Открийте ни и в

България

Жега от Сахара: До 40 градуса в България и в началото на юли

Заради влажността и жегите усещането е като на Карибите

публикувано

на

Горещи въздушни потоци от пустинята Сахара нажежават температурите в България до червено. Максимумът на топлата африканска вълна, под чието влияние се намираме, ще бъде в четвъртък и в петък. Температурите ще стигнат до 37 градуса.

Това прогнозира пред “Труд” климатологът проф. Георги Рачев, преподавател в катедра “Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

“Този топъл въздух, който е при нас, е с произход Сахара. Във вторник може би хората са забелязали, че небето беше млечнобяло, а не синьо. Причината е, че имаше много фини прахови частици, които се формират над пясъчните и глинести пустини в Сахара. Това е фин силикатен прах, който е успял да премине няколко хиляди километра и да достигне района на Италия и Балканите”, обясни проф. Рачев и уточни, че явлението не е екстремно, а нормално за климата по нашите географски ширини.

В четвъртък и в петък максималните температури ще достигат от 32 до 37 градуса, като в района на Видин, по поречието на Дунав и в Горнотракийската низина ще са до 38 градуса. Това е близко до абсолютните максимуми, но е на 2-3 градуса под тях, посочи още климатологът.

Въпреки необичайно студеното време, което имахме през пролетта и в началото и средата на юни, климатолозите вече регистрират и тропични нощи у нас.

“В България имаме сериозно увеличаване на така наречените тропични нощи – това са нощите, през които минималната температура не пада под 20 градуса. А когато прибавите максимална от 25-27 градуса през деня, се получава тропичен ден. В съчетание с това, което наблюдаваме в последните дни – влажността на въздуха е много висока, това е все едно, че сте на Карибите, на Доминикана”, посочи проф. Рачев.

По думите му на база годишен брой тропичните нощи в България се увеличават с повече от 30% през последните 20 години.

“Най-често засягат не само морето, но и централните и низинни части на България, районите до реки. София не прави изключение – увеличението на тропичните нощи е още по-голямо тук. И сега сме на границата за тропични нощи, ако съдим по станцията на НИМХ в “Младост”. В центъра е по-топло и там температурите през последните две нощи са практически 20 градуса и ние можем да говорим за тропични нощи”, каза още ученият.

След горещата вълна през уикенда ни очаква леко захлаждане – температурите с 2-3 градуса ще се понижат.

До края на месеца времето ще остане топло, като морската вода ще достигне 23 градуса. Юли се очертава също топъл, с нормални температури.

В началото на юли термометрите ще стигнат до 40 градуса

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Изборите за членове на ВСС отново се провалиха заради ниската активност

За бойкот на изборите първо се обяви Съюзът на съдиите в България, а след това започна и подписка сред съдии

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Процедурата по избор на нови двама членове на ВСС е нередовна, съобщиха след края на втория изборен ден от изборната комисия. След като вчера от всички имащи право на глас над 2200 съдии гласуваха едва около 30 процента, днес, при втория опит за избор, вота си дадоха само 26 процента, уточниха от комисията.

За да е легитимен изборът, вчера трябваше да са гласували поне половината магистрати. Понеже това не стана, законът предвижда второ гласуване днес, но то трябваше да събере минимум 33 прооцента.

След близо три часа заседание изборната комисия е решила, че започва нова процедура от самото начало. Това решение е взето с 5 от гласовете на 9-членната комисия. Другите четирима членове са били на особено мнение.

Фалстарт при избора на нови членове на ВСС, нямаше кворум

Съдиите имаха възможност да изберат двама свои представители в кадровия орган, след като Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки. За техните места в гласуването вчера и днес учатваха съдиите Марина Михайлова и Деян Денев.

За бойкот на изборите първо се обяви Съюзът на съдиите в България, а след това започна и подписка сред съдии. Провалена процедура по пряк избор на член за ВСС досега не е имало.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

До няколко месеца: Ново лекарство за лечение на COVID-19 ще се продава в аптеките

„Цената на новите медикаменти обаче се очаква да е висока за българския стандарт“, коментира още проф. Гетов

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Pixabay

Ново лекарство за лечение на COVID-19 в домашни условия се очаква да излезе на пазара през първите три месеца на следващата година. Това обяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата професор Илко Гетов.

В момента няколко медикамента – под формата на таблетки, преминават различни етапи на клинични изпитания. Тези, които покажат добри резултати, може да стигнат до аптеките в началото на 2022 година.

Предимството им е, че ще могат да се приемат вкъщи при първи симптоми на вируса. Така ще се предотврати задълбочаването на болестта и хоспитализациите се очаква да намалеят.

В "Пирогов" са останали само 2 свободни легла за болни от COVID-19

„Цената на новите медикаменти обаче се очаква да е висока за българския стандарт“, коментира още проф. Гетов. Според него сумата, срещу която ще се продава в аптеките новото лекарство срещу COVID-19, зависи и от реакцията на правителството догодина, а също и на НЗОК.

Професор Гетов коментира още, че напълно подкрепя предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за въвеждането на „зелени сертификати“ у нас.Той призова хората да се ваксинират освен срещу COVID-19 и срещу сезонния грип.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

България подкрепи идеята за създаване на наша партия в РС Македония

Инициативата е на българи, живеещи в западната ни съседка

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Подкрепа от служебното правителство към идеята за създаване на партия в Северна Македония, която да защитава интересите на българите в западната ни съседка. Външният министър Светлан Стоев заяви днес, че създаването на такава партия е „правилният път, по който българите в Северна Македония трябва да защитават своите права“.

Светлан Стоев посочи, че създаването на партия на българите в Северна Македония е право, което е записано в конституцията на западната ни съседка.

„Смятам, че това е правилният път, по който те трябва да защитават, заедно и с българската държава своите права, вие знаете, че дебългаризацията в последните 50 години е тенденция, била в бивша югославска република Македония, република Северна Македония, и смятам, че това е единствения, правилния път, за да могат те да постигнат това, което заслужават като държавнотворчески народ в конституцията на Република Северна Македония”, заяви външният министър Светлан Стоев.

Идеята за създаването на партията е на българи в Северна Македония. Според Виктор Стоянов от Фондация Македония, много от тях криели своята етническа принадлежност от страх да не си създадат проблеми.

„Това е единствения път, по който българите в Северна Македония могат да извоюват своята свобода, да бъдат равни с другите народи в Северна Македония”, твърди Виктор Стоянов, Фондация „Македония“.

Виктор Стоянов очаква властите и политическият елит в Северна Македония да реагират остро на създаването на партия на българите. „Българите да влязат в устава на държавата, и българите да бъдат един държавнотворен народ, какъвто заслужават да бъдат и какъвто са, и по исторически причини и обективни причини днес”.

Такава организация, обаче, според Стоянов, би се радвала на подкрепата на обществото в Северна Македония.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА