Открийте ни и в

Вашите пари

Кога пазарът ще продължи своя възход?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Кога пазарът ще продължи своя възход?

Здравей, Ангел! В последните шест месеца, както всички наблюдаваме, се вижда един осезателен спад на световните стокови пазари. Това притеснително ли трябва да бъде за нас като инвеститори, какви са причините за този спад и кога мислиш, че може да има растеж обратно нагоре? Какви са твоите наблюдения?

Здравейте и благодаря за тези сериозни въпроси, които всеки от нас си задава и се опитва да намери отговор. Разбира се, заобиколени сме от много различни информации (буквално сме зарити от информация от всякакви източници – компетентни и не чак дотам), но днес като отговор на вашия въпрос ще се опитам да говоря стриктно като финансов специалист и от икономическа гледна точка, с числа и факти.

Нека все пак поясним, че така зададен, на вашия въпрос за „световните стокови пазари“ е много трудно да се говори в единствено число, защото все пак всеки регион и всеки пазар в даден регион имат понякога коренно различни движещи параметри от друг и е трудно да обединим причините под един общ знаменател.

Например в Америка – това, което забелязваме, е

високата инфлация

породена от огромните суми, които се вляха в икономиката по време на пандемията, които промениха динамиката – вдигнаха потока на пари към населението, съответно потребителското търсене се увеличи, докато предлагането на суровини и крайни продукти намаля поради намалената продуктивност и следователно се създаде период на висока инфлация.

В момента Федералния резерв използва единственото оръжие, което има да намали тази инфлация – да вдигне лихвените проценти в икономиката, което има за цел да намали търсенето на имоти, суровини и крайни продукти, което трябва да охлади икономиката (дори може да я вкара в рецесия за определен период от време) и да върне инфлацията към нормалните нива, които са между 2-3% средногодишно.

През 2022-ра лихвените проценти вече бяха коригирани

3 пъти нагоре

и се очакват още няколко корекции поне до средата на 2023 година, за да може да се постигне този баланс и инфлацията да се върна в нормалните си нива, докато в момента официално е над 8%.

Ако планът на Федералния резерв проработи и няма други нови странични фактори, които да променят траекторията, което винаги е възможно, до началото на 2024 година се очаква отново да има спад на лихвените проценти и да започне пак стимулирането на растеж на икономиката.

Сега, четейки тези редове, много от вас се питат – добре, а какво общо има това със стоковия пазар и защо той е надолу от началото на годината? Нека да ви поясня – винаги когато има периоди на стимулиране на икономиката, дори изкуствено, както беше направено по време на пандемията с вливането на огромни потоци пари в нея и с намаляване на лихвени проценти,

хората започват да харчат

и да надуват стойностите на всичко – акции, злато, имоти, цени на потребителски продукти, строителни материали и т.н.

Точно този процес на агресивно потребление, разбира се, подтикнато основно от свежите пари от Федералния резерв, влезли в икономиката под всякакви видове социални и правителствени спомагателни програми, създават така наречената „инфлация“, която е едно надуване на балони в много сектори на икономиката и потреблението. Това надуване започва да спада надолу при периоди на охлаждане и спиране на стимулирането на този растеж, за да се овладее този балон наречен инфлация.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

(Продължава в следващия брой)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА