Бившият държавен секретар на САЩ (1973-1977 г.) и съветник на президента по националната сигурност (1969-1975 г.) Хенри Кисинджър заяви, че конфликтът в Украйна може да приключи по три начина.

"Ако Русия спре там, където е сега, тя ще завладее 20% от Украйна и по-голямата част от Донбас, главния промишлен и селскостопански регион, както и парче земя край Черно море. Ако тя спре там, това ще бъде победа ... а ролята на НАТО  няма да бъде толкова значима, колкото се смяташе досега", каза той пред британското списание The Spectator.

Вторият вариант според него би бил опит за "изтласкване" на Русия от териториите, които тя е анексирала преди войната, включително Крим. Тогава, ако военните действия продължат, "рискът Западът да се окаже във война със самата Русия ще се увеличи", отбелязва Кисинджър.

Третият сценарий, според дипломата, е връщане към ситуацията отпреди 24 февруари. Според него в този случай Украйна "ще бъде превъоръжена и тясно свързана с НАТО" или дори ще стане член на алианса. Същевременно той посочи, че този сценарий предвижда замразяване на конфликта за неопределен период от време.