Открийте ни и в

България

Ковачевски: Българската делегация в Битоля отново разпали езика на омразата

Република Северна Македония е суверенна държава и ние сме длъжни да защитаваме нашето достойнство

публикувано

на

Ковачевски: Българската делегация в Битоля отново разпали езика на омразата

“Нека не допускаме постоянно връщане към миналото, провокациите обиждат ангажимента ни към ЕС”.  Това заяви във видеообръщение министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски, цитиран от МКД.

Той говори по повод откриването на българския клуб в Битоля преди дни.

“От първия ден на мандата ми като министър-председател казвам, че не се отклонявам от факта, че разговорите между Северна Македония и България се водят достойно и в духа на европейските ценности. Ние се придържахме към този ангажимент през целия този период. “Изпълнихме конкретни съвместни проекти, подобрихме отношенията и намалихме езика на омразата”, каза Ковачевски.

Кирил Петков и Илияна Йотова в Битоля за откриване на клуб на Културен център "Иван Михайлов"

Ковачевски каза, че последното посещение на българската делегация в Битоля е събудили духовете на миналото и разпалило отново езика на омразата и недоверието, срещу които Скопие се борило.

Затова, каза той, напълно разбира и усеща гнева на гражданите през изминалите дни.

“Страната ни получава своята независимост след Втората световна война, в която гражданите участват в антифашистката национално-освободителна война. Антифашистката ангажираност на гражданите е част от нашата национална идентичност, с която се гордеем в демократична Европа.

Македонските граждани са решени за членство в ЕС, но провокации, които нараняват чувствата ни като граждани, застрашават този ангажимент. Република Северна Македония е суверенна държава и ние сме длъжни да защитаваме нашето достойнство. “Имаме стратегическа цел да се присъединим към ЕС, но с достойнство с нашата национална гордост и уникалност”, каза Ковачевски.

"България ти е резервна татковина" - какви политически компромати използват в Македония

Ковачевски смята, че трябва да продължим да работим за укрепване на диалога и подобряване на отношенията между двете нации до окончателното уреждане на спора. Но за да бъде успешен, никоя от страните не трябва да отстъпва назад. “Не трябва да допускаме постоянно връщане към миналото и ходове, които означават политическа печалба и дългосрочно увреждане на крехките отношения, които изграждаме”, каза той.

“Република Северна Македония ще продължи реформите във всички области, които ще подготвят страната за пълноправно членство в Съюза. “Това са процеси, които водим за наше добро, за развитието на страната ни и по-добри условия за гражданите.

Припомняме, че визитата на българска делегация в Северна Македония бе знакова след скандала, който разтресе коалицията в последните две седмици по повод обявеното от Слави Трифонов, че премиерът Кирил Петков непрекъснато се опитва да заобиколи Договора за приятелство и сътрудничество, подписан между двете страни, а и ветото, наложено от страната ни върху преговорната рамка за членство на РСМ в Европейския съюз.

Българската делегация в Битоля обаче бе посрещната от местни жители с обидни скандирания, сред които “Ръцете ви са кървави”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА