Открийте ни и в

СВЯТ

Китай вече не иска пластмасите на Запада

публикувано

на

Западните страни трябва все повече да се справят с трудностите, свързани с изхвърлянето на пластмаси, защото Китай и много страни от Югоизточна Азия вече не ги искат.

Пещите за изгаряне на смет или депата за отпадъци са две бързи решения, откакто Пекин затвори през януари 2018 г. вратата за някои чуждестранни отпадъци, но специалистите твърдят, че дългосрочните решения трябва да включват по-добро рециклиране или още по-добре по-малко боклуци.

Досега глобалната мрежа за рециклиране не е успяла

да се адаптира, тъй като страните в Азия се отказаха да се опитат да заменят Китай.

„Проблемът е, че количествата са огромни“, каза Арно Брюне, ръководител на бюрото за международно рециклиране в Брюксел (BIR), а потенциалните заместители на Китай са претоварени.

Проблемите също така станаха основа за дъмпингов нелегален внос, по-специално на материали, които е трудно да бъдат рециклирани или изобщо не може да се рециклира, каза Брюне.

“Някои страни за съжаление ще станат новите купчини за боклук в света, най-бедните страни ще поемат отпадъци в замяна на плащане, но ще понасят екологични и социални разходи“, отбеляза Венсан Оре, специалист в консултантската група EY.

Европейските страни рециклират някои пластмаси като прозрачни бутилки, направени от полиетилентерефталат или PET, но транспортирането в чужбина на пластмаси, е или „с лошо качество и стойност“, или не могат да се рециклират, сочи доклад на неправителствената група „Глобален алианс за алтернативи за изгаряне“ (GAIA).

Малайзия разрешава вноса на чиста, хомогенна пластмаса, но предупреди, че ще изпрати обратно стотици тонове замърсени пластмаси в страни по света.

„Действията, предприети от малайзийското правителство, подчертават важността на отговорното рециклиране, използването на спецификации и управлението на процесите надолу по веригата“, обясни Адина Рене Адлер от Института за рециклиране на скрап (ISRI), който представлява американски компании, активни в сектора.

Тайланд също е ограничил вноса на пластмаси и те са пренасочени към страни с по-леки стандарти като Индонезия и Турция, сочи докладът на GAIA.

Западните страни имат малко готови решения

за проблема с пластмасата, която е твърде скъпа за рециклиране.

Те нямат местни потребители на такива рециклирани материали, които китайците често превръщат в нови промишлени стоки.

Изправени пред нарастващи купчини боклуци, западните страни нямат много голям избор в момента, освен да ги изгорят или погребат.

Брюне заяви, че те трябва „да инвестират в научноизследователска и развойна дейност (R&D) на по-подробни и ефективни системи за сортиране“, способни да извличат полезни суровини.

Междувременно „производителите трябва да положат усилия да произвеждат повече продукти с оглед на рециклирането“, добави той, което може да бъде трудно, като се има предвид, че секторът на пластмасите се справя добре въпреки критиките и ограниченията.

За около десетилетие световното производство на пластмаси се е увеличило от 245 милиона тона до 359 милиона през 2018 г. според последните данни на европейската федерация PlasticsEurope.

 

СВЯТ

Меркел остана седнала по време на химн

публикувано

на

от

СН: AP/БТА

Германската канцлерка Ангела Меркел отново остана седнала при изпълнението на национални химни на тържественото посрещане на министър-председателката на Молдова. Това стана след три инцидента в рамките на три месеца, при които тялото й видимо трепереше при подобни събития, предаде Асошиейтед прес.

Меркел и молдовският премиер Мая Санду останаха седнали при церемонията пред канцлерството. Подобен необичаен протоколен прецедент бе използван за първи път при посрещането на новата датска премиерка в четвъртък миналата седмица – ден след третия случай с тремор на Меркел. Днес канцлерката не показа признаци на нестабилност.

Меркел, която утре ще навърши 65 г., каза миналата седмица, че психологическо влияние от първия епизод на треперене в средата на юни бил причина за следващите два случая. Тя добави, че “ще трябва да живее с това за известно време”, но увери, че няма никаква причина за безпокойство. Графикът на публичните й ангажименти остава все така натоварен.

Продължете по-нататък

СВЯТ

САЩ разполагат със 150 ядрени бомби на територията на Европа

публикувано

на

от

САЩ са разположили в Европа около 150 ядрени бомби, става ясно от общодостъпен доклад на НАТО, цитиран от белгийски медии. Отбелязва се, че оръжието се съхранява в пет държави – Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

В документа се уточнява, че в първоначалната версия на доклада с дата 16 април са били посочени и базите, в които се държат ядрените оръжия. В последвалата редакция обаче имената на базите са отпаднали от текста.

Според доклада бомбите са гравитационни (В61) и се предвижда да се използват от самолети с двойно предназначение, каквито са Ф-16. Бомбите В61 са разработени в средата на 60-те години на миналия век и са разположени в европейските бази преди подписването на договорите между Вашингтон и Москва за контрола на въоръжаването.

Продължете по-нататък

СВЯТ

Лондон няма да екстрадира Асандж в страна със смъртно наказание

публикувано

на

от

Основателят на “Уикилийкс” Джулиан Асандж няма да бъде предаден на страна, в която се прилага смъртно наказание. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Великобритания Алан Дънкан на пресконференция след среща в Кито с външния министър на Еквадор Хосе Валенсия.
Дънкан добави, че Великобритания и Еквадор са се договорили за това.

През април Еквадор отказа да предоставя повече убежище на Асандж, а след това той бе арестуван за неявяване в лондонски съд и на основание искане за екстрадиция, отправено от Вашингтон към британските власти през 2018 година.

Лондонски съд осъди Асандж на 50 седмици лишаване от свобода за нарушаване на условията на освобождаването му под гаранция. Разглежда се и въпросът за екстрадирането му в САЩ, където са му предявени обвинения в хакерска дейност, за които може да бъде осъден на до 175 години затвор.

“Уикилийкс” публикува секретна информация за дейността на редица правителства, в това число на американското. През 2012 г. Джулиан Асандж поиска убежище в посолството на Еквадор в Лондон и остана там близо 7 години.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено