Открийте ни и в

България

Кирил Петков и Илияна Йотова в Битоля за откриване на клуб на Културен център “Иван Михайлов”

Преди събитието министър-председателят ще разговаря с представители на български организации в Република Северна Македония

публикувано

на

Кирил Петков: В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България
Сн: БТА

Министър-председателят Кирил Петков ще посети град Битоля в Република Северна Македония на 16 април, където ще участва в официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов”. Визитата на премиера Петков е първото посещение на български министър-председател в Битоля.

По покана на Културен център „Иван Михайлов” в събитието ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Преди събитието министър-председателят Кирил Петков ще разговаря с представители на български организации в Република Северна Македония.

В рамките на визитата си премиерът Петков и министри от правителството на Република Северна Македония ще посетят междусистемния далекопровод Битоля – Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия регион – до Италия. Изграждането на далекопровода представлява реализация на енергийния сегмент на Коридор № 8.

Във водената от премиера Петков делегация участват министърът на външните работи Теодора Генчовска и нейната заместничка Велислава Петрова.

Културният център в Битоля, който носи името на българския революционер, дългогодишен лидер на ВМРО и последната силна фигура в историята на македонското освободително движение Ванче Михайлов, е учреден преди три години.

Сдружението работи с българската общност в Република Северна Македония, организира прояви, свързани със знакови дати на събития и личности от българската история, поддържа паметници, свързани с историческото наследство на България и участваше активно в убеждаването на македонските българи да се регистрират като българи по националност при преброяването в югозападната ни съседка миналата година.

В края на март културният център “Иван Михайлов” отхвърли резултатите от преброяването, според което като българи в РСМ се самоопределят 3504-ма души.

В първия ден от посещението си в Северна Македония вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне в Битоля с представители на български дружества, а след това ще участва в официалното откриване на клуба на Културен център “Иван Михайлов”.

Утре Илияна Йотова ще посети дневен център за деца с аутизъм в Охрид. Проектът е финансиран от българското правителство, като част от програмата на Министерството на външните работи “Българска помощ за развитие”. Вицепрезидентът ще бъде и гост на откриването на офис на Сдружението за толерантност и сътрудничество “Хоризонти”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА