Открийте ни и в

Войната в Украйна

Кличко се готви за най-тежката битка в живота си: Да осигури живота в Киев през тежката зима

Очаква се още над 3 милиона украинци да напуснат домовете си заради липсата на електричество и отопление

публикувано

на

Кличко се готви за най-тежката битка в живота си: Да осигури живота в Киев през тежката зима
Сн.: ЕРА/БГНЕС

Кметът на Киев Виталий Кличко е бил в трудни положения и преди като боксьор в тежка категория, но сега той води битка за живота на милиони, подготвяйки града да издържи мразовита зима под руска атака.

Русия „иска Украйна без украинци“, каза той в интервю за Politico, добавяйки, че неговите сънародници трябва да се противопоставят.

„Те искат да ни смразят, да унищожат електричеството, отоплението, генераторите ни. Правят всичко, за да изгонят украинците, но това са нашите домове, нашите градове и ние не искаме да си тръгваме“, добави Кличко.

Таен доклад признава за икономически срив в Русия

Руските масирани ракетни обстрели засилиха страховете от нова бежанска вълна към Западна Украйна и ЕС, но Кличко настоя, че хората в столицата удържат. Въпреки това той настоя за нови установки за противовъздушна отбрана, които биха могли да включват и американската система Patriot.

Кличко се готви за най-тежката битка в живота си: Да осигури живота в Киев през тежката зима

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Кличко заяви, че не иска никой от над 3-те милиона жители на Киев да напуска или да бяга.

Длъжностни лица, включително Роман Ткачук, директор по сигурността на общинската управа на Киев, повдигнаха въпроса за

масова евакуация в случай на пълно спиране на тока

По-късно той оттегли забележките си.

В най-лошия случай, ако столицата на Украйна остане без отопление заради руските въздушни удари, насочени към електрическата мрежа, и „ако не можем д

Кличко се готви за най-тежката битка в живота си: Да осигури живота в Киев през тежката зима

Сн.: ЕРА/БГНЕС

а доставим вода и електричество“, тогава „ще помоля хората да проучат възможността да се преместят в къщи в селата и райони около Киев, където могат да имат вода и топлина“, каза кметът на града.

Това е най-лошият сценарий на Кличко и той призовава жителите на града, които не искат да напуснат домовете си, да „бъдат подготвени“ като се запасят с достатъчно питейна вода и батерии за зареждане на мобилни телефони и други електроуреди.

 

Кличко обясни зимните си планове пред Politico от офиса си в девететажната сграда на ул. „Хрещатик“, главната улица на Киев, където преди осем години той се присъедини към така наречените протести на Майдана, довели до свалянето на Виктор Янукович.

Облечен в камуфлажно зелено с бронежилетка, подпрян в ъгъла в офиса си, пълен със сувенири от бокса и модели за бъдещи проекти за градско строителство, Кличко каза, че

Киев подготвя хиляда центъра

– главно училища и детски градини, в които да приюти жителите в случай на напълно спиране на тока и отоплението. Местните власти вече са закупили печки на дърва и генератори за отопление, а много от избраните училища имат и независими източници на отопление. В центровете вече са складирани и храна, вода и медицински консумативи.

Кличко се готви за най-тежката битка в живота си: Да осигури живота в Киев през тежката зима

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Градът вече е загубил около половината от енергийния си капацитет след руските ракетни удари, а районите претърпяват предварително планирани прекъсвания. Повечето квартали нямат улично осветление – част от усилията за намаляване на енергийните нужди.

Кличко представи списък от вещи, от които Киев се нуждае от западните съюзници на Украйна, за да осигури сравнително спокойна зима на съгражданите си: генератори, спални чували, топли дрехи, матраци. Но преди всичко той подчертава, че Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана, за да блокира напълно небето си и да предотврати преминаването на всякакви ракети или дронове.

Той определи руските нападения над енергийната мрежа на Украйна като терористичен акт. В Киев удари бяха нанесени и в историческия център „близо до нашите основни университети и детски площадки“, възмути се той. „И затова точно сега трябва да защитим небето над главите на нашите граждани и затова се нуждаем незабавно от повече системи за противовъздушна отбрана“, каза Кличко.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено