Открийте ни и в

СВЯТ

Китай предлага нова архитектура на световната сигурност, не приема санкциите срещу Русия

В четвъртък президентът Си Дзинпин заговори за спиране на блоковата конфронтация

публикувано

на

Путин - новият слуга на Китай

В четвъртък китайският президент Си Цзинпин предложи инициатива за глобална сигурност, призовавайки световната общност “да отхвърли манталитета на Студената война, да се противопостави на едностранчивостта и да каже “не” на груповата политика и блоковата конфронтация“.

Китайският държавен глава говори по време на откриването на годишната конференция на Форума Боао, която се провежда на южния китайски остров Хайнан. Дзинпин обясни, че споровете между страните трябва да се водят по мирен начин и допълни, че трябва да се избягват “двойни стандарти” и “едностранни санкции”, без обаче да назовава конкретно рестрикциите на западните държави срещу Русия и военното нахлуване на страната в Украйна.

Китай многократно критикува западните санкции, включително тези срещу Русия, но също така внимава да не предостави помощ на Москва, която може да доведе до налагане на санкции срещу Пекин. Китай и Русия стават все по-близки и Пекин продължава да отказва да осъди нахлуването на Москва в Украйна. Китай критикува и разширяването на НАТО на изток.

“Ние оставаме ангажирани да зачитаме суверенитета и териториалната цялост на всички страни, поддържаме ненамеса във вътрешните работи и уважаваме независимия избор на пътищата за развитие и социалните системи, направени от хората в различни страни“, добави китайският президент.

Си Цзинпин предупреди, че икономическото “разединяване” и тактиките за натиск като прекъсване на веригите на доставки няма да работят.

“Китай би искал да предложи глобална инициатива за сигурност, която поддържа принципа на неделимост на сигурността. Трябва да поддържаме принципа на неделимост на сигурността, да изграждаме балансирана, ефективна и устойчива архитектура на сигурността и да се противопоставяме на изграждането на национална сигурност на основата на несигурността в други страни”, каза той.

Ройтерс напомня, че подобни настоявания имаше и от страна на Русия, която поиска западните правителства да спазват споразумение от 1999 г., основано на принципа на “неделима сигурност”, според което никоя страна не може да укрепи собствената си сигурност за сметка на другите.

Си Цзинпин каза, че са необходими усилия за стабилизиране на глобалните вериги на доставки и изтъкна, че китайската икономика е устойчива и че тази тенденция се запазва.

В действителност обаче Пекин има да решава редица наболели икономически въпроси, появили се в резултат на новото разпространение на COVID-19 в страната. Въпреки че в речта си държавният глава избегна темата, през последните седмици редица компании обявиха, че има риск да спрат или редуцират сериозно производството си, защото противоепидемичните мерки в КНР възпрепятстват доставките на важни компоненти.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА