Открийте ни и в

СВЯТ

Китай вече не иска пластмасите на Запада

Проблемите станаха основа за дъмпингов нелегален внос
bgvoice

публикувано

на

Западните страни трябва все повече да се справят с трудностите, свързани с изхвърлянето на пластмаси, защото Китай и много страни от Югоизточна Азия вече не ги искат.

Пещите за изгаряне на смет или депата за отпадъци са две бързи решения, откакто Пекин затвори през януари 2018 г. вратата за някои чуждестранни отпадъци, но специалистите твърдят, че дългосрочните решения трябва да включват по-добро рециклиране или още по-добре по-малко боклуци.

Досега глобалната мрежа за рециклиране не е успяла

да се адаптира, тъй като страните в Азия се отказаха да се опитат да заменят Китай.

„Проблемът е, че количествата са огромни“, каза Арно Брюне, ръководител на бюрото за международно рециклиране в Брюксел (BIR), а потенциалните заместители на Китай са претоварени.

Проблемите също така станаха основа за дъмпингов нелегален внос, по-специално на материали, които е трудно да бъдат рециклирани или изобщо не може да се рециклира, каза Брюне.

“Някои страни за съжаление ще станат новите купчини за боклук в света, най-бедните страни ще поемат отпадъци в замяна на плащане, но ще понасят екологични и социални разходи“, отбеляза Венсан Оре, специалист в консултантската група EY.

Европейските страни рециклират някои пластмаси като прозрачни бутилки, направени от полиетилентерефталат или PET, но транспортирането в чужбина на пластмаси, е или „с лошо качество и стойност“, или не могат да се рециклират, сочи доклад на неправителствената група „Глобален алианс за алтернативи за изгаряне“ (GAIA).

Малайзия разрешава вноса на чиста, хомогенна пластмаса, но предупреди, че ще изпрати обратно стотици тонове замърсени пластмаси в страни по света.

„Действията, предприети от малайзийското правителство, подчертават важността на отговорното рециклиране, използването на спецификации и управлението на процесите надолу по веригата“, обясни Адина Рене Адлер от Института за рециклиране на скрап (ISRI), който представлява американски компании, активни в сектора.

Тайланд също е ограничил вноса на пластмаси и те са пренасочени към страни с по-леки стандарти като Индонезия и Турция, сочи докладът на GAIA.

Западните страни имат малко готови решения

за проблема с пластмасата, която е твърде скъпа за рециклиране.

Те нямат местни потребители на такива рециклирани материали, които китайците често превръщат в нови промишлени стоки.

Изправени пред нарастващи купчини боклуци, западните страни нямат много голям избор в момента, освен да ги изгорят или погребат.

Брюне заяви, че те трябва „да инвестират в научноизследователска и развойна дейност (R&D) на по-подробни и ефективни системи за сортиране“, способни да извличат полезни суровини.

Междувременно „производителите трябва да положат усилия да произвеждат повече продукти с оглед на рециклирането“, добави той, което може да бъде трудно, като се има предвид, че секторът на пластмасите се справя добре въпреки критиките и ограниченията.

За около десетилетие световното производство на пластмаси се е увеличило от 245 милиона тона до 359 милиона през 2018 г. според последните данни на европейската федерация PlasticsEurope.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

СВЯТ

Избраха Доналд Туск за президент на ЕНП

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск беше избран за президент на ЕНП с гласовете на 93% от делегатите на конгреса на партията в Загреб. Огромното множество в залата изпрати на крака и ръкопляскания  неговият предшественик Жозеф Дол. В прощалната си реч той заяви, че Туск е негов приятел, надарен с чувство за хумор и визия.

Като президент на Европейския съвет, той успя да обедини лидерите от различните политически семейства за постигане на консенсус. „Сигурен съм, че сега той ще води ЕНП през предизвикателствата, с решения, дълбоко вкоренени в нашите ценности”, заяви Жозеф Дол.

ЕНП и ПЕС остават първите две сили в ЕП, но загубиха мнозинство

След като беше избран, Доналд Туск благодари на всички за подкрепата. Той заяви, че партията се нуждае от приемственост и за него е чест да приеме поста.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Путин: Страни от Източна Европа може да напуснат ЕС скоро

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът на Руската федерация Владимир Путин не изключва възможността страни от Източна Европа след няколко години да решат да напуснат ЕС, предаде ТАСС.

„Към 2028 година някои страни от Източна Европа ще достигнат такова равнище на икономическо развитие, при което те ще престанат да получават грантове и различни видове подкрепа от европейския бюджет, а ще трябва да плащат така, както прави Великобритания. Не съм убеден, че няма да им дойде на ум, както стана със самата Великобритания, да излязат от ЕС“, коментира Путин.

Той определи т.нар. руска заплаха като измислица на онези, които искат да трупат капитал от този мит, от ролята си на авангард в борбата с Русия, да получават някакви бонуси и преференции, и това е очевидно за всички, за лидерите на водещите европейски страни.

Говорейки на заседание на инвестиционния форум „Русия зове“, той напомни, че преди САЩ са казвали на страните в Европа, че ги защитават от съветската заплаха и те трябва да плащат за това.

„Днес това вече не работи. Въпреки всички проблеми с Украйна, със спекулациите около Крим и Донбас, всички прекрасно разбират, че Русия не се кани да напада никого“, подчерта Путин.

Той изрази мнение, че резултатите от разпадането на СССР са се оказали по-лоши и от най-песимистичните очаквания.

„Резултатите от неефективната икономическа политика в СССР се отразиха и върху политическата сфера. Наистина, резултатите от разпадането се оказаха много по-лоши от онова, което хората си мислеха и което не можеха да подозират и в най-лошите си очаквания“, каза руският президент.

Говорейки за сътрудничеството със САЩ, Путин отбеляза,че има много съвпадащи позиции за съвместна работа.

„Ние сме готови да работим заедно в такава степен, в каквато са готови за същото и нашите американски партньори“, посочи руският президент. Той изрази надежда, че вътрешнополитическите фактори в САЩ, които досега влияят негативно на двустранните отношения, все някога ще престанат да действат.

Спирайки се на темата за Украйна, руският президент изрази мнение, че новият му украински колега Володимир Зеленски искрено иска да подобри ситуацията в района на конфликта със сепаратистите в източната част на страната.

Запитан какви са личните му отношения със Зеленски, Путин отговори лаконично: „Никакви! Не съм го виждал никога. Разговаряхме по телефона. Струва ми се, че той е симпатичен и искрен човек и иска да промени положението към по-добро, включително и в Донбас.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Рекорд: Шиндзо Абе най-дълго управлява Япония

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Премиерът Шиндзо Абе постави рекорд днес, като стана най-дълго управлявалия политически лидер в историята на Япония. Той отбеляза 2887-ия си ден като премиер на страната, изпреварвайки Таро Кацура – политик от началото на 20-и век, предаде Асошиейтед прес.

Абе обаче все още не е постигнал една от главните си цели – да промени пацифистката конституция на Япония.

„Ден след ден полагам усилия за осъществяването на политическите ангажименти, които съм поел, и именно затова съм тук да отбележа този ден, каза Абе пред репортери в столицата.

След разочароващия си кратък първи мандат през 2006-2007 г. Абе стана отново премиер през 2012 г. и оттогава досега успя да укрепи отбранителната роля на въоръжените сили, но все още не е успял да промени конституцията, за да може страната да има пълноценна армия. Абе и неговите дясноориентирани поддръжници отдавна смятат за отживяла времето си конституцията, отричаща войната, която бе наложена от САЩ след разгрома на Япония през Втората световна война и унизителната американска окупация.

Сега той се надява да успее да прокара съответната конституционна поправка, преди да изтече третият му мандат през септември 2021 г. Пречка пред неговите усилия е липсата на подкрепа сред обществото, което е загрижено повече за икономиката и социалната сигурност.

Абе се нуждае от мнозинство от две трети в двете камари на парламента плюс мнозинство в национален референдум, за да направи каквато и да е промяна в конституцията, посочва АП.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada