Открийте ни и в

България

Кирил Петков: България ще приеме еврото след 2 години

Премиерът съобщава още, че се работи за това България да влезе сред страните от Шенгенската зона до 6 месеца

публикувано

на

България ще приеме еврото след две години, потвърди премиерът Кирил Петков.

„България продължава с плановете си за смята на националната валута с евро от 2024 г. Но правителството трябва да увеличи активните си усилията за обясняване на тази промяна на населението, което остава разделено по въпроса“, заяви Петков в интервю за “Bloomberg”.

Премиерът съобщава още, че се работи за това България да влезе сред страните от Шенгенската зона до 6 месеца.

Евростат: Най-малко плодове и зеленчуци се консумират в България и Румъния

Както и че се подготвя въвеждането за държавната администрация служителите да имат COVD-сертификат, ако искат да бъдат допускани на работа.

Подкрепата сред българите за влизане в еврозоната е нестабилна, като около половината смятат, че това ще има лоши последици, а над три четвърти са загрижени, че ще има спекулативно вдигане на цените, сочат данни от Eurobarometer проучване от юли, цитирано от автора Слав Оков.

“Това не може да се появи от нищото. Когато не е комуникирано добре и след това се приложи или наложи на населението, винаги има риск от политическа нестабилност. Такава не бива да има”, цитира думите му “Bloomberg”.

В публикацията се напомня, че правителството на България вече си има проблем със слабото разясняване на мерките срещу COVID-19 и ваксинирането.

“Фрагментираната четирипартийна коалиция е изправена пред нелеки задачи, докато България излиза от продължителна политическа криза, белязана от скандали за корупция, масово недоверие към обществените институции и увеличаващо се неравенство. Правителството гледа на въвеждането на еврото като на помощ икономиката да навакса изоставането от по-богатите страни в ЕС”, пише “Bloomberg”.

България очаква 11 млрд. евро от ЕС по кохезионната политика

Съмнения сред страни от еврозоната за интегрирането на по-изостаналата България, както и растящата инфлация досега бавеха процеса за въвеждане на еврото, казва още агенцията.

В интервюто Петков говори и за борбата с корупцията, като принципа, при нарушаването на който правителството ще падне.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА