Открийте ни и в

България

Кирил Петков пред “Times”: Корупцията в България идва от Москва

Неволите за Петков стартираха през април, когато той отказа да плати на Москва в рубли за доставки на природен газ, пише изданието

публикувано

на

Кирил Петков: Не се страхуваме да управляваме през зимата и да поемем отговорност

Премиерът на България в оставка Кирил Петков научи един важен урок за борбата срещу корупцията в Източна Европа по време на краткия си мандат като министър-председател на страната, пише британският „The Times“.

“Ние ограничихме корупцията локално, но открихме, че имаме по-голям – враг руското проникване”, казва премиерът Кирил Петков в интервю за The Times.

“Не разбирахме, че корупцията и руското влияние са едно и също нещо.

Корупцията е най-добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите”, уточнява още Петков.

Неволите за Петков стартираха през април, когато той отказа да плати на Москва в рубли за доставки на природен газ и след това сключи сделка за алтернативни доставки от Азербайджан. В резултат Путин спря доставките на газ. Това беше огромна промяна за страна, която получаваше около 90% от газа си от Русия.

На прощаване: Кирил Петков си готви парти "за довиждане" в петък

“Азерският газ струва три пъти по-малко от газа на “Газпром”, но предишното правителство някак си се отказа от него. Казаха, че няма тръбопровод, но се оказва, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой се беше договорил да плати три пъти повече”, казва още Петков.

“Трябва да си изключително глупав – или корумпиран – за да направиш това”, казва Петков.

Пред британския журналист Том Кингтън Петков заявява, че Москва е реагирала на сделката с азерския газ като е въздействала на опозицията в българския парламента, което е довело до вота на доверие в неговото правителство миналия месец. Седмица по-късно той отвърна на удара, като изгони 70 руски дипломати от България.

“Общо взето, съм сигурен, че някои от 70-те души, които изпратихме обратно, активно разговаряха с депутати в парламента и даваха на журналистите статии, готови за публикуване”, казва Кирил Петков.

“(Руският) посланик беше заподозряна, че играе активна роля, като води политици в Гърция на почивка. Това беше директна намеса.”, добавя Петков.

Кирил Петков вдигна ветото на България върху молбата за членство в ЕС на нейната съседка Северна Македония, въпреки съпротивата на Русия, посочва още The Times.

“Русия оказваше влияние от двете страни на границата”, каза премиерът.

“Видяхме координирани действия, когато нашите националисти излязоха с медийни инициативи, преди културният ни офис в Северна Македония да бъде опожарен.”, добавя Петков.

В другия край на страната, на границата с Турция, правителството на Петков усеща суровата сила на българската мафия, след като изгони подозирани в корупция частни мениджъри на ГКПП “Капитан Андреево”, уточнява изданието.

“Това беше и най-голямата граница за контрабанда на наркотици в света”, посочва аграрният зам.-министър Иван Христанов пред изданието.

“Мисля, че те печелеха 1 милиард евро годишно чрез контрабанда на границата. Ето защо това, което направихме, боли”, казва още Христанов.

Изданието уточнява, че в момента Христанов е с охрана заради получени заплахи покрай скандала. Български разследващи журналисти твърдят, че има връзки между фигури от подземния свят, управляващи граничния пункт, и депутати, пояснява Том Кингтън.

В статията се добавя, че партията, основана от телевизионния водещ и певец Слави Трифонов, дръпна шалтера на правителството, като посочи за причина – разногласия за бюджета и Северна Македония.

Но Христанов настоява: “Това, което направихме на границата, беше основна причина за вота на доверие.”

Фирмите, които контролираха граничния пункт, все още може да си върнат привилегиите, докато оспорват отстраняването им в съдилищата, а наблюдатели се опасяват, че приятелски настроени съдии може да им помогнат, разказва The Times на читателите си.

Петков обвини главния прокурор на България, че не разследва корумпирани депутати, но каза, че ще трябва да гласуват две трети от депутатите, за да го уволни. А проблемът, твърди той, е, че над една трета от депутатите биха рискували разследване при нов главен прокурор.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено