Открийте ни и в

България

Кирил Петков замина на официално посещение в Скопие 

Очаква се тема на разговор да бъде и излизането от застоя в отношенията с Република Северна Македония и даването на ново начало в стремежа към добросъседство

публикувано

на

Сн.: БТА

Министър-председателят Кирил Петков заминава на официално посещение в Скопие, Република Северна Македония във вторник. 

В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. 

Поводът за българската визита в Скопие е 30-годишнината от признаването на независимата македонска държава от България. 

Димитър Ковачевски: С Кирил Петков ще говорим за бъдещето

Очаква се тема на разговор да бъде и излизането от застоя в отношенията с Република Северна Македония и даването на ново начало в стремежа към добросъседство.

Преди седмица на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев бе взето решение, че кабинетът “Петков” трябва да продължи да изпълнява рамковата позиция за Северна Македония от 2019 г., която е изпълнена с червени линии и няма да обвързва напредъка на Скопие към Европейския съюз със срокове, а с постигането на реални резултати. 

Българският държавен глава бе категоричен, че четири години след подписването на договора от 2017 г. Република Северна Македония не е направила необходимото за неговото изпълнение, а и не дава гаранция за изпълнение на поетите ангажименти.

След 6 часа: Забраниха на кабинета "Петков" да дава срокове на Скопие, искат се резултати

В края на 2020 г. България блокира началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз с няколко искания към страната. За да се започнат преговорите между Северна Македония и ЕС за членство, е нужно съгласието на всички държави членки, но България единствена гласува против.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА