Открийте ни и в

СВЯТ

Китай отхвърля плановете на СЗО за втора фаза на разследването на COVID-19

Експерти от Китай призоваха СЗО да разшири търсенето си на коронавирус и в други страни

публикувано

на

Китай отхвърли в четвъртък, 22 юли, предложението на Световната здравна организация да продължи втората фаза на изследването на произхода на новия коронавирус в азиатската страна, където първите случаи на коронавируса бяха идентифицирани в края на 2019 г.

Ръководителят на центъра на СЗО, Аданом Гебрегесус, предложи миналата седмица да се проведе втора фаза на изследванията на лабораториите и пазарите на Ухан и призова китайските власти да покажат прозрачност.

Предложението е “липса на уважение към здравия разум и арогантност към науката”, каза заместник-министърът на здравеопазването на Китай Джън Исин пред репортери.

Дзен каза, че е изненадан да прочете плана на СЗО за първи път, като посочи възможно нарушение на протокола в китайска лаборатория като възможен източник на коронавирус.

По-рано през юли Tentros посочи, че разследванията на източника на пандемията в Китай са възпрепятствани от липсата на данни през първите дни от огнището там.

Зенг повтори позицията на Пекин, че част от данните не могат да бъдат публикувани изцяло поради опасения относно защитата на личните данни.

“Надяваме се, че СЗО ще прегледа сериозно проучванията и предложенията на китайските експерти, които наистина се занимават с идентифицирането на произхода на вируса, причинил Сovid-19, като научен проблем и ще избегне политическа намеса”, каза китайският заместник-министър.

Китай се противопоставя на политизацията на научните изследвания, каза той.

Първите известни случаи на Сovid-19 възникнаха в град Ухан в Централен Китай през декември 2019 г. Смята се, че вирусът се е предавал от животни на хора, които са били продавани живи на пазар в града.

Теорията за произхода на коронавируса от китайска лаборатория, която беше подкрепена от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, се върна на преден план, въпреки че в миналото тя не се смяташе за валидна от учените.

През май американският президент Джо Байдън поиска от своите съветници отговори на въпроса за произхода на коронавируса, като отбеляза, че американските разузнавателни служби изследват противоречиви теории, включително възможността за лабораторна авария в Китай.

Един от ръководителите на Института по вирусология в Ухан, У Циминг, увери днес, че в лабораториите му няма “изтичане” или “инцидент”.

Напротив, китайските власти и медиите в страната често обвиняват лабораторията на Fort Detrick в САЩ. Лабораторията, разположена близо до Вашингтон, изследва тероризма с биологични оръжия.

Zheng и други експерти и служители от Китай призоваха СЗО да разшири търсенето си на коронавирус и в други страни.

“Ние вярваме, че изтичането на информация от лаборатория е изключително малко вероятно и не е нужно да инвестираме повече енергия и усилия в тази посока”, каза Лианг Уангян, китайският ръководител на съвместната мисия на СЗО.

Според него трябва да се правят повече изследвания върху животни, особено в страни с големи популации на прилепи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено