Открийте ни и в

Коронавирусът

Китай внесе от Бразилия пилешки крила, заразени с COVID-19

Според медицински експерти това не означава непременно, че те са заразни, тъй като тестовете  могат да засекат и РНК на мъртъв вирус

публикувано

на

сн. Pixabay

Замразени пилешки крила, внесени от Бразилия са дали положителен тест за коронавирус в южния китайски град Шенжен, съобщиха властите в четвъртък, в последното от серия изявления за внесена заразена храна.

Коронавирусът е установен в сряда на повърхността на пилешко крило, взето от партида, пристигнала замразена в Бразилия, съобщиха местните власти. Те обаче не оповестиха търговската марка,под която се продава хранителния продукт.

Здравните власти в Шенжен незабавно са установили и тествали хората, които може да са били в контакт с продукта, но всички резултати са отрицателни; всички останали продукти са тествани, те също са дали негативен резултат, се казва в изявлението.

Власите сега проследяват свързани продукти от същия бранд, които вече са били продадени и са дезинфекцирали склада, в който са били съхранявани заразените пилешки крила.

Новината за заразените продукти беше разпространена само ден, след като коронавирус беше открит в пакети със скариди, внесени от Еквадор, в ресторант в източната провинция Анхуи по време на рутинна проверка.

От юли са регистрирани седем случая на открит вирус върху пакети от внесена морска храна в цялата страна.

Тези случаи предизвикват загриженост за безопасността на внесените продукти. Китайските здравни власти постоянно предупреждават обществеността да бъде внимателна с купуването на вносно месо и морски продукти.

Но здравните власти, включително Световната здравна организация и американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), заявиха, че възможността за заразяване с коронавируса от храна е малка.

СЗО твърди, че е „твърде невероятно хората да се заразят с Covid-19 от храна или опаковка на храна“.

Според CDC, рискът от инфекция от храна, хранителни опаковки „се счита за твърде нисък“.

И двете организации посочват, че коронавирусът се разпространява най-вече от човек на човек от телесни течности, например, когато човек кашля, киха или говори.

Въпреки че е възможно да се заразите с Covid-19 при докосване на заразена повърхност или предмет, включително и храна, а след това да докоснете устата, носа или очите си, това не е основният начин, по който вирусът се предава, според CDC.

Дейвид Хюи Шу-чон, медицински експерт в Китайския университет в Хонконг, заяви, че внесените продукти, които са тествани положително в Китай вероятно са били заразени по време на пакетирането.

По думите му обаче, това не означава непременно, че те са заразни, тъй като тестовете  могат да засекат и РНК на мъртъв вирус. Тези остатъци от вируса могат да дадат фалшиво позитивен резултат и сред пациенти, като тези, които бяха обявени за повторно заразени в Южна Корея.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Европа започва оценка на ваксината срещу COVID-19 на Оксфордския университет

Оценката се прави, за да се ускори процедурата по евентуалното й бъдещо одобрение

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Европейският здравен регулатор обяви, че започва оценка на експерименталната ваксина за COVID-19 на „АстраЗенека“ и Оксфордския университет, за да се ускори процедурата по евентуалното й бъдещо одобрение, съобщи Ройтерс.

Комисията по лекарствата на Европейската агенция по лекарствата е започнала да оценява първата налична информация за ваксината и ще продължи, докато бъде получената цялата нужна информация и официално бъдат подадени документи за регистрацията й.

Новината бе съобщена седмици, след като няколко глобални изпитания на ваксината бяха спрени заради неочаквано заболяване на участник в тестовете. Изпитанията в САЩ все още се проверяват и регулаторите разширяват изследванията си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Лоша прогноза: българската икономика се свива с 5,5 тази година

Добрата новина е, че очакванията са България да се възстанови по-бързо от останалите страни-членки на ЕС

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Уикипедия

Българската икономика ще се свие с 5.5% тази година и ще отбележи растеж с 3 на сто следващата.

Освен това доходът на глава от населението ще се върне към стойностите си от 2019 г. по-бързо от повечето членки на ЕС в региона, със скорост, сходна с тази на Западните Балкани.

Това съобщава Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в последния си доклад с прогнози за няколко региона. В него институцията ревизира очакванията си за тази и следващата година спрямо последната прогноза през май и отбелязва, че „регионите на ЕБВР са по-тежко засегнати от пандемията“ от икономически по-развитите европейски държави.

През май ЕБВР прогнозира, че спадът ще е с 5% за тази година, но следващата ще последва растеж от 4 на сто. Такива промени в прогнозите (до 1.5 пункта) се забелязват като цяло в държавите от региона, определян от ЕБВР като югоизточната част на ЕС – България, Румъния, Гърция и Кипър. Само в Гърция ситуацията е по-тежка – с по-тежко свиване на икономиката тази година (9.5%, влошаване на прогнозата с 3.5 пункта).

Оценката за България е при икономически растеж от 3.4%, отчетен миналата година, и спад от 3 на сто за първата половина на тази. Тя освен това се основава на хипотезата за „постепенна нормализация на икономическата активност в България и икономическите ѝ партньори от края на 2020 г.“.

От изброените страни в „югоизточния ЕС“ България е страната, която би трябвало да върне своя БВП на глава от населението към стойностите от 2019 г. най-бързо – до последното тримесечие на 2021 г. (за сравнение – в Кипър това се очаква най-рано през 2025 г., в Гърция през 2023-а, в Румъния през 2022-а).

На Западните Балкани, където поне две държави (Албания и Черна гора) ще отбележат 9% спад, но с по 5% Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония очакват спад като в България, всички страни също очакват възстановяване на доходите на глава от населението в последното тримесечие на 2021 г. Турция очаква това година по-късно.

Сравнително бързо възстановяване се очаква в балтийските страни, където БВП на човек от населението ще се върне към стойностите от 2019 г. по същото време като България (Латвия и Естония) или още в средата на следващата година (Литва). За Хърватия, Полша, Словакия и Унгария това ще стане едва през 2022 г., в Словения – във втората половина на 2023-а.

„Туристическите сезони в България, Кипър и Гърция се свиват в сравнение с предишни години това допринася за дълбоки рецесии, а крайното потребление и износът също са тежко засегнати в региона“, пише ЕБВР за групата на България. „Фискалните пакети облекчиха част от въздействието на кризата върху лица и фирми. Средно БВП в региона ще спадне с 6.6% през 2020 г. и отчасти ще се възстанови с 3.4% през 2021 г.

За България се отбелязва, че след ръста от 3.4%, движен основно от потреблението, през 2019 г. „дълбоката рецесия“ и ограниченията, въведени заради извънредното положение през март, заедно с постепенно възстановяване през май след сваляне на ограниченията характеризират 2020 г. Възстановяването обаче се е забавило с увеличаването на заразените в средата на лятото, а въздействието на COVID-19 се е проявило най-ясно през второто тримесечие, когато спадът на БВП е 8.7%.

Износът на стоки, възлизащ на около 50% от БВП и правещ България „само умерено зависима“ от търговията, се свива с 3% на годишна база през първата половина на 2020 г., отбелязва се срив в посещенията на чужденци, а фокусът на кризисния пакет на правителството, еквивалентен на около 5% от БВП, е запазване на работни места, помощ за уязвими групи и осигуряване на ликвидност за предприятия.

Отбелязва се, че през юли 2020 г. България се присъединява към Механизма на обменните курсове (ERM II) на еврозоната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в newsletter, бразилия, заразени, Китай, коронавирус
Стотици починали по света: изпробвали чудодейни лекове срещу COVID-19

Най-малко 800 са починалите, а 5800 приети в болница заради дезинформация, свързана с COVID-19

Затвори