Открийте ни и в

България

Кирил Петков: “Газпром” прави каквото си иска, няма сигурност ще има ли газ от руснаците

По думите му, Бойко Борисов трябва да се пенсионира.

публикувано

на

Кирил Петков: Правителство е възможно само с коалиция на ПП, БСП и ДБ

“Не цената, а сигурността на доставките на газ и петрол е основното, към което трябва да се стремят българските власти. “Газпром” се е доказал като несигурен доставчик. Дори и да пусне газа през септември, какво ни гарантира, че ще имаме газ през октомври или ноември в началото на отоплителния сезон. Дори и да приемем схемата за плащане в рубли и да правим като Германия, то и на Германия “Газпром” спря газа. Това заяви бившият премиер Кирил Петков по повод газовата криза в страната.

Той коментира и договорките за доставки на втечнен газ от САЩ.

“Ако до 19 август служебното правителство не потвърди офертата, това е риск. Голям риск е да не се заключат октомврийския и ноемврийския кораб”.

Той посочи, че правителството му е оставила обвързваща оферта, което е най-добрият вариант, включително и фирма, която е била готово да отстъпи слота си за октомври и ноември. Дори и служебното правителство да трябва да осигурява другите пет слота, природният газ ще се оскъпи с не повече от 10 долара, т.е. седемте танкера ще са с 20 долара под пазарната цена в Европа по днешни цени. И най-важното – доставките ще са сигурни, настоя Кирил Петков.

Той недоумява какво пречи на служебното правителство да го направи. Щом той за две седмици след спирането на руския газ е успял да намери два слота за първите два танкера втечнен газ.

“Газовата връзка с Гърция вече има, трябва ни акт 15 и 16. Те могат да се издадат и така ще се избегне газовата криза. Ако не се пусне през септември наистина ще се окаже, че купуваме скъпо”, каза Петков по Нова телевизия.

Петков коментира и протестите пред президентството.

“Аз не гледам срещу или против президента. Въпросът е ако например видя, че изпускаме възможността за втечнения газ и започнем да плащаме в рубли – ето това би ме накарало да изляза да протестирам пред президентството. Има и неща, които виждам, че служебното правителство продължава да ни следва – като например контрола на Капитан Андреево.

Бившият премиер коментира и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че не би се коалирал с “Продължаваме Промяната”.

“Държавата и ГЕРБ не могат да се реформира заради Борисов. И поради тази причина няма как да има обща коалиция. Той знае много добре, че при една работеща съдебна система той ще ходи в затвора”.

По думите му, Бойко Борисов трябва да се пенсионира. Това му е казал един от премиерите по време на Европейски съвет. “Всеки един политик трябва да знае кога е правилното време да се оттегли. За Борисов това време отдавна мина”, подчерта Петков.

Още по темата: Борисов знае много добре, че при една работеща съдебна система той ще ходи в затвора

Петков коментира и дали от ПП ще се коалират с Демократична България.

“В момента правим измервания и чакаме социология, която да ни покаже дали в следващия парламент ще имаме нужните депутати за съставяне на правителство. Чакаме в момента и ще решим. При всички случаи ще управляваме с Демократична България”.

Бившият премиер коментира и взаимоотношенията си с Лена Бориславова.

“Това, което се видя e, че когато едни политици не крадат се опитва да ги залят с жълта помия. Това със снимката беше ужасно. Някакъв грешен ъгъл, че тя ме докосва за ръката се превърна в топ новината. Договорът с ББР и кантората, в която е била Лена Бориславова и парите, които тя е получавала за консултациите – 8 хиляди лева също е една поредна жълтина. Покрай всичко това забравихме как Борисов открадна няколко милиарда”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено