Открийте ни и в

САЩ

Кметът на Чикаго предложи специален комитет за цивилен надзор над полицията

С предложения план Лайтфут би имала повече правомощия да назначава полицейски интенданти и да взема други ключови решения

публикувано

на

Кметът на Чикаго Лори Лайтфут обяви дългоочакваното предложение за панел за цивилен надзор на действията на полицията. Ако бъде одобрено, ще се създаде независим седемчленен граждански комитет, който да консултира полицейските операции в града.

Предложената наредба от 17 страници беше публикувана в понеделник. Тя предвижда да се създаде работещо в целия град звено, наречено  Комисия на общността за обществена безопасност и отчетност, състояща се от седем назначени членове. Лайтфут заяви в съобщение за пресата, че предложението ще преразгледа начина, по който полицията се „наблюдава, управлява и носи отговорност, когато е необходимо“.

Панелът ще взема отношение по приноса на общността за полицейския отдел в Чикаго, Гражданската служба за полицейска отчетност и Полицейския съвет в Чикаго. Предложението също така препоръчва създаване на малки изборни съвети за всеки от 22-те полицейски района на града.

Съгласно предложението комисията ще има само съвещателни правомощия, ще извършва изследвания и одити, ще предлага бюджети и преглед на поведението на служителите.

Гражданският панел ще оценява резултатите и ще поставя цели за главния полицейски интендант (началника на полицията в Чикаго), главния администратор и президента на полицейския съвет.

Комисията ще си сътрудничи с CPD, COPA и полицейския съвет за разработване или изменение на политики. Тя също така може да поиска вот на недоверие срещу главния полицейски интендант, при чието назначаване ще оказва съдействие.

Чикаго започва програма за подпомагане на хора, затруднени с плащането на жилищния наем

Съгласно настоящите насоки главния полицейски интендант се назначава по препоръка на полицейския съвет. Според реформата в предложението новата комисия ще представи трима кандидати на кмета, който след това ще избере финалист, когото общинарите в градския съвет да разгледат и одобрят.

С предложения план Лайтфут би имала повече правомощия да назначава полицейски интенданти и да взема други ключови решения.

Подобно предложение за граждански надзора над полицията вече има внесено в градския съвет. То беше представено на Комитета за обществена безопасност миналата седмица от Алианса на гражданите за полицейска отговорност и Чикагския алианс срещу расистките и политическите репресии.

Стотици хора излязоха в Чикаго на демонстрация в подкрепа на Палестина (ВИДЕО)

Този план предвижда гражданите на Чикаго да гласуват на референдум за създаване на 11-членен граждански съвет, който би имал повече правомощия, отколкото комитетът на Лайтфут.

Според проекта, наречен Empowering Communities for Public Safety, бордът ще има правомощия да назначава и уволнява началника на полицията, да представя бюджета на полицейското управление на града и да се договаря с полицейския синдикат, според Chicago Tribune.

Членовете на Комитета за обществена безопасност на съвета ще изслушат двете наредби и ще изпратят една до пълния състав на съвета за гласуване през юни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено