Открийте ни и в

България

Кирил Петков: Спираме субсидиите на ферми над 15 хил. декара

На дискусията на тема “Земеделие” освен ПП присъстват представители още на БСП, Демократична България и Има такъв народ, като участниците демонстрираха сходство в идеите си

публикувано

на

На ферми над 15 хил. декара, не са нужни субсидии за земята, която е над тази квота. Те са си извоювали вече своя дял на пазара. Това заяви Кирил Петков, който е единият от лидерите на “Продължаваме промяната” по време на предкоалиционните преговори в сектор Земеделие. С подобна политика досега правим така, че субсидираме хляба на Египет, посочи още той.

Тези средства, които ще останат, трябва да пренасочим в други земеделски програми, така че да дадат по-голям резултат.

На разговорите присъстваха представители на БСП, Демократична България и Има такъв народ. Те започнаха с едноминутно мълчание в памет на жертвите от старческия дом в село Рояк и трагедията край с. Боснек в която загинаха 45 души.

Петков каза още, че една от идеите на “Продължаваме промяната” в сектора е да се създадат 6 регионални центъра, откъдето да се преразпределя земеделската продукция. Идеята е всички производители и вносители да доставят стоката си до тях, където ще бъде съсредоточен целият държавен контрол – по храните, ветеринарен, митнически.

Бъдещата коалиция: България да стане финансов хъб в региона, предлага Кирил Петков

От тези точки всяка от търговските вериги и други търговци ще могат да закупуват стоката и да я продават в магазините си. Така ще може и този производител, който има 1 камион продукция и този, който има 20 да отива на това място и да я продава.

Там стоката ще се категоризира, каза още Петков, който посочи, че е бил свидетел на такава практика на Източното кайбрежие на САЩ.

Петков каза още, че секторът досега е работил крайно непрозрачно и дори финансовото министерство е имало ограничен поглед върху това как се харчат европейските субсидии в сектора.

Бъдещата коалиция: Горещата тема за ядрената енергетика сблъска партийните експерти

Освен това земеделието се е използвало като политически инструмент за контролиране на населението по места. Това трябва да спре и ние предвиждаме подобни мерки в нашата програма за антикорупция, каза още Петков.

Участниците в дискусията се обединиха около това, че малкият земеделски производител трябва да е във фокуса на политиката на Министерството на земеделието и храните.

От БСП призоваха преди да започне по подробно конструиране на политиките и мекрите в земеделието да се направи задълбочен анализ на наследството в сектора. Момчил Неков от левицата предложи държавата да подпомага производителите като се осигурят пространства за съхранение на земеделската продукция.

Тома Белев от демократична България предложи секторът “Гори” да излезе от обхвата на министерството и да се обособи в отделно ведомство. От ДБ също така призовават да се въведат регулации при производството с цел продажба на домашни храни, както и да се спре продажбата на кучета и котки чрез сайтове в интернет.

Белев посочи, че към момента над 2 млн, кубически метра дървесина се сече незаконно и спирането на този процес трябва да се превърне във водеща политика в сектора.

Пламен Абровски от ИТН призова чрез законови промени да се забрани даряването на идеални части от земеделски земи, защото чрез такива процедури се крадат ниви, ливади и гори. Необходимо нова поземлена политика, така, че не една година стопаните да обработват една част от землището на дадено населено място, а в друга на съвсем различно. Така не може да се инвестира дългосрочно, посочи още водещият земеделски експерт в ИТН.

Като цяло участниците в дискусията се обединиха, че по почти всички теми има разбиране и сходство в програмите

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено