Открийте ни и в

Хай-тек

Кога в България ще има умни градове

bgvoice

публикувано

на

Пътят към умните градове на бъдещето минава през две особено важни стъпки – изобретяването на необходимата за целта технология и създаването на регулаторна рамка за правилното функциониране на цялата система. Докато за първото говорим непрестанно и технологичните иновации не спират да се развиват с изключително бърз темп, то законовата рамка и регулацията ги следват с известно закъснение, а нерядко поставят съществени пречки. От технологична гледна точка наличието на новото поколение 5G мрежи е основна предпоставка за появата на умните градове такива, каквито си ги представяме – със свързани светофари, датчици за чистотата на въздуха, умно управление на градския транспорт и паркингите, умно сметосъбиране и сметоизвозване. Но преди да се стигне до реалното използване на 5G мрежата, телекомите в България се сблъскват с редица регулаторни препятствия, които могат да забавят появата на новото поколение мрежи в страната. Необходима е целенасочена държавна политика, която да разреши възможно най-бързо три ключови въпроса.

Освобождаване на спектъра

Задача номер едно за държавите по целия свят, в това число и България, е да освободят необходимите части от спектъра, така че 5G мрежата да може да заработи. Съгласно решение на Европейския парламент от миналата година най-късно до 2022 г. спектърът в 700 MHz трябва да бъде освободен. Същото решение стимулира държавите членки на Европейския съюз до 2020 г. да имат поне един град с 5G мрежа. За да се случи това, трябва да бъде свободен и спектърът в 800 MHz, който в момента е зает за нуждите на отбраната. България е единствената държава в ЕС, в която този обхват не е предоставен за граждански нужди.

Цена на ресурса

Другият голям въпрос, който трябва да се реши с разпределянето на спектъра, е колко скъп трябва да е самият ресурс. Тарифата на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е приета още през 1999 г. и вече не отговаря на днешните пазарни условия. По онова време потребителските услуги бяха свързани основно с гласов трафик и SMS-и. Днес към това добавяме данни, видео, филми, снимки, умни градове, свързани устройства, гледане на телевизия онлайн, стрийминг. Стотици пъти повече честотен ресурс е необходим, за да обслужваме нарасналото потребителско търсене и нуждите на бизнеса. Необходима е ревизия на цената на ресурса, така че да не натовари крайната потребителска цена, а от друга – да отключи инвестиции в нови мрежи и услуги.

Европейската комисия също води разговори с държавите членки относно негативните ефекти на прекомерните тарифи за честотен ресурс и съответно подкрепя страните, които действат стратегически. България има шанса да се нареди във втората категория. В Европа обаче има и добри примери за решаване на този проблем. Например Франция се отказа от първоначалната такса, която телекомите плащат за спектъра, срещу поемане на ангажимент от тяхна страна за по-бързото изграждане на 5G инфраструктурата.

Строителното законодателство

Втората стъпка, след като операторите получат честотите, е изграждането на цялата технологична инфраструктура. В България това също се оказва предизвикателство, защото законодателството изисква всяко обновяване на базовите станции да се третира като построяване на изцяло нов обект. Големият проблем е, че същата процедура трябва да бъде преминавана при всяка смяна на технологията и съответната промяна на оборудването, независимо че съществени промени в конструкцията няма. България е сред малкото, ако не и единствена държава, в която режимът е толкова обременителен и консервативен. В съседните държави – Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония, този процес вече е либерализиран. Това поставя българските оператори в изключително неблагоприятна конкурентна позиция.

Бъдещето

След преминаването през целия този лабиринт от проблеми на европейско ниво вероятно ще бъдат въведени и стандартни процедури от гледна точка на киберсигурността на мрежите на континента.

Предизвикателствата са много, но и държавите членки трябва да си дадат сметка колко важно е изминаването на този технологичен път в името на едно по-добро бъдеще, когато ще можем да говорим за истински умни градове.

 

Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Leave a Reply

Хай-тек

Ще завладеят ли пазара 3D телевизорите?

bgvoice

публикувано

на

от

Въпреки усилените опити на много технологични компании 3D телевизорите така и не успяха да спечелят потребителите. Големите очаквания към технологията бяха попарени и тя тихомълком изчезна. Сега обаче има нов шанс пред нея в лицето на компанията Light Field Labs, съобщава онлайн изданието Digital Trends.

Компанията разработва нова технология за холограмни триизмерни изображения, която може да се окаже опит за завръщането на 3D телевизорите. Light Field Labs вече е направила прототип на подобен дисплей, който може да прожектира 3D холограми във въздуха. Изображенията се виждат без помощта на специални очила и потребителят може да се движи свободно около тях и да ги разглежда от различни ъгли.

Така технологията решава два от основните недостатъка на предишното й поколение. Компанията вижда много голям потенциал в разработката си. Тя казва, че чрез съединяването на по-малки дисплеи може да се създават екрани с по-голяма площ, което прави възможно използването им като телевизори и рекламни пана.

 

Продължете по-нататък

Хай-тек

Facebook може да скрие броя на лайковете

bgvoice

публикувано

на

от

Facebook скоро може да започне да крие брояча за харесванията на публикациите на новинарската стена. Според платформата идеята е “да се защитят потребителите от завистта на другите и да се намали самоцензурата”. Instagram вече тества тази нова стратегия в 7 държави, включително Канада и Бразилия, като показва на публиката само няколко имена на общи приятели, които са харесали дадена публикация, вместо общия брой. Идеята е да се предотврати тенденцията потребителите да се сравняват един с друг и евентуално да се чувстват зле, ако публикациите им не получават достатъчно харесвания. Това също така цели да спре практиката потребителите да трият публикации, които смятат, че не получават достатъчно харесвания.

Майсторът на обратния инженеринг Джейн Манчун Вонг първи забелязва прототипиране на скритите харесвания в приложението на Facebook за Android. Малко по-късно от компанията потвърждават пред TechCrunch, че

обмисля тестово премахване на брояча

на харесванията, но то още не е активно за потребителите. Засега от най-големия оператор на социални платформи отказват да споделят резултатите от тестовете в Instagram, както и характера на самите тестове и кога те могат да се очакват в най-голямата социална мрежа.

Ако все пак не се откаже от тази си стратегия, Facebook вероятно ще въведе новата функционалност постепенно и ще спре експеримента, ако това навреди на използването на платформата или приходите от реклама.

След като започна тестoвете в Канада, Instagram добави Бразилия, Австралия, Нова Зеландия, Италия, Ирландия и Япония към групата без харесвания през юли. Последващото разширяване на тестовата среда само може да значи, че новата функционалност има положително или пренебрежимо малко отрицателно въздействие върху споделянето, като същевременно подпомага за самоусещането на потребителите.

Продължете по-нататък

Хай-тек

Ето ги новите iPhone, Apple Watch 5 и още за Apple TV + (СНИМКИ, ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

от

Гигантът Apple представи серия от технологични нововъведения на ежегодната си проява в седалището си в Купертино в щата Калифорния.

Сред представените иновации са нови модели iPhone с нови функции и с невероятен дизайн, обяви Том Кук, президент и изпълнителен директор на компанията.

Новият iPhone 11 ще се продава за 699 долара и има двойна задна камера, както и камера за селфита, позволяваща да се снима в забавен каданс. Моделът има и ново поколение микрочипове, наречени А13.

Другият iPhone се нарича 11 Про и ще има три камери отзад. Той ще струва 999 долара за малкия модел и 1099 долара за по-големия му вариант.

Компанията освен това представи и стрийминг услугата си, наречена Apple TV +, която ще стартира от 1 ноември и ще струва 4,99 долара на месец. Това е почти на половина по-малко от базовия абонамент за Нетфликс в САЩ и с два долара по-малко от цената на абонамента за Дисни Плюс, който ще се появи петнадесет дни след Apple TV +.

Новата стрийминг платформа ще предлагат ограничено оригинално съдържание в началото, но Тим Кук обеща нови оригинални продукции всеки месец. Той вече представи оригиналния сериал “Виж” с Джейсън Момоа в главната роля, разказващ за живота на племе, в което се раждат деца, които могат да виждат в момент, в който всички останали хора вече са изгубили способността си да виждат. Стрийминг телевизионната услуга ще е на разположение в над 100 страни и купувачите на iPhone,  iPad, или Мак ще получат една година безплатен абонамент за нея.

В Купертино беше представена и Apple Аркейд, новата платформа за видеоигри с абонамент, чиято премиера ще е на 19 септември. Тя ще бъде директно интегрирана в Ап Стор, магазина за онлайн приложения на Apple и ще е на разположение в над 150 страни за 4,99 долара на месец. На платформата ще има над 100 игри.

Apple представи и нов модел таблет  iPad  с 10,2-инчов екран от специалната марка екрани за Apple, наречена Ретина и с процесор А10 Фюжън. Устройството има датчици, разпознаващи пръстовите отпечатъци. Към него ще има малка клавиатура и писалка от типа Apple Pencil. Устройството ще струва 329 долара.

 

Бяха представени и нови смарт часовници – Apple Watch от серията 5 за цена, стартираща от 399 долара и от серията 3 за цена, стартираща от 199 долара. Продължителността на живота на батерията им ще е 18 часа и смарт часовникът ще може да подава спешен сигнал в над 150 страни.

 

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada