Открийте ни и в

Любопитно

Ким Чен Ун и модната му полиция – публично унижение за „капиталистически“ дрехи

„На всеки 10 метра имаше полицай, която да предприеме мерки срещу пешеходците заради външния им вид“, разказва Канг

bgvoice

публикувано

на

Aмбициозната актриса Нара Канг си слага коралово червено червило и нежно втрива оранжев руж по бузите си, белият блясък, нанесен под очите й, искри, докато накланя глава под светлината, пише dnes.bg.

Embed from Getty Images

Канг никога не би могла да направи това у дома в Чонджин, провинция Северен Хамгьонг.

„Поставянето на червено червило е невъобразимо в Северна Корея“, казва тя. „Червеният цвят представлява капитализъм и може би затова севернокорейското общество не ви позволява да го носите.“

Сега Канг живее в Сеул, Южна Корея. 22-годишното момиче бяга от Северна Корея през 2015 г., за да се отърве от режим, който ограничава личните й свободи – от това, което облича, до това как си връзва косата. Повечето хора в родния град на Канг имаха право да носят лек оттенък на устните си – понякога розов, но никога червен – и дългата коса трябваше да бъде завързана спретнато или сплетена, обяснява тя.

Ким Чен Ун в деветчасова реч: Основната ни цел е поставяне на САЩ на колене

В родината си Канг често върви по алеите вместо по главните пътища, за да избегне среща с „Гючалдае“ – така наречената модна полиция в Северна Корея.

Embed from Getty Images

„Винаги, когато се гримирах, възрастни хора в селото казваха, че съм мошеник, омазан с капитализъм“, спомня си тя. „На всеки 10 метра имаше полицай, която да предприеме мерки срещу пешеходците заради външния им вид. Не ни беше позволено да носим подобни аксесоари“, казва тя, сочейки сребърните си пръстени и гривни. „Или да боядисваме косата си, или да я носим пусната.“

Според двама дезертьори, интервюирани от CNN, напуснали режима между 2010 и 2015 г., носенето на дрехи, възприемани като „твърде западни“, като миниполи, ризи с надписи на английски и тесни дънки, могат да доведат до глоби, публично унижение или наказание – въпреки че правилата се различават в различните региони.

В зависимост от предполагаемото престъпление или патрулната единица, дезертьорите казват, че някои нарушители са били заставени да стоят насред градския площад и да търпят остри критики от страна на офицерите. Други трябвало да извършват тежък труд. „Много жени са инструктирани или съветвани у дома, в училище или организация да носят спретнати дрехи и да имат чист външен вид“, обяснява Нам Сун-уок, професор по севернокорейски изследвания в Корейския университет.

Embed from Getty Images

Те може да са живеели в една от най-ограничаващите държави в света, но Канг казва, че тя и други севернокорейки все пак били в крак с модните тенденции извън страната. Лесно е, казва тя, ако знаете къде да търсите.

Черният пазар за мода

Преведено като „пазар“, Jangmadang е името, дадено на местните севернокорейски пазари, които продават всичко от плодове и дрехи до домакински продукти. Те започват да просперират по време на големия глад през 90-те години, когато хората осъзнават, че не могат да разчитат на правителствените дажби.

Много севернокорейци все още пазаруват на тези пазари за своите ежедневни нужди, но те също са източник на незаконни продукти, внасяни контрабандно в страната. Чуждестранното съдържание, включително филми, музикални видеоклипове и сапунени опери, се копира на USB устройства, компактдискове или SD карти в Южна Корея или Китай и се пренася контрабандно в Северна Корея, според южнокорейското министерство на обединението.

Embed from Getty Images

Това също е и метод, който много правозащитни организации използват, за да изпращат информация, предизвикваща режима.

„Севернокорейските млади урбанисти получават култура от външния свят“, казва Сокил Парк, директор на изследването и стратегията на южнокорейската държава за правозащитната група Liberty в Северна Корея. „Това има ефект дори в модните тенденции, прическите и стандартите за красота в Северна Корея“, добавя той. „Ако младите севернокорейци гледат южнокорейски телевизионни програми, те може да искат да сменят прическата или дрехите си така, както изглеждат южнокорейците.“

Преди да избяга от Северна Корея през 2010 г., дезертьорът и сега дизайнер на бижута Джу Янг казва, че тя и нейните приятели са посещавали пазарите Jangmadang, за да намерят USB-та с филми и популярни музикални видеоклипове от Южна Корея. На пазара контрабандистките говорили с отчетлив акцент от Сеул, за да привлекат вниманието на млади жени, които вече са били изложени на южнокорейската култура. Понякога търговците водели клиенти и по домовете си, където имало стаи, пълни с дрехи и козметика.

Embed from Getty Images

„Южнокорейската козметика беше два до три пъти по-скъпа от продуктите, произведени в Северна Корея или Китай“, казва Янг. „Трябваше да плащам с ориз за две седмици, за да си купя една спирала или червило от Южна Корея.“

Пазарът е толкова популярен сред младите севернокорейци, че те се наричат ​​“поколението Джангмаданг“.

Гладът наруши училищната система, така че много младежи от поколението Джангмаданг буквално израства по пазарите и има по-голяма представа за капитализма от предишните поколения. Янг казва, че е виждала стила на жените в Северна Корея да се развива въз основа на външния вид на популярните K-драми. Но промените не са само в стила. Южнокорейската култура променя и духа на севернокорейците.

Индустрията за красота на Северна Корея

Въпреки липсата на международно признати марки козметика в Северна Корея, държавната медия на Северна Корея KCNA твърди, че нейната козметична индустрия процъфтява. През ноември Пхенян беше домакин на национално козметично шоу, на което бяха представени „над 137 000 козметични продукта“, включително „нови сапуни за подпомагане премахването на отпадъчните вещества от кожата и функционална козметика (за подпомагане) на кръвообращението, козметични продукти и козметика против стареене“.

Ким Чен Ун надгражда наследството на дядо си, основателя на Северна Корея Ким Ир Сен, който създава първата фабрика за козметика в страната през 1949 г. Ким Ир Сен, който преди това е използвал козметика, за да повиши морала на жените войници в Манджурия по време на битката с Япония осъзна силата на красотата в промяната на мисленето на хората. Следвайки стъпките му, по-младият Ким инвестира в държавни марки, като Unhasu и Bomhyanggi, за да разработи „най-добрата козметика в света“, съобщават от държавната информационна агенция KCNA през 2017 г.

Неотдавнашният тласък за развитие на местната козметична индустрия идва на фона на задълбочаването на международните санкции, което още повече затрудни Северна Корея да внася висококачествени съставки и продукти, според професор Нам.

Нам каза, че Ким вижда и възможността в нарастващата популярност на козметичните продукти в Южна Корея да произвежда своя собствена версия на корейска козметика за износ, като се вдъхновява от опаковките на южнокорейски продукти, както и от техните популярни съставки като женшен.

По-рано тази година KCNA съобщи, че местната фабрика за козметика Sinuiju е „разработила различна функционална козметика като серуми за растеж на мигли и маски за красота за лечение на акне“ и ги изнася за други страни като Русия и Китай.

„Красотата е свобода“

Локално изработената козметика може да бъде лесно достъпна в Северна Корея, но те нямат същия ефект или разнообразие като чуждестранните марки.

Хората, които носят контрабандна чужда козметика, не само експериментират със собствения си външен вид, но се опитват да разширят границите на допустимото в Северна Корея, каза Парк.

„Те носят дрехи, които всъщност не би трябвало, което е повлияно от нелегални чуждестранни медии“, добавя той. „Така сигнализирате на вашата общност и на вашите приятели, че сте някак различни и сте готови да нарушите някои правила на ниско ниво.“

Опитите на Пхенян да контролира личния избор на гражданите могат да стигнат само дотук, пише експертът по култура на Северна Корея от университета Донг-А, професор Донг-Уан Канг, в документ по поръчка на правителството по темата за влиянието на Южна Корея върху отшелническото царство. „Въпреки че властите в Северна Корея предприемат мерки срещу модата и прическите на така наречената декадентска култура на капитализма, има ограничение за пълния контрол върху желанието и нуждите на техните граждани“, пише Канг. „След влиянието на Южна Корея върху дрехите, грима и косата нарушава ежедневните очаквания, тя може да доведе до недоволство и скептицизъм относно севернокорейския режим. Имитирайки Южна Корея, те се отклоняват от обществото и това показва, че субкултурата се е формирала като фактор на съпротива на режима. “

И Янг, и Нара Канг казват, че м Южна Корея са в състояние да изразят себе си по начин, който не им е било позволено преди. „Когато за първи път отидох в магазин за козметика в Южна Корея, кълна се, че мислех, че съм отишла в магазин за играчки в Северна Корея, защото имаше огромно разнообразие от цветове, точно като играчки“, спомня си Канг. „За мен красотата е свобода“, казва тя. „Сега имам повече собственост върху красотата си.“

Янг казва, че много нейни приятели в Северна Корея са вбесени, че не могат да се обличат така, както искат. „Правителството промива мозъците ни, така че все още харесваме Върховния лидер, но желанието да изглеждаме красиво е друг въпрос“, казва Янг. „Гневът започва да се натрупва в нас и се питаме защо да не го направя?“

Парк, който работи с много новопристигнали дезертьори в Южна Корея, предвижда по-голяма промяна, която красотата може да донесе в севернокорейското общество. Активистът обяснява, че правителството е разбрало, че младото поколение се бунтува срещу одобрената от държавата култура. Това ги подтиква да се адаптират и да позволят известна степен на гъвкавост, за да поддържат властта си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Любопитно

Принц Хари забелязан на летище Хийтроу: върна се в Лондон за погребението на дядо си

Това ще бъде и първият път, в който той вижда семейството си лично след интервюто му с Меган за Опра Уинфри – в което те обвиниха кралското семейство в расизъм

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Принц Хари е бил „забелязан на летище Хийтроу“ в неделя. Той се върна във Великобритания за погребението на дядо си принц Филип.

Очевидци разказват, че херцогът на Съсекс е бил докаран в черен Cadillac Escalade в събота вечерта до летището в Лос Анджелис за полет в ранните часове за 10-часовото пътуване обратно до Великобритания.

Сега очевидец разказа пред The Sun: „Той кацна днес на Хийтроу. Видях го как се качва в кола.”

Меган, която е бременна с второто си дете, е положила всички усилия да се присъедини към съпруга си, но не е получила разрешение за пътуване от нейния лекар. Хари не се е връщал във Великобритания, откакто се оттегли от кралските си задължения преди малко повече от година.

Това ще бъде и първият път, в който той вижда семейството си лично след интервюто му с Меган за Опра Уинфри – в което те обвиниха кралското семейство в расизъм.

Интервюто на принц Хари и Меган Маркъл с Опра струва $9 млн.

Херцогът на Съсекс има право да присъства на погребението на дядо си поради разпоредба в закона, която позволява на опечалените да напускат карантина поради „състрадателни“ причини. Дворецът потвърди в събота, че херцогът ще пътува, въпреки че Меган, която е бременна с второто им дете, е посъветвана да не лети.

Той ще следва всички процедури, за да гарантира, че спазва разпоредбите за Covid. Но тъй като погребението на херцога на Единбург трябва да се състои следващата събота, Хари няма да има време да завърши карантинния период. Правилата обаче позволяват на човек временно да напусне мястото си на карантина поради състрадателни причини – което включва погребения.

Ръководство, публикувано на уебсайта на правителството, гласи: „Можете да напуснете мястото на самоизолация при ограничени обстоятелства, включително на състрадателна основа. Това включва присъствие на погребение на член на домакинството, близък член на семейството или приятел (ако нито един от членовете на домакинството или близък член на семейството не може да присъства на погребението).“

Призиви във Великобритания принц Хари да бъде изваден от линията за наследяване на трона

В него се добавя: „Трябва да продължите да се самоизолирате по всяко друго време.“ Хари ще трябва да върне отрицателен резултат от теста за коронавирус през трите дни преди пътуването и да попълни формуляр за локация на пътници с подробности къде ще прекарва карантината си.

Той също така ще трябва да резервира пакет от тестове за пътуване, който включва два теста – един, който трябва да бъде направен на или преди втория ден от карантината му, а вторият на или след осмия ден от карантината.

Двучасовото интервю на Хари и Меган беше излъчено, докато Филип беше в болница след операция на сърцето му. Кралицата излезе с изявление, в което се казва, че „докато някои спомени могат да се различават“, проблемите ще бъдат взети „много сериозно“, но ще се разглеждат насаме като семейство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

В последния момент: Българските полярници се спасиха от зимуване на Антарктида

Българската база на Ливингстън не е пригодена за зимуване на хора

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: 24 часа

Българските полярници вече са на остров Кинг Джордж, където има летище. Така вече няма опасност те да зимуват на остров Ливингстън. На път за дома, българите преживели още едно вълнение – силно земетресение, което е част от суровия нрав на Антарктика, предаде БНТ.

COVID отново обърка плановете на българските полярници и корабът, който чакаха да ги прибере от Ливингстън така и не дойде. И пред експедицията стоеше съвсем реална опасността да изпитат екстремната полярна зима. Но друг чилийски кораб им се притече на помощ.

„Наложи се да напуснем нашата база в екстремна ситуация, тъй като кораба Агилеас, който трябваше да ни вземе се установи че има двама заразени на борда и в последния момент чилийската програма замени техният ледоразбивач с друг кораб Лаутаро който патрулира в нашия район. Взеха ни през нощта в 12 часа, при абсолютна тъмнина и доста сериозни вълни“, разказа Йордан Тодоров – командир на 29 антарктическа експедиция.

„За четирите часа, които ни предупредиха, че идват да ни вземат успяхме да зазимим максимално добре базата“, споделя Камен Недков – логистик, 29 антарктическа експедиция.

Българската база на Ливингстън не е пригодена за зимуване на хора. Освен дългите полярни нощи, студът сковава и притокът на вода.

„Хванахме последните дни имаше доста дълги нощи и студени, изгубихме водата, като имахме запаси от испанската база, които евентуално можехме да ползваме“. споделя Йордан Тодоров.

„Най-трудното нещо е логистиката в една антарктическа експедиция. Преди всичко, че ние разчитаме преди всичко на благоволението на нашите приятели от нашите нации, които имат нужда от собствен превоз – това са кораби, самолети, хеликоптери а ние нямаме нищо“, обясни Проф. Христо Пимпирев – р-л на Български антарктически институт.

Заради подобна зависимост, която всяка година спъва полярниците и научните им програми, антарктиците се надяват в най-скоро време да имат собствен кораб. Това със сигурност ще им помогне да надградят базата и с научна лаборатория.

„През близо 40 дена, които бяхме в самата база извършвахме много ремонтни и строителни дейности. Беше от изключителна важност тази година да бъдем в базата, защото доста от машините бяха в доста критично състояние“, разказа Камен Недков.

В чилийската база Ескудеро, шестимата полярници са под карантина, изолирани в отделна къща.

„Тази нощ усетихме земетресение, което е с магнитуд 5,5 по Рихтер е с епицентър на 50 км от тук и така доста сериозно ни разтресе“, сподели Йордан Тодоров.

Полярниците се надяват времето да не провали отново плановете им и в сряда, уругвайски военен самолет да ги транспортира до Пунта Аренас Чили и да се приберат по-бързо у дома.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Юн Юх-джунг отново победи Мария Бакалова и за наградата на БАФТА

Тя бе номинирана за поддържащата си роля в „Борат 2“ и се изправи срещу Найъм Алгар, Косар Али, Доминик Фишбак, Ашли Мадекве и Юн Юх-джунг, която стана победител в категорията

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Актрисата Мария Бакалова не успя да вземе статуетка и от БАФТА. Тя бе номинирана за поддържащата си роля в „Борат 2“ и се изправи срещу Найъм Алгар, Косар Али, Доминик Фишбак, Ашли Мадекве и Юн Юх-джунг, която стана победител в категорията.

Анимационният филм „За душата“ е първият победител за вечерта на наградите БАФТА. Това стана ясно, след като актрисата и модел Приянка Чопра Джонас съобщи заглавието като лауреат на събитието, което се провежда дистанционно заради пандемията тази година.

Преди да се пристъпят към развлекателната част от вечерта, от Британската филмова и телевизионна академия отдаде почит към херцога на Единбург – принц Филип, който издъхна на 99-годишна възраст преди дни. „Той има специално място в историята на БАФТА“, коментираха от академията.

Церемонията бе открита от изпълнение на Лиам Пейн. Бившият кадър на бой бандата One Direction бе заложил на изпълнение, в което използва технологията на обогатената реалност (AR) – комбиниране на данни от реалния свят с компютърно генерирани такива.

Това е втората официална вечер на британската Академия. За първа година БАФТА раздели раздаването на отличията си в две отделни събития, като за сега са запазени по-голямата част от наградите.

Вдъхновяващото послание на Мария Бакалова: Човек може да падне, но може и да полети

Първите по-бурни реакции за церемонията бяха адресирани към категорията за чуждоезичен филм. Там с триумфа се похвалиха създателите на „Още по едно“, а режисьорът Томас Винтерберг намигна с думите: „Предположих, че вие – британците, ще харесате филм за пиенето.“

Ето го и списъкът с победителите :

Най-добър анимационен филм: „За душата“
„Напред“
Wolfwalkers

Най-добър адаптиран сценарий: „Бащата“
„Разкопките при „Сътън Ху“
„Мавританецът“
„Земя на номади“
The White Tiger

Най-добър монтаж: Sound of Metal
„Бащата“
„Земя на номади“
„Обещаваща млада жена“
„Процесът срещу Чикаго 7“

Най-добър чуждоезичен филм: „Още по едно“
„Скъпи другари“
„Клетниците“
Minari
Quo Vadis, Aida?

Най-добра кинематография: „Земя на номади“
„Юда и черният месия“
„Манк“
„Мавританецът“
News of the World

Най-добър кастинг: Rocks
Calm with Horses
„Юда и черният месия“
Minari
„Обещаваща млада жена“

Най-добър продукционен дизайн: „Манк“
„Разкопките при „Сътън Ху“
„Бащата“
News of the World
Rebecca

Най-добри костюми: „Ма Рейни: Майката на блуса“
Ammonite
„Разкопките при „Сътън Ху“
„Емма“
„Манк“

Най-добри грим и прическа: „Ма Рейни: Майката на блуса“
„Разкопките при „Сътън Ху“
Hillbilly Elegy
„Манк“
„Пинокио“

Най-добър звук: Sound of Metal
„Грейхаунд“
News of the World
„Земя на номади“
„За душата“

Най-добри визуални ефекти: „Тенет“
„Грейхаунд“
„Среднощно небе“
„Мулан“
„Единственият и неповторим Айвън“

Най-добра късометражна анимация: The Owl and The Pussycat
The Fire Next Time
The Song of a Lost Boy

Най-добър британски късометражен филм: The Present
Eyelash
Lizard
Lucky Break
Miss Curvy

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Мъж почина по време на полицейска акция в Квебек

Бюрото за независими разследвания проверява смъртта на 44-годишния мъж

Затвори