Открийте ни и в

България

Когато държавата ти е (кофти) началник

Ясен Дараков

публикувано

на

Странна държава е България. Правила уж има, но те не се спазват. Ако се нарушават пък, няма кой да те санкционира. Едни “Господари на ефира” имаше, където хората се оплакваха, но и тях ги спряха. Сега обаче Музикалното училище в София е в центъра на странен скандал – директорката поискала от оперната прима Дарина Такова да мине конкурс с пеене, за да стане преподавател. До 2007 г. Такова беше една от най-известните ни оперни певици по цял свят с блестяща кариера, която обаче приключи след неуспешна операция на гласните струни. Директорката на училището Столина Добрева обяснила на Такова, че трябва да се яви на конкурса, защото такива са правилата и те са за всички. Оперната певица написа гневно-емоционален пост във facebook. Пак там последва искане за оставка на директорката от министъра на културата Боил Банов. Темата попадна в новините и в социалните мрежи и настана… цирк. Защото за опера се изисква все пак малко повече класа.

Всъщност правилата за конкурса за преподаватели са измислени от самото училище (а не са спуснати от министерството) и директорката наистина е можело да отправи директна покана към оперната прима да се присъедини към екипа на училището – все пак тя е доказала своите качества многократно и по целия свят, на конкурси далеч по-престижни от тези в Музикалното училище в София. От друга страна, правилата са си правила, казват защитниците на директорката. И познавайки изкривената медийна среда в България, едно такова директно назначение вероятно пак би предизвикало скандал.

Тази история обаче е идеалният пример защо държавата въобще не е добър стопанин на каквото и да е – от училище до завод. В едно частно училище няма как директорът да не покани веднага някой от величината на Такова за преподавател, още повече след като самата тя е проявила интерес. И не само това – няма да бъде ограничавана от други рамки за заплащане и условия, които вероятно ще трябва да са по-привлекателни за звезда от този ранг. А ако имаше повече от едно подобни училища, те щяха да се конкурират не само за най-добрите преподаватели, но и за най-добрите учители. От това пък щеше да печели цялото общество. Но държавата не е добър стопанин.

Друг образователен пример е столичната математическа гимназия – министърът на образованието Красимир Вълчев е поискал от тях да спрат с частните подготвителни курсове за прием в училището. Оказва се, че преподавателите там използват базата, но и името на СМГ за този часмаг, от който те изкарват пари, а държавата губи. Един частник едва ли би позволил на служителите така да използват бранда му. Интересно е как ще свърши този принципен сблъсък на министъра с частната фирма “СМГ учители”.

Но това са поредните случаи, които доказват, че държавата е кофти шеф и трудно си пази интересите. А от това губи цялото общество. Работата на държавата в лицето на правителството е да създава условия и инфраструктура, които да помагат на частния бизнес от всеки калибър и във всяка сфера да процъфтяват.

В навечерието на новата учебна година в Чикаго има точно такъв пример – Малко българско училище стана първото частно школо в чужбина, което си купи собствена сграда с помощта на българската общност в града. Да, има някаква държавна помощ – както финансова, така и лобиране пред местните власти от нашите дипломати. Но развитието на училището – от най-младото преди 7-8 години от 20-ина ученици до над 700 възпитаници през тази година – е резултат на много работа и частна инициатива, подкрепена от сравнително адекватна държавна политика.

Новата сграда на МБУ ще отвори врати за първолаците на 14 септември. Но преди това школото заедно с BG VOICE ще се включим в най-мащабната доброволческа инициатива в Родината – “Да изчистим България заедно” на bTV. Доброволците в Чикаго ще могат да почистят новия център “Малката България” за началото на новата учебна година – стартът е на 8 септември, неделя, от 10 часа. Присъединете се към нас! Защото това е нашето късче България, макар и толкова далеч от Родината.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

ГЕРБ, Патриотите и „Атака“ номинираха Цацаров за шеф на КПКОНПИ

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ден преди крайния срок за внасяне на кандидатури за нов шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), управляващата коалиция предложи за поста главния прокурор с изтичащ мандат Сотир Цацаров. Представителите на ГЕРБ, „Обединени партиоти“ и „Атака“ обявиха номинацията си във вторник следобед. Малко преди това Цацаров се появи в парламента, за да се срещне с ГЕРБ, но без да се разгласява предварително по какъв повод.

Възможността Сотир Цацаров да оглави антикорупционната комисия се тиражира от пролетта, когато започнаха проблемите с имуществото на тогавашния шеф Пламен Георгиев. Вече бившият шеф на КПКОНПИ първо излезе в дълъг отпуск след призива на премиера, а в началото на август подаде оставка, за да бъде назначен за консул във Валенсия.

Преизбират Гешев за главен прокурор, Цацаров оглавява Антикорупционната комисия

Самата процедура за избор на нов шеф на антикорупционната комисия също беше забавена, а това беше друг повод депутати неофициално да коментират, че е възможно постът да се пази за Цацаров. По закон при предсрочно прекратяване на мандата на член на КПКОНПИ, нов се избира в срок до 2 месеца и той трябва да довърши започнатия мандат. От оставката на Георгиев този срок изтече на 30 септември, а процедурата за нов ръководител бе открита едва на 6 ноември.

По неофициална информация, е имало още два варианта за бъдещето кариерно развитие на настоящия главен прокурор –  посланик в Турция или шеф на съдебния инспекторат. Двата варианта обаче са отпаднали по различни причини. Според източници на Mediapool Цацаров е предпочел именно КПКОНПИ.

Другият официално издигнат кандидат за КПКОНПИ засега е Симеон Найденов, който е предложен от „Воля“ на аптекарско-петролния бос Веселин Марешки и в момента е депутат от същата партия.

За да запази поста си във Валенсия: Пламен Георгиев сам си бутна терасата

От „Воля“ посочват, че „водещ принцип при номинацията на Найденов е необходимостта за всеки важен пост да има възможност за избор и конкуренция на личности“, което изглежда е препратка към избора на нов главен прокурор, при който единствен кандидат беше Иван Гешев.

С кандидатурата на „Воля“ този път изборът поне на теория няма да е „състезание с един кон“.

„Притежаваните от г-н Симеон Найденов безспорни високи професионални и нравствени качества, висше юридическо образование и дългогодишен юридически стаж, са сериозни аргументи да бъде предложен за заемането на висшата публична длъжност – председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество“, се посочва в мотивите на предложението, цитирани от пресцентъра на „Воля“.

В биографията на Найденов се посочва, че той е завършил юридическото си образование в Москва, а професионалната му кариера стартира в структурите на МВР във Варна. През 1998 г. е вписан като адвокат в Адвокатска колегия. От 2017 г. е народен представител в 44-то Народно събрание от ПП „Воля“, член е на Комисията по правни въпроси и на Комисията по борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Най-известният български трабант бе изложен в щабквартирата на НАТО

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Репликата на оригиналния трабант, в който са се возили редица високопоставени личности – двама генерални секретари на Алианса – Яп де Хоп Схефер и Манфред Вьорнер, както и папа Йоан-Павел Втори, пристигна в Главната квартира на НАТО в Брюксел, съобщиха от Външно.

Експонатът е част от арт проект в изпълнение на националния ни план от инициативи за отбелязване на 15-ата годишнина от членството на Република България в НАТО и 70-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор.

Репликата на едноименния трабант, дарена на НАТО от д-р Соломон Паси, вече е разположена на предвиденото за нея място. През следващите седмици предстои окончателното завършване на българския проект, който е част от цялостна концепция за оформяне на площите около Главната квартира. Площите ще бъдат оформени като панорамна градина, в която ще бъдат разположени настоящи и бъдещи експонати, предоставени от държавите членки.

Идеята за поставянето на репликата в Главната квартира е свързана и с прехвърлянето на Алианса в нова и модерна сграда, като част от процеса на модернизация и адаптация към съвременната среда за сигурност.

Окончателното извеждане от експлоатация на старата Главна квартира на НАТО представлява затваряне на една голяма и наситена със събития глава от историята на Алианса.

Поставянето на различни експонати като парче от кулите близнаци, разрушени по време на терористичните нападения в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., част от Берлинската стена, включително и репликата на едноименния трабант, целят да припомнят на посетителите важни моменти от историята на Алианса, включително неговото разширяване на Изток.

През далечната 1991 г. в България за първи път пристига генерален секретар на НАТО, като тогава постът се заема от Манфред Вьорнер. Кратката разходка на Манфред Вьорнер и Соломон Паси с трабанта по улиците на София става сензация за времето си. Самото посещение е ясен сигнал за подкрепата за евроатлантическата ни интеграция. През 2004 г. страната ни стана пълноправен член на НАТО. Символиката от поставянето на българския експонат в Главната квартира на НАТО се усилва и от факта, че през 2019 г. се навършват 20 години от първото разширяване на НАТО след края на Студената война.

Утре вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва на срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО в Брюксел.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Туристи бедстваха в Стара планина след нападение от вълци

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

В екшън като на кино попаднаха двама млади мъже в неделя. В условия на гъста мъгла те тръгнали от Калофер към връх Ботев. По пътя обаче се натъкнали на глутница вълци.

„Тръгнали са към връх Ботев. По пътя, в посока заслон Маринка, до един изоставен трафопост се натъкват на вълци. Панически започват да бягат назад. Така те попадат в улей, който минава през много пресечена местност”, каза пред Нова тв. кметът на Калофер Румен Стоянов.

„Единият от тях успява някак да се задържи. Връща се по маркировката и се качва до връх Ботев. Другият полита надолу. За радост, той успява да падне до реката. Тръгва по нея и стига до хижа Рай. Обадил се е оттам и е казал къде точно се намира и нашите спасители са го открили”, каза още той.

„Другото момче, което е било на Ботев връх, след подаването на сигнала, на другия ден тръгва за хижа Рай. Минавайки оттам съобщава на хижаря за случилото се. Той информира мен. Аз се свързах със спасителите и тогава той е слязъл при колата си и е разбрал какво се е случило с приятеля му”, разказа Георги Князов от туристическо дружество „Калофер”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada