Открийте ни и в

Войната в Украйна

Кирил Петков: Преди 4 месеца заварихме пълна зависимост от „Газпром“ (НА ЖИВО)

Не говорим за геополитика, не говорим за идеология, а за извиване на ръце, каза още премиерът

публикувано

на

Приоритетите на нашето правителство са ясни: Да има достатъчно газ, доставката да бъде с минимален риск и да е на най-добрата цена. Това каза по време на извънредното заседание на Народното събрание премиерът Кирил Петков.

„Преди 4 месеца заварихме пълна зависимост от „Газпром“. Платени 3 млрд. за тръба, която не можем да ползваме, незавършена връзка с Гърция, в негодно състояние за използване, отказ от 1/3 от азерския газ. Всичко това, когато започна енергийната криза в Европа, която е функция на войната. Путин успя да намали количествата газ и когато цените скочиха 4 пъти, „Газпром“ ни бяха единственият доставчик“, обясни още пред депутатите Петков.

Той обясни, че „Газпром“ едностранно са променили договора. Искали са от българската страна да бъде открита сметка в рубли в „Газпромбанк“. България трябвало да плати газа в евро или долари, а руската страна да ги обменят в рубли, по курс, определен от тях.

„Тоест, те ни казаха: нарушаваме договора едностранно, цената варира както си искаме и доставките ви не са сигурни“, обясни още Петков.

Бяхме готови за този сценарий, отбеляза той пред депутатите. И уточни, че от встъпването на правителството в длъжност е започнала работа за диверсификация. Ежеседмично се следи прогресът на изграждането на газовата връзка с Гърция. Минахме по цялото трасе и видяхме точно къде са местата, където трябва да се забърза работата, съобщи той. И успяхме да договорим ясна дата за физическото изграждане на интерконектора – 30 юни, и тази дата е реална, изтъкна Петков.

„Не говорим за геополитика, не говорим за идеология, а за извиване на ръце“.

“Не само, че в момента диверсифицираме газа за България, но може би ще бъдем и отговор за целия регион, чак до Украйна”, каза Петков.

Премиерът се аргументира с разговорите за общо закупуване на газ от Европейския съюз. Още в утрешния ден ЕК “отваря” работна група, която ще бъде постоянно базирана в София. Министрите на енергетиката, които ще дойдат, са от Италия, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Украйна и Азербайджан, разясни Петков.

Той добави, че сме в напреднала фаза на преговори и със САЩ и Египет и се надяваме, че цените на втечнения газ, които ще бъдат договорени, ще са такива, че общият микс да не бъде по-висок от цената на “Газпром”.

Това означава, че въпреки едностранното прекратяване на договора от “Газпром”, въпреки опита за извиване на ръце, ние успяхме да не спрем подаването на газ, бяхме готови с диверсификация и сега работим по варианти, които не само да решат проблемите на България, но и на целия регион – при това на цена, която да е равна или по-ниска от тази на “Газпром”, обобщи министър-председателят. Мисля, че за толкова кратко време това са едни добри резултати, подчерта той.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА