Открийте ни и в

Политика

Кирил Петков: Няма да предлагаме никакво правителство, ако се върне хартиената бюлетина (ВИДЕО)

Защото няма как един такъв парламент, който подкрепя хартиената бюлетина, след това да подкрепи правителство на малцинството, което е антикорупционно, обясни съпредседателят на ПП

публикувано

на

Няма как да предложим правителство на малцинството с втория мандат, след като първата ясна гаранция, която искахме – отказ от връщането на хартиената бюлетина, просто я хвърлят в боклука като невалидна бюлетина.

Това обясни в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на “Продължаваме Промяната”(ПП) Кирил Петков.

Днес депутатите обсъждат и гласуват на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК), сред които е връщане на смесеното гласуване.

20 години в неизвестност. Отвлечена ли е Деси за секс робиня? Приятелят й е главен заподозрян

“Ако хартиената бюлетина мине днес, това означава, че този парламент слага на преден план тясно партийната задача на ГЕРБ, ДПС и БСП да откраднат честния вот на българските граждани, да се върнем към невалидните бюлетини, които бяха 15 процента през 2015 г.”, коментира Петков.

По думите му, ако това стане, за ПП ще означава, че няма никакво желание за правителство.

Защото няма как един такъв парламент, който подкрепя хартиената бюлетина, след това да подкрепи правителство на малцинството, което е антикорупционно, обясни съпредседателят на ПП.

“За втория мандат ясно казахме, че за да предложим правителство, искаме девет гаранции, една от които, е отказът от хартиената бюлетина”, припомни бившият премиер.

“Казахме, че ако тези девет гаранции са спазени, ние ще поемем тежката отговорност за втори мандат заедно с “Демократична България”. Но няма как да се очаква от всички партии в този парламент, че ще гласуват да се открадне честният вот на гражданите и после ще подкрепят правителство, което е антикорупционно”, посочи още Кирил Петков.

Уволнена учителка: Изгорях, защото учениците напипаха мое секси клипче

Той изтъкна, че до момента ГЕРБ не правят нищо, за да бъде съставен кабинет с първия мандат и вместо да водят коалиционни разговори, Народното събрание продължава да се занимава с хартиената бюлетина.

“Вече минаха два месеца от изборите, няма никакъв успех, затова казахме вчера, че те са “политически импотентни”- за два месеца нулев прогрес”, обясни Петков.

Той изрази и възмущение, че втората точка по програма, предложена от БСП – за компенсация на небитовите потребители на ток, не се разглежда в пленарната зала.

Колегата му Мирослав Иванов предложи по-рано от парламентарната трибуна депутатите да прекратят темата с ИК за деня и да разгледат именно въпроса за компенсациите, но мнозинството гласува против.

“Вместо това ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП приеха, че трябва да се върнем в дебата за хартиената бюлетина, което показва как се заменят важните за българското общество въпроси с тяснопартийните желания да се открадне вотът на българските граждани на следващите избори”, посочи Кирил Петков.

От ревност: Красимира излезе от манастира и преби до смърт любимия си с гира

Той беше категоричен, че днес ПП ще продължи да се бори в пленарната зала за всяка точка от Изборния кодекс, въпреки че големият срив на доверие, според тях, ще дойде с хартиената бюлетина.

“Успяхме да върнем паметта в камерите, да могат да записват поне по време на броене”, добави съпредседателят на ПП, цитиран от БТА.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено