Открийте ни и в

България

КЗК обвини “Лукойл” в нелоялна конкуренция

Според КЗК това поведение компанията представлява обща стратегия за ограничаване на търговията на едро на горива в страната, с цел засилване на господстващото му положение

публикувано

на

КЗК обвини "Лукойл" в нелоялна конкуренция

По искане на „ОМВ България“ ЕООД и „Инса Ойл“ ЕООД КЗК е образувала производство срещу “Лукойл България” ЕООД за установяване на извършено нарушение на конкурентното законодателство, съобщиха от комисията.

Предявените обвинения, на които “Лукойл” трябва да отговори писмено до 60 дни, са в нарушаване на чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията заради ценовата политика на дружеството при търговията на едро с моторни горива.

Проблемът е свързан с прилаганата от страна на дружеството ценова политика при търговията на едро с моторни горива на територията на страната.

Според КЗК дружеството е прилагало ценова преса спрямо конкурентите си чрез постепенно изменение на ценовите условия

при продажбата на едро и премахване на отстъпките за закупено количество, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите.

30-годишна обвинена: Принудила мъж да прави секс с нея

“Ценова преса е налице, когато разликата между цените на долния пазар на предприятие с господстващо положение и цените на горния пазар, които то фактурира на конкурентите си, е отрицателна, или недостатъчна, за да се покрият специфичните разходи за продажба на продукта на пазара надолу по веригата”, констатира комисията.

Според КЗК това поведение на „Лукойл-България“ ЕООД представлява обща стратегия за ограничаване на търговията на едро на горива в страната,

с цел засилване на господстващото му положение на пазара на търговия на едро на горива.

Деца ядат стиропор и тапети, за да оцелеят в къща на ужасите (СНИМКИ)

Поведението представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено