Открийте ни и в

Здраве

Кашляте? Не е задължително да е COVID-19

Учените са изследвали доброволци, за да разберат дали те наистина правят разлика между кашлицата за прочистване на гърлото и кашлицата като симптом на заболяване

публикувано

на

сн. Pixabay

Малък екип изследователи от университета на Мичиган в САЩ установи, че не е възможно да се определи заболяването на човек само от кашлицата му, съобщи „МедикълЕкспрес“.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието на британското Кралско научно дружество.

Изследвания досега са установили, че хората могат да разпознаят някои заболявания от външни белези.

Например зачервеният нос, от който постоянно се отделя секрет, зачервените очи и отпадналостта са симптоми за настинка. Треската, изпотяването и изтощението са знак, че човек вероятно е болен от грип.

Способността да се ориентират по тези симптоми позволява на хората да избягват болните, за да се не разболеят самите те. Какво е обаче положението с кашлицата?

Силната, дълга, влажна кашлица с храчки обикновено се възприема като симптом за заболяване за разлика от бързото и „чисто“, отривисто изкашляне. Така че когато чуят нечия кашлица, хората бързо преценяват за себе си болен ли е човек или не, и всичко това само въз основа на звука от кашлицата. Това се прилага често особено сега, по време на пандемията от Ковид-19.

Проучването обаче показва, че тази преценка може да бъде и погрешна. Учените са изследвали доброволци, за да разберат дали те наистина правят разлика между кашлицата за прочистване на гърлото и кашлицата като симптом на заболяване.

Авторите са подбрали множество записи в Ютюб на хора, които кашлят и са ги показали на 200 доброволци, които ги гледали поотделно. Всеки от участниците трябвало да определи дали кашлицата на всеки от клиповете е предизвикана от заболяване или е просто прокашляне за прочистване на гърлото. Оказало се, че анкетираните са познали причината за кашлицата в едва половината от случаите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Безсимптомните преболедуват по-бързо коронавирусът

Кога са най-заразни безсимптомните носители на COVID-19?

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хората, които са положителни за COVID-19, са най-заразни през първите пет дни от появата на симптоми, потвърждават нови изследвания, подчертавайки необходимостта от бърза изолация.

Изследванията, публикувани в списанието The Lancet, също така показват, че асимптоматичните индивиди могат да премахнат вируса от телата си по-бързо и да останат заразни по-малко време. Това обясни Крутика Купали, учен от Медицинския факултет на Станфордския университет в Калифорния.

Според предишни проучвания процентът на безсимптомните случаи може да достигне до 80%, но новият анализ, в който са участвали 21 708 пациенти, показва, че безсимптомните случаи са 17%, или драстично по-малко!

Детска ваксина предпазва от коронавирус

В първото проучване от този вид изследователите са анализирали данни от 98 предишни проучвания за предаването на коронавирусна инфекция.

Те сравняват своите открития с два други типа коронавирус, за да разберат по-добре защо COVID-19 се разпространява толкова бързо.

Учените открили, че вирусният товар, т.е. количеството на вируса, открито в организма през различни етапи на инфекция със SARS-СоV-2, достига своя връх в горните дихателни пътища в началото на заболяването, между появата на симптомите и петия ден.

Разболяват ли се пчеларите от коронавирус?

Това е важно, тъй като вирусът в горните дихателни пътища се счита за основен източник на предаване. За сравнение, вирусният товар за двата други типа коронавирус, SARS-CoV и MERS-CoV, достига максимум по-късно, съответно между 10 и 14 дни и 7 и 10 дни, осигурявайки повече време за разпознаване на симптомите, съобщава „HuffPost“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Детска ваксина предпазва от коронавирус

Установено е, че лица, на които в детска възраст им е поставена такава ваксина, понасят по-леко заразяването с коронавирус.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Учени откриха, че MMR-ваксината (морбили, паротит и рубеола) може да предпази от усложнения при заразяване с коронавирус.

Резултатите от изследването са публикувани в списание mBio на Американското общество по микробиология.

Американски и турски учени са изследвали връзката между антителата, създадени от ваксината MMR и особеностите при протичане на заболяването COVID-19.

Всичко за COVID ваксините: Въпроси и отговори (ВИДЕО)

Установено е, че лица, на които в детска възраст им е поставена такава ваксина, понасят по-леко заразяването с коронавирус.

Учените правят извода, че ваксината MMR може да предотврати появата на усложнения при COVID-19. Това обяснява защо при децата заболеваемостта от COVID-19 е много по-ниска, отколкото при възрастните, както и ниското ниво на смъртност при тях.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Защо е най-добре да си лягаме преди полунощ?

Най-добрите часове за почивка на организма са между 22:00 и 6:00 часа сутринта.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„90-минутната фаза преди полунощ е една от най-мощните фази на съня, защото това е периодът, в който тялото се пълни с необходимата енергия“, казва д-р Рамлахан. „Това ни подмладява на всички нива – физически, психически. Тази фаза на съня е просто лечебна“, казва индийската лекарка.

По правило от съня зависи как ще започнем деня. Научните изследвания показват, че е много важно по кое време заспиваме. Моментите преди полунощ определено са най-ценните, затова е много важно тялото ни да заспи преди 00:00 часа.

Най-добрите часове за почивка на организма са между 22:00 и 6:00 часа сутринта.

На 71 - Вера Уанг с плочки, поддържа младостта си с водка и сън (СНИМКИ)

Зоната на мозъка, наречена циркаден таймер, помага да се регулира движението и функцията на всяка клетка в тялото с нивото на светлина и тъмнина в околната среда.

„Тъй като нивото на светлината пада под определена граница, тя изпраща съобщение през очите към епифизната жлеза и след това всяка клетка в тялото започва да коригира своите функции“, обясни Рамлахан.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в кашлица, медицина
Революционно: присадиха лабораторно отгледани органи

Учени от Медицинския център на Университета в Питсбърг успешно са трансплантирали функциониращи миниатюрни органи, отгледани в лаборатория от препрограмирани човешки...

Затвори