Открийте ни и в

СВЯТ

Китай иска да спре продажбата на втечнен природен газ към Европа

Целта на азиатската държава е да подсигури собствените си енергийни доставки за зимния период

публикувано

на

Китай предупреди държавните вносители на газ да спрат да препродават втечнен природен газ на изпитващи недостиг на енергия купувачи в Европа и Азия, за да осигурят собствените си доставки за зимния отоплителен сезон, съобщи Блумбърг.

Националната комисия за развитие и реформи, която е главният орган за планиране на икономиката на страната, е поискала от PetroChina Co., Sinopec и Cnooc Ltd. да запазят количествата за вътрешна употреба, твърдят запознати. Те са помолили да не бъдат назовавани, тъй като информацията не е публична.

Макар че продажбите осигуриха известно облекчение на европейските купувачи, бързото запълване на запасите и рекордно високите транспортни разходи вече не правят тази дейност привлекателна, обясниха те.

Да станеш милионер в Америка: Историята на Шефкет Чападжиев (ВИДЕО)

Засега и комисията, и държавните фирми не са коментирали.

Прогнозите за недостиг на газ вероятно са подтикнали Пекин да предприеме този ход, тъй като е поел ангажимент да осигури топлината на домовете тази зима. Препродажбите отбелязаха рязък обрат за Китай, който миналата година изпревари Япония и стана най-големият вносител на втечнен природен газ в света, благодарение на увеличените покупки на спот пазара, но през 2022 г. може да отбележи първия си спад.

Мъж източи 3 банки в Ловеч. Прибрал 150 000 лева

Вносителите на енергия ще следят отблизо висшите лидери, събрали се в китайската столица за едноседмичния партиен конгрес. Президентът Си Дзинпин подчерта енергийната сигурност в двучасовата си реч в неделя, като повтори, че страната трябва да продължи напред с екологичния си преход по разумен начин, за да избегне рисковете от криза в доставките.

Цените на природния газ в Европа са спаднали с почти 60% от най-високата си стойност през август, въпреки че все още са рекордни за това време на годината, тъй като регионът се стреми да избегне доставките от Русия след нахлуването й в Украйна през февруари, коментира Блумбърг. Напливът от доставки на втечнен природен газ за Европа се отразява негативно на спотовите цени в региона, което кара някои доставчици да обмислят пренасочване на доставките обратно към Азия, където цените са по-привлекателни.

Въпреки това, ако Китай се опита да осигури собствени доставки, това може да доведе до намаляване на доставките за Европа и да изостри енергийната криза в региона в случай на студена зима. Китай има големи договори за закупуване на втечнен природен газ от износители като САЩ, като търговците от азиатската държава пренасочиха част от тези доставки към Европа тази година на фона на слабото търсене в страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено