Открийте ни и в

Интересно

Когато туристите се превръщат в бреме

публикувано

на

Мачу Пикчу

Те се задъхват от туристи и търсят начини да ограничат техните неспирни потоци в името на местните хора и природата. Вижте къде по света какви мерки предприемат срещу “негово величество” масовия турист.

Нова Зеландия – вход само с “билетче”

Нова Зеландия има население от едва 4,9 млн. души, но със забележителната си природа тя привлича огромен брой туристи. През миналата година там са дошли 3,8 милиона. От което страдат природата и инфраструктурата. Затова властите предприемат мерки: от октомври посетителите ще плащат специална такса от около 20 евро още на влизане в страната. Част от парите ще отиват за опазване на околната среда.

Бутан – едно скъпо удоволствие

Още по-строги мерки е предприело хималайското кралство Бутан. Южноазиатската страна не желае да насърчава масовия туризъм. Който иска да посети Бутан, трябва да се бръкне дълбоко в джобовете: престоят излиза от 250 евро нагоре за ден. Целта е да се привличат само богати туристи в страната. Друго задължително условие е пътуването да е организирано от местна туристическа агенция.

Входна такса и за Венеция

Най-известният град за масов туризъм е Венеция. Италианският град привлича над 30 милиона души годишно. За да намали туристическия наплив, Венеция планира подобна мярка като в Нова Зеландия: от септември всеки посетител ще трябва да плаща по 3 евро такса за влизане в града. В Европа така правят и в Амстердам: туристите от круизните кораби плащат по 8 евро входна такса за града.

Боракай – островът с най-красивите плажове

Друго решение са намерили на филипинския остров Боракай: вместо да късат входни билетчета, властите затвориха временно за туристи популярния остров с вълшебните плажове, пише Лиза Хенел за Deutsche Welle. А времето беше използвано за почистване и изграждане на по-добра канализационна система. Междувременно Боракай отново приема гости, но броят им е ограничен, а шумни партита не се допускат.

Фарьорските острови: “Затворено!”

Не чак 6 месеца, както във Филипините, но и жителите на Фарьорските острови затръшнаха временно вратата за посетители. В края на април всички основни атракции и забележителности бяха затворени за 3 дни, за да може през това време да бъдат изградени туристически пътеки и наблюдателни пунктове. Някои от гостите обаче получиха особена привилегия: сто души бяха поканени да се включат в ремонтите.

Дубровник – само по два кораба на ден

Хърватският град Дубровник може да спре съвсем достъпа до Стария град, заливан от туристи, които искат да видят къде е сниман култовият сериал “Игра на тронове”. Проблем се оказват круизните кораби: през 2018 г. над 700 хиляди посетители са пристигнали именно по море. Това ще се промени, тъй като от тази година само по два круизни кораба на ден имат право да акостират на пристанището.

Мачу Пикчу – най-важното в три часа

Древният град Мачу Пикчу в Перу също стене под бремето на масовия туризъм. Перуанското правителство вече ограничи достъпа на посетители до изгубения град на инките: на ден се допускат максимално 6000 туристи, разделени на две групи. В момента се изпробва и друга ограничителна мярка: посетителите ще имат достъп само до най-важните забележителности, и то само за три часа.

Руанда: срещи с горили

“Времето е пари” – в Руанда дори планинските горили изглежда знаят това. Всеки турист си плаща за удоволствието да ги зърне общо 1500 щатски долара. Мярката се оказва ефективна: много туристи се насочват към съседните страни. Но тъй като с парите Руанда осигурява включително оцеляването на животните, сега се предлага отстъпка: извън активния сезон срещата с горила излиза само 1050 долара.

 

Интересно

Социалните мрежи пак се сринаха

публикувано

на

от

Най-големите социални мрежи Facebook и Instagram, както и чат платформите WhatsApp и Messеnger  днес се сринаха на територията на България. За известно време следобед сривът във Facebook беше пълен, при опит за влизане в социалната мрежа се изписваше error, както и надпис “Sorry, something went wrong”.

Около 15:50 ч. социалните мрежи отново зараоботиха, но нямаше официално съобщение за пчичината за проблема.

Това е пореден срив за социалните мрежи, които в началото на юли отново отказаха да работят.

За Facebook  това е поредният срив, а най-големият беше през март, когато проблемът в социалните мрежи предизвика хаос в цял свят.

Продължете по-нататък

Интересно

Българка загина на хотелско влакче в турски курорт

публикувано

на

от

Българка загина при инцидент в турския курорт Кушадасъ. Жената е била на семейна почивка през миналата седмица, пише Haskovo.info.

Злополуката е станала, когато туристите били натоварени в препълнено и необезопасено влакче, за да ги върнат в хотела, който е на около 2 километра от плажа. Влакчето е било пълно с правостоящи, сред които е била и 67-годишната Станка Стоянова от Хасково.

По разказа на нейните близки водачът на влакчето е влязъл с голяма скорост в един от завоите и жената е изхвърчала в движение.

От жестокото падане хасковлийката е получила два кръвоизлива в мозъка. Първа помощ са й оказали хора, живеещи в съседни къщи. По-късно пристигнала линейка, която откарала жената в болница, където тя била оперирана.

Въпреки усилията на лекарите Станка Стоянова починала след 3 дни.

Близките на хасковлийката поискали съдействие от управата на хотела, където били отседнали, но такава на практика им била отказана. Те потърсили помощ от консулството на България в Истанбул, откъдето ги свързали с жена, която знае български език. Тя им помогнала при комуникацията с лекарите в болницата и по-късно за отнасянето на тялото в България.

Семейството на Станка Стоянова е твърдо решено да се бори за справедливост и да съди управата на хотелския комплекс, където е станала фаталната злополука. Хасковлиите търсят съдействие и от българската държава, за да се заведе дело срещу турския хотел, който не е осигурил безопасността на туристите.

Продължете по-нататък

Интересно

Google забрани продажбата на канабис в Play Store

публикувано

на

от

Google забрани приложения, които служат за поръчки или продажба на марихуана, в своя онлайн магазин за софтуер Play Store.
Промяната в политиката на платформата засяга всички приложения, които позволяват на потребителите да поръчват марихуана онлайн, асистират с доставката или разпространяват продукти, съдържащи THC (тетрахидроканабинол).

Новите правила на Play Store не са нещо невиждано в технологичната индустрия, след като Google приложи същата забрана и за приложенията, участващи в разпространението на тютюневи изделия, предава Business Insider.

Забраната се очаква да удари бизнеса на двeте най-популярни приложения за доставка на марихуана Weedmaps и Eaze. Първото има над 1 млн. сваляния от Play Store, докато второто е свалено около 50 хил. пъти.

За да изпълнят новите правила, двете приложения ще трябва да премахнат опцията за пазаруване онлайн на марихуана, посочва говорител на Google.

По този начин приложенията няма да бъдат премахнати от Play Store, а само опцията за добавяне в „количката”.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено