Открийте ни и в

България

Канят Кирил Петков в Гърция на церемония по завършването на газовата връзка

Министър-председателят в оставка Кирил Петков ще бъде на еднодневно посещение в Гърция. Той ще участва в церемония по приключване на строителството на Междусистемната газова връзка

публикувано

на

Кирил Петков

Министър-председателят в оставка Кирил Петков ще бъде на еднодневно посещение в Гърция.

По покана на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис той ще участва в официалната церемония по повод приключване на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), съобщават от Министерски съвет.

 

Събитието ще се състои на 8 юли в района на гр. Комотини, където заедно с премиерите на България и Гърция, ще бъде също министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите ни, но и за енергийната независимост и сигурност на България.

Газовата връзка Гърция-България ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

България губи 1,5 млн. лв. на ден от непълните доставки на азерски газ

Реализацията на проекта, който бе започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи сериозен тласък през последните шест месеца, допълват от МС.

Към началото на юли основните строителни дейности вече са завършени.

Линейната част е изпълнена изцяло – всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани.

Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено.

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като дотогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА