Открийте ни и в

България

Радев след клетвата: В страната има антимафиотски консенсус (ВИДЕО)

ГЕРБ бойкотираха президента и напуснаха пленарната зала

публикувано

на

 

В България е налице антимафиотски консенсус, той обединява хората, които бяха по площадите. Това обяви президентът Румен Радев в словото си пред парламента след като се закле за втори мандат. Държавният глава допълни, че страната вече не трябва да се управлява през екрана под масата или от задкулисието.

ГЕРБ напуснаха залата

Малко след началото на словото на президента ГЕРБ напуснаха пленарната зала. Това стана в момента, в който Радев описа първия си мандат като време, в което авторитарният модел на управление е достигнал своя апогей. “И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината”, реагира президентът.

СН.: БТА

Според Радев гражданският бунт през 2020 г. срещу „едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите, срещу бедността, безпътицата и безправието” е извадил факти и процеси, които управлението е премълчавало.

“Текущите кризи, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети”, каза още държавния глава и допълни, че негов дълг е да връща дневния ред към дългосрочните цели на нацията.

СН.: БТА

Радев обясни и че през първия мандат очакванията на гражданите от президентската институция далеч са надхвърляли правомощията, които Конституцията й отрежда. „Налагаше се едновременно да катализираме обществената трансформация, но и да бъдем стожер на стабилността в период на остра криза на доверие в политическата класа“, заяви Румен Радев.

Приоритетите за втори мандат

Сред приотитети си за новия мандат Румен Радев изброи овладяването на демографската криза, повишаване на стандарта на живот, духовното развитие, гарантиране на суверенитета и потвърждаването на позитивния образ на страната ни.

СН.: БТА

„Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество“, каза още Румен Радев и посочи, че в момента има историческа възможност да върнем България в руслото на закона.

Според президента от това зависят всички други добри намерения. „Партиите и политиците, които споделят каузата в България да се установи върховенството на правото и здрава и прозрачна медийна среда, да се изгради добре уредена държава с ефективни институции, могат да разчитат на разбирането и подкрепата на президентската институция“, каза още той.

СН.: БТА

Президентът призова за ясно изразена политическа воля и конституционни промени, които да не се изчерпват само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, а да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права. „След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът“, допълни Радев.

“Ще продължавам да служа честно и отговорно на Отечеството си. С госпожа Йотова ще вложим всичките си сили, за да продължаваме да градим модерна и просперираща България”, каза накрая Румен Радев.

Време на отворената длан

“Идва време за отворената длан и за протегнатата ръка”. Това каза председателстващият Народното събрание Кристиян Вигенин след словото на президента.

СН.: БТА

“Идва време изправени пред кризите да осмислим идеята за единението. Нямам съмнение, че заедно ще установим диалог между институциите”, каза той.

Вигенин, който е представител на БСП обяви и че през изминалия мандат президентската институция е била като фар, когато на хората им е било тъмно.

Клетвата

По-рано Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се заклеха пред депутатите за втория си мандат. Те спечелиха балотажа на президентските избори на 21 ноември с 66.7% от гласовете срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева, за които гласуваха 31.8%.

“Заклевам се в името на Република България и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа”, каза Радев от трибуната. След него клетвата повтори и Йотова и двамата подписаха клетвените си листове.

СН.: БТА

Официалната церемония по началото на втория мандат започна с изчитането на резултатите от Централната избирателна комисия от председателстващия Народното събрание Кристиян Вигенин. За клетвата в парламента пристигна и цялото правителство начело с премиера Кирил Петков. В парламента бяха и кметът на София, представители на съдебната власт, бивши президенти и председатели на Народното събрание.

СН.: БТА

След клетвата в парламента прозвучаха химните на България и ЕС, като по време на европейския депутатите от “Възраждане” седнаха на местата си.

Встъпването в длъжност за втори мандат на президента и вицепрезидента ще стане на на 22 януари. Церемонията за това ще се състои на площад “Св. Александър Невски.

ЦИК връчи на Радев и Йотова удостоверенията им за президент и вицепрезидент 

На нея президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия, след което ще произнесе слово. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Държавният глава ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

След това пред парадния вход на Администрацията на Президента шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и върховен главнокомандващ и вицепрезидента.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА