Открийте ни и в

Канада

Квебек разхлабва мерките: Отказва се от данъка за неваксинирани

Решението беше взето, след като броят на настанените в болница с COVID-19 намалява

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Квебек се отказа от плановете си да наложи данък върху хора, които не са ваксинирани срещу COVID-19, след като се противопостави на спорната мярка. Допълнителните ограничения също ще бъдат отменени по-късно този месец.

Във вторник премиерът на Квебек Франсоа Лего каза, че е подготвил законопроект, който да бъде внесен в Народното събрание.

„Разбирам, че това разделя жителите на Квебек и точно сега трябва да изградим мостове, за да се изслушваме един друг, жителите на Квебек трябва да останат единни“, каза той по време на пресконференция за ситуацията с COVID-19 в Квебек. „Виждаме нарастващо недоволство. Видях, разбира се, реакцията на опозиционните партии. Така че мисля, че нося и отговорност отвъд защитата на безопасността на жителите на Квебек, като подтиквам Квебек да се ваксинира. Аз също нося отговорност всички тези хора наистина да се научат да живеят заедно. Не искаме разделен Квебек.”

Правителството на Лего вече беше похвалено за решението. Канадската федерация на данъкоплатците заяви във вторник, че премиерът е направил правилния ход. „Необходим е скромен човек, за да признае грешката си, а премиерът Франсоа Лего със сигурност показа скромната си страна и направи правилното нещо днес“, каза директорът на CTF Квебек Рено Бросар в изявление. „Данъкът върху ваксините би отворил цяла кутия на Пандора за нови данъци, базирани на здравеопазването, и данъкоплатците са благодарни, че ще остане затворена”.

Предложението беше прието негативно от мнозина, включително либералния здравен критик Монсеф Дераджи, който прогнозира, че идеята ще бъде изоставена по същия начин, по който Квебек отстъпи от плана си да принуди здравните работници да се ваксинират или да бъдат отстранени без заплащане. Конституционни адвокати и групи за граждански права също поставиха под въпрос законността на предложения данък.

Тъй като броят на приетите в болница продължава да намалява през последните дни и все по-малко здравни работници отсъстват, властите в Квебек съобщиха, че вече е възможно да се премахнат повечето ограничения за общественото здраве.

От 14 февруари фитнес залите и спа центровете ще могат да отворят отново своите съоръжения при 50 процента капацитет, обяви Лего във вторник. Клиентите ще трябва да носят маска за лице и да спазват физическа дистанция, въпреки че ще могат да я свалят по време на „интензивни периоди на тренировка“, се казва в инструкциите на здравното министерство.

Спортът за възрастни и артистичните дейности също ще се възобновят на 14 февруари за групи до 25 души, но игрите, състезанията и турнирите все още са забранени. Съблекалните трябва да останат на 50 процента капацитет и трябва да се спазват правилата за носене на маска и физическото дистанциране.

В понеделник ресторантите на закрито отвориха отново в Квебек с половин капацитет и с максимум четирима души на маса.

Правителството на провинцията по-рано обяви, че заведенията, кината и арените ще бъдат разрешени да отворят отново при 50 процента капацитет на 7 февруари с максимум 500 души.

Местата за поклонение също ще бъдат разрешени да отворят отново при половин капацитет на тази дата с максимум 250 души и със задължително изискване за паспорт за ваксина.

Лего каза във вторник, че 10 600 здравни работници все още отсъстват от работа, но „ситуацията в болниците се подобрява“.

Предпазливият подход е причината други предприятия да останат затворени в Квебек, като барове и нощни клубове, тъй като провинцията се стреми да продължи да отваря отново повече сектори на икономиката на етапи.

„Трябва да се уверим, че няма да предизвикаме наистина високи нива на контакт. Ето защо това са мерките, които са предприети досега“, каза д-р Люк Бойло, временен директор на общественото здравеопазване на провинцията. „Очевидно е, че е проучено много и изследването ясно казва, че това са места, където рискът от предаване на вируса е много висок. Ето защо не е точно сега, но със сигурност ще се случи в близко бъдеще.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА