор на критиките, Брансън поднесе в Туитър извиненията си и призна, че на „снимката наистина няма многообразие“. Той увери, че новият център „Брансън“ за предприемачество е за всички южноафриканци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Българска книга ще полети в Космоса

bg-voice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. pixabay

Българска книга полита в Космоса. Тя ще бъде изстреляна с ракета от Нова Зеландия на 25 ноември.

,,Идеята на книгата е, че искам да покажа на хората, че всеки един човек може да се включи в космическото развитие на човечеството. Тя ще лети след две седмици, като флашката ще бъде прикачена към платформа, която ще освобождава спътници, защото спътникът не е готов и затова се налагат тези два старта. Следващият път ще бъде през април 2020-та на борда на „Дискавъри“, сподели Светослав Александров, авторът на книгата, избрана да полети в Космоса – „Аз, виртуалният астронавт“.

Той отбеляза, че книгата не е на хартиен носител, а е записана на чип.

,,Корицата в хартиено копие вече летя през май месец на височина 32 км. Това е доста над това, на което летят самолетите – т.нар. близко космическо пространство. То ще става все по-достъпно за хората в бъдеще да си изпращат свои предмети“, каза още Александров в ефира на Нова телевизия.

По думите му книгата ще се издигне на височина около 400-500 км.

,,Това ще бъде около земна орбита и е много по-голяма височина от първата, която постигнахме с височинен балон на 30 км. На 25 ноември отиваме в орбита“, заяви авторът на „Аз, виртуалният астронавт“.

Според него много хора са откривали комети на базата на една мисия, наречена „Сохо“.

,,За такива случаи съм разказал в своята книга. Много хора пък не си дават сметка, че снимките от повърхността на Марс се публикуват от марсоходите в реално време в сайтове на НАСА. Идеята за пращане на предмети в Космоса е символична“, обясни той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Джоуи Ариди – най-щастливият затворник, осъден на смърт

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Наричат го най-щастливия затворник със смъртна присъда в САЩ, но всъщност историята му е тъжна и пълна с несправедливости.

Джоуи Ариди е роден през 1915 година в Пуебло, Колорадо, и още в първите години на живота си показва, че ще е различен. Престоят му в училище е изпълнен с върховни трудности, а учебният материал просто не стига до него. Когато вече е тийнейджър, родителите му го изпращат в болница за душевно болни, където заживява заедно с останалите пациенти. IQ-то му е само 46.

Джоуи често не разбирал защо останалите младежи го малтретират всеки ден и в даден момент решил да се присъедини към малка група, която поне го защитава.

А един ден тази група просто избягала от дома. Заедно с тях и Джоуи. Той се качил на влака, за да попътува с тях, надявайки се да стигне до дома си в Пуебло, Колорадо. Младежът просто искал да се върне обратно вкъщи, но дори не подозирал, че прави

най-голямата грешка в живота си

Същата седмица в градчето е извършено жестоко убийство над 15-годишно момиче в собствения й дом. Тя е нападната от неизвестен извършител, който след изнасилването решава да я убие заедно с нейната 12-годишна сестра Барбара. По-малкото момиче все пак оцелява, а целият град е настръхнал в издирването на убиеца.

Джо дори не подозирал в какви проблеми го чакат. Компанията му от лудницата го изоставила и решила да пътува още, докато той трябвало да се скрие другаде от възпитателите в дома, от който избягал. Успял да се скрие за известно време в Шейн, Уайоминг. Полицията обаче го открива и задържа. Шериф Карол води разпита и вярва, че непознатият е виновен за извършеното убийство. След няколко часа в разпити Джо признава, че е извършил убийството. Едно позвъняване до родния му град изненадва много местния шериф Артър Гати, който вече има заподозрян за убийството. Според него убиецът е Франк Дрейн, който освен всичко е бил уволнен от бащата на жертвата. В неговите джобове са открити вещи от дома, както и още редица други уличаващи вината доказателства. Вместо да задържат Франк, властите предпочитат да обърнат внимание на Джоуи, който освен всичко си признал, че е

извършил убийствата и на хора

които са все още живи. 4-ма психиатри се занимават с мъжа и доказват, че неговото ментално състояние е като на 6-годишно дете. Франк отначало заявява, че не е виждал подсъдимия, но след това преценява, че е по-добре да набеди него и да се измъкне от убийството.

Малката Барбара дори разпознала Франк, но никога нямала правото да разпознава Джо. Освен това психолозите гарантирали, че този човек не може да прави разлика между добро и лошо, следователно няма шанс да извърши такова престъпление, и освен това дори не знае какво точно представлява сексуалният акт.

Все пак, мнозина настоявали, че именно той е виновен. Защо?

Шериф Карол получил 1000 долара за залавянето, освен това разказал показанията му, защото никой дори не си направил труда да ги пише. Д-р Бенджамин Джеферсън заявява, че това е повече от лудост, особено след като е ясно на всички, че той би признал всичко, включително и кражба на цигари, макар и никога да не е извършвал подобно престъпление. По време на разпитите става ясно, че той не познава семейството на жертвата, не знае кой е настоящият президент на САЩ (Франк Рузвелт) и още много други. Въпреки това показанията на шерифа и 1000-та долара в джоба му го мотивират да обвини лудия и да му издейства смъртна присъда.

Изпратен в затвора, Джо поне се забавлява с влакчета, които комендантът му дава. Мнозина в кухнята забелязват с какво старание полира лъжиците, за да може да прави смешни физионoмии в отражението им. Пазачите дори го наричали „най-щастливия затворник със смъртна присъда“. Един ден журналистите го попитали дали иска да се върне обратно в лудницата и той отказал, защото там всички били лоши с него и го биели. През 1937 година адвокатите продължавали да обжалват смъртната му присъда и в цели 9 случая успели да избегнат куршума, докато не се стигнало до фаталния 10-и. Комендантът често повтарял, че това е невъзможно, неговият затворник дори не подозирал, че ще умре. Престоят му бил изключително мирен и спокоен, Джо

просто играел с влакчетата си

тихо в ъгъла и не пречел на никого.

Последната вечеря е била елементарна – сладолед. По време на последното причастие попът предложил да задържи малко играчките на затворника, а в замяна му обещал, че ще получи арфа, с която може да свири колкото поиска. По пътя към газовата камера Джо казва: „Вече искам да свиря на арфата, която падрето ми обеща, че ще получа.“.

Екзекуцията е изпълнена през 1939 година, Джо умира на 23 години, а комендант Бест плаче по време на изпълнението. През 1995-а се появява и книгата, която разказва за тази абсурдна несправедливост. Написана е от Робърт Пърск, който заявява, че никога през целия си живот не е виждал толкова жестока грешка в правораздаването, колкото тази.

Едва през 2011 г., 72 години след смъртта на Джо, губернатор Бил Ритър помилва посмъртно Джо Ариди. „Помилването на г-н Ариди няма да го върне или да поправи тази невероятна трагедия в историята на Колорадо. В интерес на правосъдието и чистата етичност, трябва да направим всичко възможно, за да възстановим доброто му име.“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada