Открийте ни и в

България

Коалицията предлага лихвата за неплатени данъци и сметки да отпадне

Такова предложение за намаляване на лихвата за задължения бе внесено и от ДБ през април 2021 г., но тогава така и не се стигна до гласуване

публикувано

на

Ежедневие
Сн.: БТА

Депутати от управляващата коалиция предлагат да се намали законната лихва за просрочени задължения на граждани и фирми. Това става ясно от внесен в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в Закона за задълженията и договорите.

Задълженията включват данъци, такси и други парични задължения към държавата.

Тази лихва се използва при закъснели плащания на сметките за комунални услуги – ток, парно, вода.

Вече и в България: край с вечния длъжник

Размерът й е изчислява на базата на основния лихвен процент на БНБ, като към него се добавя 10%. Основният лихвен процент от началото на 2022 г. е 0.

Такова предложение за намаляване на лихвата за задължения бе внесено и от “Демократична България” през април 2021 г., но тогава така и не се стигна до гласуване. През миналата година Народното събрание прие и 10-годишна абсолютна давност за частните дългове на физическите лица. Това означава, че с изтичането на период от 10 години от възникването на дадено задължение на физическото лице, то се погасява, независимо от прекъсването на давността, стига дългът да не е отсрочен или разсрочен.

Мотивите на четирите управляващи партии е, че сегашното ниво на законната лихва е прекомерно високо и не е променяно от 1994 г. насам, когато пазарните лихви са били на различни нива.

Вносителите посочват и анализ, според който България е изключение в Европейския съюз по отношение на определената надбавка от 10% за просрочени задължения. В страните от ЕС е приет размер от не повече от 8 процентни пункта като надбавка съгласно европейска директива.

Според тях запазването на действащия размер на законната лихва върху просрочени парични задължения от над 10% в настоящата икономическа и финансова ситуация на растящи цени на енергоносителите, горивата, основните стоки за бита, висока инфлация и съответно висок основен лихвен процент на БНБ и ниски лихви на банките е неоправдано.

“Заплашеният от изпадане в крайна бедност и недохранване български гражданин, от гледна точка на задължението за законна лихва по негови просрочени парични задължения е поставен от закона наравно с голямо предприятие с многомилионни годишни обороти от търговска дейност”, пишат вносителите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено