Открийте ни и в

България

Кирил Петков: Спираме субсидиите на ферми над 15 хил. декара

На дискусията на тема „Земеделие“ освен ПП присъстват представители още на БСП, Демократична България и Има такъв народ, като участниците демонстрираха сходство в идеите си

публикувано

на

На ферми над 15 хил. декара, не са нужни субсидии за земята, която е над тази квота. Те са си извоювали вече своя дял на пазара. Това заяви Кирил Петков, който е единият от лидерите на „Продължаваме промяната“ по време на предкоалиционните преговори в сектор Земеделие. С подобна политика досега правим така, че субсидираме хляба на Египет, посочи още той.

Тези средства, които ще останат, трябва да пренасочим в други земеделски програми, така че да дадат по-голям резултат.

На разговорите присъстваха представители на БСП, Демократична България и Има такъв народ. Те започнаха с едноминутно мълчание в памет на жертвите от старческия дом в село Рояк и трагедията край с. Боснек в която загинаха 45 души.

Петков каза още, че една от идеите на „Продължаваме промяната“ в сектора е да се създадат 6 регионални центъра, откъдето да се преразпределя земеделската продукция. Идеята е всички производители и вносители да доставят стоката си до тях, където ще бъде съсредоточен целият държавен контрол – по храните, ветеринарен, митнически.

Бъдещата коалиция: България да стане финансов хъб в региона, предлага Кирил Петков

От тези точки всяка от търговските вериги и други търговци ще могат да закупуват стоката и да я продават в магазините си. Така ще може и този производител, който има 1 камион продукция и този, който има 20 да отива на това място и да я продава.

Там стоката ще се категоризира, каза още Петков, който посочи, че е бил свидетел на такава практика на Източното кайбрежие на САЩ.

Петков каза още, че секторът досега е работил крайно непрозрачно и дори финансовото министерство е имало ограничен поглед върху това как се харчат европейските субсидии в сектора.

Бъдещата коалиция: Горещата тема за ядрената енергетика сблъска партийните експерти

Освен това земеделието се е използвало като политически инструмент за контролиране на населението по места. Това трябва да спре и ние предвиждаме подобни мерки в нашата програма за антикорупция, каза още Петков.

Участниците в дискусията се обединиха около това, че малкият земеделски производител трябва да е във фокуса на политиката на Министерството на земеделието и храните.

От БСП призоваха преди да започне по подробно конструиране на политиките и мекрите в земеделието да се направи задълбочен анализ на наследството в сектора. Момчил Неков от левицата предложи държавата да подпомага производителите като се осигурят пространства за съхранение на земеделската продукция.

Тома Белев от демократична България предложи секторът „Гори“ да излезе от обхвата на министерството и да се обособи в отделно ведомство. От ДБ също така призовават да се въведат регулации при производството с цел продажба на домашни храни, както и да се спре продажбата на кучета и котки чрез сайтове в интернет.

Белев посочи, че към момента над 2 млн, кубически метра дървесина се сече незаконно и спирането на този процес трябва да се превърне във водеща политика в сектора.

Пламен Абровски от ИТН призова чрез законови промени да се забрани даряването на идеални части от земеделски земи, защото чрез такива процедури се крадат ниви, ливади и гори. Необходимо нова поземлена политика, така, че не една година стопаните да обработват една част от землището на дадено населено място, а в друга на съвсем различно. Така не може да се инвестира дългосрочно, посочи още водещият земеделски експерт в ИТН.

Като цяло участниците в дискусията се обединиха, че по почти всички теми има разбиране и сходство в програмите

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Антоновден е! Св. Антоний предпазва от болести, помага на алкохолици и психично болни (СНИМКИ)

На този народен зимен празник гоним от дома си болестите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Антоновден е празник на ковачи, железари и ножари.

На 17 януари Православната църква почита паметта на преподобний Антоний Велики, роден около 250 година в Египет.

Според житиеписеца му Атанасий Александрийский светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва с часове.

На 104 години излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година Антоний умира и е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

Народът в България чества Антоновден на 17 януари за предпазване от болести. Жените правят и раздават питки, намазани с мед или маджун. В Разградско има обичай две медени питки да се дават на съседи, а третата остава на тавана за чумата. Пак за здраве жените избягват да работят.

Свети Антоний и свети Атанасий са били ковачи, изобретили са ковашките клещи

В народния календар се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и “синята пъпка”.

Причината се крие в това, че всички народни поверия, свързани с Антоновден, имат една цел: да се предпази семейството от болести. Затова се раздават медени питки – да се умилостиви чумата – събирателен образ на епидемиите. А както знаем, тя обичала сладичко.

Мъжете не трябва да впрягат добитъка.

Не трябва да преде и не се докосва вълна – тъй като се смята, че във вълната спи чумата.

На този празник се мързелува. Който подхване работа, ще боледува цяла година. Колкото повече си почивате и си угаждате на този ден, толкова повече ще пращите от здраве.

Само две църкви в Европа са наречени на св. Антоний, една от тях е мелнишката „Свети Антоний Велики“, построена през 1765 г. „Църквата на чудесата“ в Мелник помага на алкохолици и психично болни, куци прохождат.

В народните представи двамата братя близнаци Антон и Атанас са ковачи, които според легендата първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.

Ето как се случило това – работели те в ковачницата, желязото се било нагорещило в пещта, но Атанас нямало как да го извади с голи ръце. Хрумнало му да си помогне с две метални пръчки. Докато се чудел как да го стори, погледът му попаднал на лежащото наблизо куче и свитите му предни лапи.

Наричат я църквата на чудесата, защото помага на изгубилите надежда за изцеление. Издигната е в памет на св. Антоний Велики в Мелник. В нощта на 16 срещу 17 януари храмът се изпълва с вярващи, които цяла нощ се молят за спасение и изцеление.

Огънал пръчките в същата форма и направил клещи. От този момент братята станали покровители на ковачи, ножари и железари. В тяхна чест представителите на тези професии правят курбан всяка година на Атанасовден.

В някои райони двата поредни дни, 17 и 18 януари, се наричат „сладки и медени”. В Пиринско съществува поверие, че всички болести се събират (или раждат) на 17-и януари, а на 18-и тръгват по хората. Затова жените спазват същите забрани, които са задължителни за Антоновден.

Чудодейната икона на св. Антоний помага на хора с душевни проблеми. Освен нея в църквата в Мелник има и колона, опасана с тежка верига. Местните разказват, че с нея хората, които искали да се освободят от своите демони, били оковавани, за да изкарат нощта в храма. От кога веригата е там, никой не знае.

На места Антоновден се смята за лош празник, защото на този ден св. Антон преследва лудостта с нож в ръка, тя се крие в дявола и светецът се сърди люто.

Освен това се смята, че свети Антоний изкарвал прехраната си, като плетял кошници. Затова той се приема и за патрон на кошничарите. Макар в днешно време много от занаятите като правенето на кошници, ножарството и ковачеството да са само неща, познати от учебниците по история или да се срещат твърде рядко, народните поверия продължават да съществуват и да са обвързани с конкретни празници.

По традиция се прави содена питка

Традиционно на трапезата присъства содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите.

На този ден имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

Името идва от старо римско родово име, означаващо „безценен, неоценим, който няма цена”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Откриха мъртъв мъж пред дома му в Бургас

Жертвата е участвала в сбиване с друг мъж, живеещ в блока

публикувано

на

от

Виж цялата статия

41-годишен мъж е открит мъртъв късно снощи (16 януари – неделя) пред дома му в бургаския квартал „Меден рудник”. Според съседи на починалия, минути преди да издъхне, мъжът е участвал в сбиване с друг мъж, живеещ в блока. Причините за смъртта се изясняват.

Инцидентът е станал малко преди 19 часа снощи. Според съседи двамата мъже са имали конфликт отдавна, а във фаталната вечер се скарали заради шум, защото единият  цепел дърва на терасата. Скандалът прераснал в сбиване пред входа. Пред екипа на Нова Телевизия  съседи разказаха, че няколко души станали свидетели на сбиването, но никой не се намесил.

41-годишният мъж издъхнал пред дома си. „Беше тъмно, когато се биха. Видях ги на улицата, другият го биеше и го питах защо ми бие детето”, каза майката на починалия Пламен – Мария Ангелова.

Заря и аплодисменти в памет на убит млад мъж в София (ВИДЕО)

Часове след случилото се полиция изведе сочения за участник в сбиването. Разследващите вече са разпитали свидетели на конфликта, разказаха пред живеещи в блока.  „Онзи ден пак са имали някакви пререкания”, каза Вълчан Райков – приятел на Пламен.

„Потресен съм от случката. Беше спортист, свестен, работлив. Тренирал е 20 години бокс, с никой не се е скарал, не е конфликтен”, добави друг приятел на Пламен – Мирослав Янакиев.

Огледът на мястото продължи няколко часа. Криминалистите работят по няколко версии сред които и непредумишлено убийство. Експертиза ще докаже причината за смъртта на мъжа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Близо 16% са положителните проби за COVID-19 за изминалото денонощие

2 379 нови случая на коронавирус са били регистрирани през последното денонощие в България

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив/БТА

2 379 нови случая на коронавирус са били регистрирани през последното денонощие в България. Те са установени след направени 15 035 теста – 15,82% положителни, показват данните на Единния информационен портал.

Починали са 44 души, оздравелите са 1 239.

Настанените в болница с коронавирус са 5 267, от тях – 557 в интензивно отделение. 177 са хоспитализираните за последното денонощие, от които 83,62% не са ваксинирани.

От началото на кампанията у нас са поставени 4 007 018 дози ваксини, включително 3 719 за последните 24 часа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА