Открийте ни и в

СВЯТ

Китайци са произвели за Сърбия почти 6 тона злато през последните 3 години

Само за първите шест месеца от тази година приблизително 852 килограма са произведени, продадени и доставени

публикувано

на

Китайци са произвели за Сърбия почти 6 тона злато през последните 3 години

Компанията “Зиджин Копер” (Zidjin Koper) е продала 5,74 тона злато на Народната банка на Сърбия за три години и половина, предаде Танюг, като се позова на съобщение от компанията. Това количество злато е произведено в единствената фабрика за добив в Сърбия, която от 18 декември 2018 г. китайската компания сключи споразумение за стратегическо партньорство с държавата Сърбия и пое 63 процента от собствеността на бившия минен комплекс RTB Bor, работи в състава на компанията “Сърбия Зиджин Копер”. Цялото произведено количество злато, според сръбските закони, трябва първо да бъде предложено на Народната банка и само в случай, че тя откаже да го купи на борсовата цена,  “Зиджин Копер” може да поиска разрешение за износ. Досега това не се е случило, което означава, че златото, произведено в това предприятие, остава в страната, отбелязва Танюг.

Според последните данни на Световния съвет по златото с 38,1 тона златни кюлчета Сърбия е водеща страна в региона по отношение на количеството на този благороден метал, депозиран в трезорите на Народната банка на Сърбия. Малцина обаче знаят, че почти цялото злато, което нарежда Сърбия на 54-о място в света, е произведено в сръбския “Зиджин Копер”. Само за първите шест месеца от тази година приблизително 852 килограма са произведени, продадени и доставени на Народната банка на Сърбия, според компанията.

На второ място на Балканите е Северна Македония с 6,9 тона златни резерви, Словения – с 3,2 тона и Босна и Херцеговина – с три тона. На последно място е Черна гора с 1,09 тона, докато Хърватия не е в списъка на 100-те класирани страни.

През последните шест години Сърбия значително увеличи златните си резерви и постигна скок с осем места в списъка на Световния съвет по златото. През 2016 г. в трезорите на Народната банка е имало 17,9 тона злато, а държавата е била тогава на 62-ро място в света, отбелязва Танюг.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА