Открийте ни и в

Интересно

Когато туристите се превръщат в бреме

публикувано

на

Мачу Пикчу

Те се задъхват от туристи и търсят начини да ограничат техните неспирни потоци в името на местните хора и природата. Вижте къде по света какви мерки предприемат срещу “негово величество” масовия турист.

Нова Зеландия – вход само с “билетче”

Нова Зеландия има население от едва 4,9 млн. души, но със забележителната си природа тя привлича огромен брой туристи. През миналата година там са дошли 3,8 милиона. От което страдат природата и инфраструктурата. Затова властите предприемат мерки: от октомври посетителите ще плащат специална такса от около 20 евро още на влизане в страната. Част от парите ще отиват за опазване на околната среда.

Бутан – едно скъпо удоволствие

Още по-строги мерки е предприело хималайското кралство Бутан. Южноазиатската страна не желае да насърчава масовия туризъм. Който иска да посети Бутан, трябва да се бръкне дълбоко в джобовете: престоят излиза от 250 евро нагоре за ден. Целта е да се привличат само богати туристи в страната. Друго задължително условие е пътуването да е организирано от местна туристическа агенция.

Входна такса и за Венеция

Най-известният град за масов туризъм е Венеция. Италианският град привлича над 30 милиона души годишно. За да намали туристическия наплив, Венеция планира подобна мярка като в Нова Зеландия: от септември всеки посетител ще трябва да плаща по 3 евро такса за влизане в града. В Европа така правят и в Амстердам: туристите от круизните кораби плащат по 8 евро входна такса за града.

Боракай – островът с най-красивите плажове

Друго решение са намерили на филипинския остров Боракай: вместо да късат входни билетчета, властите затвориха временно за туристи популярния остров с вълшебните плажове, пише Лиза Хенел за Deutsche Welle. А времето беше използвано за почистване и изграждане на по-добра канализационна система. Междувременно Боракай отново приема гости, но броят им е ограничен, а шумни партита не се допускат.

Фарьорските острови: “Затворено!”

Не чак 6 месеца, както във Филипините, но и жителите на Фарьорските острови затръшнаха временно вратата за посетители. В края на април всички основни атракции и забележителности бяха затворени за 3 дни, за да може през това време да бъдат изградени туристически пътеки и наблюдателни пунктове. Някои от гостите обаче получиха особена привилегия: сто души бяха поканени да се включат в ремонтите.

Дубровник – само по два кораба на ден

Хърватският град Дубровник може да спре съвсем достъпа до Стария град, заливан от туристи, които искат да видят къде е сниман култовият сериал “Игра на тронове”. Проблем се оказват круизните кораби: през 2018 г. над 700 хиляди посетители са пристигнали именно по море. Това ще се промени, тъй като от тази година само по два круизни кораба на ден имат право да акостират на пристанището.

Мачу Пикчу – най-важното в три часа

Древният град Мачу Пикчу в Перу също стене под бремето на масовия туризъм. Перуанското правителство вече ограничи достъпа на посетители до изгубения град на инките: на ден се допускат максимално 6000 туристи, разделени на две групи. В момента се изпробва и друга ограничителна мярка: посетителите ще имат достъп само до най-важните забележителности, и то само за три часа.

Руанда: срещи с горили

“Времето е пари” – в Руанда дори планинските горили изглежда знаят това. Всеки турист си плаща за удоволствието да ги зърне общо 1500 щатски долара. Мярката се оказва ефективна: много туристи се насочват към съседните страни. Но тъй като с парите Руанда осигурява включително оцеляването на животните, сега се предлага отстъпка: извън активния сезон срещата с горила излиза само 1050 долара.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА