Открийте ни и в

Войната в Украйна

Киев: Курсът към НАТО е заложен в Конституцията

Намерението на Киев е гаранциите за сигурността на Украйна да включват предоставяне на съвременни конвенционални оръжия и бойна техника без никакви ограничения или политически обусловени пречки

публикувано

на

Украйна трябва да спечели войната си с Русия преди зимата, заяви във вторник началникът на президентския щаб Андрий Йермак

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Йермак подчерта, че “курсът към алианса” е заложен в конституцията на страната. Йермак, ръководител на канцеларията на украинския президент, който заедно с бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен проведе първата среща на международната експертна група за разработване на гаранции за сигурността на Украйна, създадена по инициатива на украинския президент Володимир Зеленски, заяви това в Киев в петък.

“Разработването на система от гаранции за сигурност не е алтернатива на присъединяването на Украйна към НАТО. Курсът към алианса е записан в нашата конституция”, написа Йермак в Телеграм.

Ръководителят на кабинета на Зеленски заяви, че намерението на Киев е гаранциите за сигурността на Украйна да включват предоставяне на съвременни конвенционални оръжия и бойна техника без никакви ограничения или политически обусловени пречки.

Украйна е поискала Турция да задържи руски кораб с откраднато украинско зърно

“Ще ни е необходима ежегодна финансова помощ за развитието на отбранителния сектор”, подчерта Йермак.

Той заяви, че Киев иска от гарантите за своята сигурност оперативно снабдяване на Украйна с “всичко необходимо за гарантиране на цялостното осъществяване на правото на самозащита”.

“Трябва да се изгради система от двустранни и/или многостранни договори, които да предоставят подробни механизми за действие на гарантите в случай на агресия срещу Украйна”, каза Йермак.

Той също така заяви, че като гаранция за сигурността украинските власти настояват за запазване на санкциите срещу Русия, за да се търси от Москва, наред с другото, “компенсация за щетите”, нанесени на Украйна.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА