Открийте ни и в

Вашите пари

Кои жилищни пазари се охлаждат най-бързо?

Лихвите достигнаха исторически високи нива, а търсенето отбелязва спад

публикувано

на

Кои жилищни пазари се охлаждат най-бързо?
Сн.: Pixabay

Последните изключително нестабилни няколко години за жилищния пазар на Съединените щати повишиха значително лихвите по ипотечните кредити, намалявайки търсенето на имоти в краткосрочен план.

През първата година от пандемията рекордно ниските лихвени проценти направиха ипотеките сравнително достъпни, като в резултат на това повишиха търсенето и цените. Оттогава обаче инфлационният натиск повиши лихвите по ипотечните кредити и жилищните пазари в цялата страна се охладиха значително.

„Купувачите наистина имат сила за преговори за първи път от няколко години“, каза Никол Башо, старши икономист на Zillow. „Но това е с предупреждението само ако можете да си позволите цените на жилищата в момента.“

Красавица си продава девствеността в САЩ, за да пътува по света (СНИМКИ)

С лихвите по ипотечните кредити на най-високите си нива от повече от десетилетие, някои от най-желаните места в САЩ изпитват спад в търсенето.

Сайтът за финансови консултации SmartAsset обедини данни от най-големите метрополиси в страната, с жилищните пазари, които се охлаждат най-бързо.

Ето десетте пазара

които регистрират най-значителния спад в цените на жилищата: Бойс, Айдахо, Остин-Раунд Рок-Джорджтаун, Тексас, Финикс-Меса-Чандлър, Аризона, Сан Хосе-Сънивейл-Санта Клара, Калифорния, Лас Вегас-Хендерсън-Парадайз, Невада, Солт Лейк Сити, Юта, Норт Порт-Сарасота-Брадентън, Флорида, Сан Диего-Чула Виста-Карлсбад, Калифорния, Прово-Орем, Юта и Стоктън, Калифорния.

Пандемията от COVID-19 предизвика хаос във финансите на домакинствата и несигурността, която донесе, доведе до срив на лихвените проценти. През януари 2021 г. средната лихва за 30-годишна фиксирана ипотека в САЩ се срина до 2,65%. Тази изкушаващо ниска ипотечна ставка насърчи онези, които можеха да си позволят да се качат на жилищната стълбица, да го направят, предизвиквайки следващата фаза на засегнатия от пандемията жилищен пазар. Но до септември 2022 г. средният лихвен процент за същия тип ипотека е скочил до 5,66%, според данни, изготвени от Freddie Mac. Това допринесе за ситуация, при която търсенето на жилища се охлади, като имотите сега

остават на пазара средно по-дълго

преди да намерят купувач.

Данните на Redfin установиха, че делът на жилищата в САЩ, които са били на пазара повече от 30 дни, е с 12,5% по-висок, отколкото в същия момент през 2021 г. Миналата година повече жилища бяха разграбени бързо, тъй като тези на пазара успяха да осигурят изгодни ипотечни условия. Със спада на търсенето през 2022 г. се понижи и темпът на строителство на нови жилища.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено