Открийте ни и в

СВЯТ

Китай репетира нахлуване в Тайван? Готов ли е за това?

С визитата си Пелоси може би е провокирала стратегическо решение на председателя на КНР Си Цзинпин да превземе острова със сила

публикувано

на

Пекин репетира нахлуване в Тайван

Китай продължава с военните си маневри около Тайван, явно Пекин репетира нахлуване на острова, пише руският в. “Комерсант” по повод продължаващите маневри на китайската Народноосвободителна армия край бреговете на острова. В ученията с използване на балистични ракети, авиация и военни кораби, протичащи в шест зони, за пръв път открито се тренира атака срещу Тайван.

Това става на фона на решението на Пекин да прекъсне контактите с военните от САЩ, след като островът бе посетен от председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси. В отговор САЩ обвиняват Китай, че нарушава статуквото, признавайки, че има заплахата от военен сблъсък. В региона се заговори, че маневрите не са просто демонстрация на военна сила и че предстояща операция на Китай за поемане на контрол над Тайван е само въпрос на време, посочва изданието.

С визитата си Пелоси може би е провокирала стратегическо решение на председателя на КНР Си Цзинпин да превземе острова със сила. Достатъчно солидни са основанията да смятаме, че разработваните оперативни планове ще прераснат в бойна операция. Въпросът може би вече не е дали си струва, а кога ще започне масирана военна операция с цел анексия на Тайван, коментира пред всекидневника индийският експерт по Китай Атул Аниджа.

„Кажи кой уби мама“ – най-младият свидетел по дело в САЩ

Посещението на Пелоси рязко засили патриотичните нагласи в Китай, където наесен предстои конгрес на компартията и хората очакват от политическото ръководство на страната решителни действия за обединяване с острова, а не само демонстрация на възможностите на армията. Освен това от стратегическа гледна точка установяването на контрол над Тайван с дълбоководните му пристанища, където ще могат да се базират китайски подводници, ще е от ключово значение за Пекин. Това ще му даде възможност да провали американския план, целящ изграждане на пояс за възпиране на Китай в Индийско-Тихоокеанския регион, обяснява аналитикът.

Изследователят от Тайван Хедруб Тхондуп, племенник на Далай лама, е по-предпазлив в оценките, но също допуска решителни стъпки от страна на Пекин.

Осъден на смърт затворник е избрал да бъде „застрелян“ на екзекуцията си с пушка

“Според мен Китай няма да ни нападне незабавно, защото това би довело до конфликт със САЩ. Америка е длъжна да ни защити и нападението би могло да предизвика големи проблеми за Китай, включително с други страни. Но лошата новина за нас е, че Китай възприе визитата като намеса във вътрешните му работи и Си Цзинпин може да предприеме нещо, за да отмъсти и да си покаже силата”, казва той в интервю за сайта “Индия наратив”, цитирано в “Комерсант”.

Руските медии, които представят Китай като принуден да действа, като цяло отразяват последствията от визитата на Пелоси позитивно за Пекин, подчертавайки, че той ще вземе икономически мерки спрямо Тайван и САЩ. Те избягват да обясняват как страна, чийто износ за САЩ е много голям, може да засегне Вашингтон, без да си причини много по-сериозни икономически щети. Не е коментиран и въпросът какво ще струва на Китай един опит за влизане в Тайван с преодоляване от 500-600 000 войници на огромно разстояние по вода и дали армията изобщо ще е готова за това в близко бъдеще. Ако не е – маневрите ще останат само стягане на мускули.

Пред очите на децата си: Жена почина по време на полет

“Свръхзадачата” на Пелоси е била да въвлече Китай във военни действия за Тайван, след което САЩ “да сринат със санкции” китайската икономика. Това “би подкопало властта на Си Цзинпин, тъй като Китай още не е готов. Обаче не стана – и значи след илюзията за триумф предстои тежък махмурлук, заключава руската агенция РЕГНУМ. Но тогава защо са военните учения край острова?

Вашингтон демонстративно удари на Пекин “оскърбителна политическа плесница”, заявява политологът Кирил Коктиш, цитиран от онлайн изданието “Версия”, “Ред е на Китай да направи ход и ако той бъде слаб и неубедителен, ще трябва да се признае, че прекалено рано е започнал да претендира за статута на свръхсила. За Си и неговите привърженици рискът да изгубят властта след 100 дни, на конгреса, става абсолютно реален”, заключава руският наблюдател.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено