Открийте ни и в

Канада

Кога ще отвори границата между САЩ и Канада?

Границата е затворена за несъществени пътувания като туризъм и отдих от март 2020 г.

bgvoice

публикувано

на

Сн.: Архив

Пътуването през границата между Канада и САЩ може да се възобнови до края на лятото или есента, според предпазливите оценки на някои експерти, но според тях процесът ще бъде сложен.

Границата е затворена за несъществени пътувания като туризъм и отдих от март 2020 г., а споразумението между Отава и Вашингтон се очаква да бъде подновено на 21 май.

Забраната прави изключения, например по състрадателни причини като присъствие на погребение или кандидатстване за статут на бежанец.

Но въпросът в съзнанието на повечето хора вероятно е „Кога мога да направя отново еднодневните си пътувания през границата? И отговорът ми на това е, че ще бъде много, много време“, казва експертът по външна политика Аарон Етингер.

Той е специализирал в канадската и американската външна политика и твърди че вярва, че границите ще останат до голяма степен затворени поне още няколко месеца.

„Мисля, че ще бъде затворено най-малко до есента на 2021 г.,  защото сега нещата са буквално десет пъти по-лоши, отколкото бяха по това време миналата година с нива на инфекции, с прием в интензивни отделения“.

Той казва, че след като и двете страни решат проблемите на общественото здраве, ще трябва да работят чрез политиката.

„Политически САЩ и Канада ще трябва да попаднат на една и съща страница … и това ще отнеме огромно количество дипломатическо трансгранично взаимодействие“, каза той.

Като се има предвид колко сложни са отношенията им вече, Етингер  вярва, че граничната ситуация няма да бъде разрешена бързо.

Той отбеляза, че САЩ са ваксинирали далеч по-голям процент от жителите си, отколкото Канада.

„САЩ може би не са толкова склонни да пуснат канадски пътници през границата … Но бих си представил, че всяко канадско правителство би искало същото отношение, което Канада предлага на американските пътници“.

Мелиса Хаусман, професор по политология в Университета Карлтън, казва, че и двете страни ще трябва да постигнат определен праг на ваксинации и да бъдат доволни от нивата помежду си, преди да започнат дискусии.

„Мисля, че това вероятно ще стане след няколко месеца почивка“, каза тя.

Допълнително усложняващо е, че Канада понастоящем не може да прави свои собствени дози ваксини. Тя каза, че зависимостта на Канада от САЩ, наред с други страни за доставките на ваксини, затруднява и без това сложните политически отношения.

„Бих казала, че моето спекулативно предположение вероятно е отваряне в края на лятото, най-рано и дори не знам дали това ще се случи“, каза тя.

Правилата, изискващи пътниците да се поставят под карантина след преминаване на границата, също вероятно ще се променят, казва Етингер, тъй като все повече хора са ваксинирани и случаите намаляват.

Той отбеляза, че премиерът Джъстин Трюдо е намекнал за възможна система за паспорти за ваксини миналата седмица.

„Въпреки че не се е ангажирал с нищо, това е сигнал, че вижда координирана система в не толкова далечното бъдеще“, каза Етингер. „САЩ и Канада биха могли да разработят северноамерикански паспорт за ваксини, който да замени и опрости валидните правила за карантина, които са в сила в момента“.

Министърът на междуправителствените въпроси Доминик Леблан заяви миналия месец, че е твърде рано да се говори за отваряне на границата поради несигурния път на пандемията през следващите месеци.

„В момента няма активна дискусия за коригиране на тези мерки“, каза тогава той.

Агенцията за обществено здраве на Канада заяви в имейл, че федералното правителство „непрекъснато оценява въздействието на граничните мерки“.

„Решенията и съображенията за отмяна на тези мерки ще се основават на надеждни научни доказателства“, каза агенцията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

Нови противоепидемични мерки се задават в провинция Квебек

Въпреки че броят на случаите в провинцията остава нисък в сравнение с пика от третата вълна, според специалисти сегашната тенденция е притеснителна

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Премиерът на Квебек Франсоа Лего съобщи, че правителството му ще обяви нови обществени здравни мерки в близките дни поради сегашния скок в случаите на коронавирус в провинцията и по света.

Той публикува съобщението в социалните медии и не даде много подробности.

Както навсякъде по света, настоящото покачване на броя на случаите е притеснително. Нека бъдем предпазливи“ – писа Лего.

Embed from Getty Images

Той подкани хората да си направят пълна ваксинация.

Нарастването на случаите в град Троа-Ривиерс, Квебек, принуди два бара и ресторант да затворят временно. Градът сега има най-големият брой заразени на 100 000 души от цялата провинция. Усредненият им брой за Квебек е 14,7, а в Троа-Ривиерс, на 140 км източна от Манреал, те са 75 на 100 000.

Въпреки че броят на случаите в провинцията остава нисък в сравнение с пика от третата вълна, според специалисти сегашната тенденция е притеснителна и та показва, че вирусът продължава да се предава възходящо в обществото.

Призив в Канада: Ваксинирайте се! Ако не - по 10 000 болни на ден

Тази седмица Квебек ще разпредели последните 600 000 ваксини, доставени от Pfizer, между здравните съоръжения. От следващата седмици пратките ваксини, които провинцията получава, ще се държат като резерв. Провинцията обяви, че вече разполага с достатъчно дози, за да имунизира всички, които отговарят на условията, до края на август.

В момента в Квебек има около два милиона дози ваксина на склад. Излишъците ще бъдат в крайна сметка препратени обратно в Отава, за да ги преразпределят към други държави.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Няма да има различни училищни правила за неваксинираните ученици в Онтарио

Министърът на образованието представи и допълнителни промени в инструкциите относно завръщането на присъственото обучение

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Министър Стивън Лекке /сн: CPAC, YouTube, кадър/

Неваксинираните деца в канадската провинция Онтарио няма да се съобразяват в училище с различни правило от тези, важащи и за техните ваксинирани съученици, обяви правителството на провинцията.

Министърът на образованието Стивън Лекке и главния медицински инспектор на Онтарио д-р Киърън Муур проведоха съвместна пресконференция за първи път, откакто бе оповестен план за завръщането на учениците към присъствено обучение.

По думите им ваксините няма да са задължителни за учениците и персонала на училищата, въпреки че продължават да са най-големият шанс на провинцията да избегне нова коронавирусна вълна.

По-рано Муур бе намекнал, че неваксинираните ученици може да се наложи да преминават през по-дълъг карантинен период, ако са контактни с болен от COVID-19.

Призив в Канада: Ваксинирайте се! Ако не - по 10 000 болни на ден

Лекке заяви, че правителството не въвежда задължителна ваксинация, защото иска да „уважи изборите, които личността ща направи“. Той обаче допълни, че ще стори каквото може, за да убеди хората да си направят инжекцията.

Лекке и Муур съобщиха и за отпускане на допълнително финансиране от 25 милиона долара, което ще отиде за подобряване на качеството на въздуха в училищата, когато децата се върнат в клас.

Министърът на образованието представи и допълнителни промени в инструкциите относно завръщането на присъственото обучение, според които спортовете, при които има сериозен контакт, вече ще са разрешени на закрито. В инструкцията, публикувана във вторник, това не бе допустимо.

Муур подчерта, че се очаква покачване на броя заразени през септември и октомври и че би желал всеки да се ваксинира. По думите му числата от статистиката вървят нагоре и „отговорът е в имунизацията“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Призив в Канада: Ваксинирайте се! Ако не – по 10 000 болни на ден

Здравните власти обявиха, че 80% имунизирани ще минимизират 4-тата вълна

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Radio-Canada

Канада е в началото на четвъртата вълна на COVID-19, обявиха здравните власти в страната и призоваха канадците, които още се колебаят дали да се ваксинират, да побързат да го направят. В противен случай здравната система ще се претовари от септември с хиляди нови случаи на ден. Според прогнозите на специалистите броят им тогава може да достигне до 10 000 новозаразени дневно в сравнение с 8000 случаи, които бяха достигнати при пика на третата вълна.

Макар и да се наблюдава спад с 93 процента на новите случаи на COVID-19 в сравнение с третата вълна, се забелязва видима тенденция за увеличаване на заразените от средата на юни. Процентът на разпространение расте в повечето от провинциите. Броят на новите случаи в страната беше под 500 преди седмица, а сега наближава 900 на ден.

Тези данни показват, че сме в началото на четвъртата вълна, която се очаква да бъде предизвикана от варианта Делта, обявиха от Агенцията по обществено здраве на Канада в последния си модел за развитието на пандемията в страната. Траекторията на разпространението ще зависи от пълното имунизиране на населението, както и от момента, скоростта и степента на пълното отваряне в страната.

Ако социалните контакти на канадците се увеличат с отпадане на ограниченията, но процентът на ваксинацията не, броят на новите случаи на ден може да надхвърли 10 000 през септември, показват последните модели.

Целта е 80% ваксинирани

За да се сведе до минимум въздействието на тази нова вълна, федералните служители изчисляват, че е нужно да се достигне праг от 80% на ваксинираните за всички възрастови групи отсега до Празника на труда, който в някои провинции на Канада се отбелязва на 6 септември. Здравните власти добавят, че ако процентът е по-висок, ще е още по-добре.

Ако достигнем 90 процента, ще отворя бутилка с шампанско, възкликна д-р Тереза Там, която е главният здравен инспектор на страната, попитана за това какъв трябва да е процентът ваксинирани, за да се избегне вълната.

Тя призова провинциалните и местните власти да ускорят ваксинационните си кампании и да намерят всички възможни средства да предоставят ваксина за максимален брой канадци.

До момента повече от 81% от населението в страната на възраст над 12 години е ваксинирано с поне една доза, а 66% са канадците, които са изцяло имунизирани според публичните данни от петък.

Д-р Там обясни и че увеличаването на нивата на ваксинация при канадците между 18 и 39 години ще може не само да ограничи броя на новите случаи, но също и броя на пациентите с COVID-19 в болниците тази зима.

Заложете на предпазливостта

Д-р Тереза Там призова канадците да запретнат ръкави и предупреди, че трябва да останат предпазливи въпреки вдигането на ограниченията. Последният опит на Обединеното кралство с варианта Делта е предупреждение и за Канада, допълни тя.

Има още много работа да се свърши, убедена е д-р Там. В страната все още има стотици хиляди, които не са ваксинирани, което е потенциална опасност за големи огнища и взрив на пандемията.

Докато разхлабваме ограниченията, сигурно е, че вирусът ще продължи да се разпространява, и най-вече вариантът Делта, уточни и професорът от Департамента по биологични науки в Университета на Квебек и Монреал Беноа Барбо.

Вирусологът е съгласен с федералните здравни власти. Сега сме в ситуация, която изглежда благоприятна, каза той, но предупреди, че трябва да останем внимателни, за да избегнем влошаване на обстановката през есента.

Здравните власти уточняват и че в момента голямата част от новите случаи на заболели и на онези, които са в болница, са най-вече хора, които не са се ваксинирали и не са получили и нито една доза. Ваксините работят, напомни д-р Там.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Пак отложиха въвеждането на е-рецептата в България

Причината - липсата на готовност в болниците, на които им е необходимо допълнително време

Затвори