Открийте ни и в

Интересно

Кой доставя месото за бургерите на McDonald’s?

Тайнственият милиардер, развил малката месарничка от Чикаго, предпочита да е в сянка

публикувано

на

Създадена в Чикаго от имигранти в началото на 20 век, една малка месарничка се превръща в мощен доставчик на месо за милионите бургери за Big Mac и McChicken, които и днес всеки ден се изтърколват от поточните линии към ресторантите на McDonald’s по света.

Днес компанията носи името OSI и в нейните заводи в десетки страни в света месото се произвежда, след това се замразява и после се транспортира, готово да бъде подгрято отново и допълнено с кисели краставички, специален сос и питки със сусамови семена.

Макар че малцина я знаят по име, OSI е една от най-големите непублични компании в САЩ. Без много шум, базираната в Аурора, Илинойс, компания произвежда месо за веригата заведения за бързо хранене от

повече от половин век

а сега го прави и в над 10 държави, пише Forbes.

OSI е твърдо под контрола на потайния милиардер Шелдън Лавин, 88-годишният изпълнителен председател, който притежава по-голяма част от оценявания на 6.3 млрд. долара (продажби за 2019 г.) бизнес. Лавин, чието състояние се оценява на 3 млрд. долара и влезе в класацията на милиардерите на Forbes тази година, рядко говори пред медиите.

Как той свързва бизнес съдбата си с тази на McDonald’s?

Шелдън Лавин

OSI е основана през 1909 г. като месарница в предградията на Чикаго, ръководена от германския имигрант Ото Колчовски. Нещата обаче потръгват наистина, след като синовете на Колчовски и франчайзинговият агент на McDonald’s Рей Крок си стискат ръцете през 1955 г. Крок точно бил отворил първия ресторант McDonald’s в Дес Плейнс, а Otto & Sons става първият доставчик на месо за хамбургерите на заведението. С разрастването на McDonald’s из страната, се увеличават и доставчиците на компанията. В рамките на десетилетие вече общо 150 компании доставят прясно месо ежедневно на веригата за бързо хранене. Когато в края на 60-те години е създадена криогенната технология за бързо замразяване, Крок драстично ограничава броя на доставчиците си и предлага едно от петте места на Otto & Sons. Семейството обаче имало нужда от капитали, за да построи първия си голям месопреработвателен завод с възможности за замразяване, за да задоволява нуждите на своите клиенти.

Затова през 1970 г. компанията се обръща към Лавин, който по онова време е 38-годишен банкер, за да измисли как да финансира нещата.

Той им осигурява парите

(сумата никога не е оповестявана), а кредитният инспектор е толкова впечатлен, че предлага Лавин да вземе дял в компанията. Тогава той отказва, но десетилетие по-късно Лавин се присъединява като партньор и взема една трета от компанията по настояване на McDonald’s. Малко след това Лавин става главен изпълнителен директор, а Otto & Sons променя името си на OSI. По-късно изкупува дяловете на синовете.

Лавин оказва натиск върху OSI да последва McDonald’s на международните пазари. Тя започва със заводи в Германия и Испания, след което следват Латинска Америка, а по-късно и Източна Европа с падането на Желязната завеса. Той се опитва да прогнозира накъде ще се насочи веригата и обикаля постоянно по света, за да се среща с местни месопреработватели. „Всеки път, когато McDonald’s отиваше в нова страна, те закачваха техния „локомотив“ и издърпваха веригата си за доставки с тях,“ казва Лавин през Harvard Business Review през 2001 г.

 

За да бъде най-големия му клиент доволен, Лавин навлиза в нови сфери, като отглеждането на марули в Китай и разработването на първите пилешки хапки (chicken nuggets) и бекон в кръгла форма за бургери. Около една десета от общите разходите за хранителни продукти на McDonald’s по онова време отивали за продукти на OSI, според Harvard Business Review.

Стратегията на Лавин изисквала капитали, но той бил силен в тази сфера, предвид опита му като банкер. „Той знаеше къде да намира пари и да развива финансите си. Той знаеше повече в тази насока от когото и да било в месния бизнес“, казва Чък Джоли, съосновател на „Залата на славата на месото“. „Той бе достатъчно умен, за да гледа какво ще се случи с даден бизнес 10 години напред.“

Това също така означавало да не разчита вечно на McDonald’s. OSI

започва да увеличава клиентите

си през 1992 г. В рамките на осем години след това 15% от продажбите й, или 650 млн. долара, вече идват от други клиенти – като KFC и Pizza Hut, както и от компании за пакетирани храни като ConAgra, Tesco и Nestlé.

През 2014 г. обаче всичко за малко да се сгромоляса. OSI точно била приключила със строителството на десетия си завод в Китай, харчейки общо 750 млн. долара, когато репортаж под прикритие на Dragon TV показва как работници сменят датите на замразено месо с изтекъл срок на годност и преработват отново пилешки хапки за McDonald’s. Китайските органи по безопасност на храните веднага затварят завода, арестуват шестима ръководители в OSI и започват щателна проверка на компанията.

Малко след това Лавин излиза с извинение: „Това, което се случи, е напълно неприемливо. Няма да се опитвам да го защитавам или обяснявам. Това бе ужасно нередно и съм потресен, че се случва в компанията, която притежавам.“ McDonald’s, която вече получавала допълнително месо за хамбургери от две от най-големите месопреработвателни компании в света, бразилската JBS и базираната в Минеаполис Cargill, спира временно доставките от OSI, като същото прави и Yum (компанията майка на KFC и Pizza Hut).

Скандалът и стагниращият апетит към бързо хранене в света удря сериозно бизнеса. От McDonald’s отказват да коментират, но според анализатори и оценки на Forbes продажбите не отчитат ръст в четири поредни години, след като преди това са се удвоили в периода 2010-2013 г. Заводът уволнява над 320 работници в рамките на няколко седмици.

OSI постепенно възвръща позициите си, но пандемията носи нови предизвикателства.

Лавин, чиято съпруга почина през 2009 г., не говори за това кой ще го наследи на поста. Той има три възрастни деца, като нито едно от тях не работи в OSI. Другите ръководители в OSI обаче очакват той да умре, преди да се пенсионира. Както казва той веднъж пред изданието National Provisioner, „единственият човек, пред когото отговарям, е този, когото виждам в огледалото всяка сутрин.“

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Една страна, над 200 000 острова

Вижте държавите с най-много острови в света

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Знаете ли, че на земята има стотици хиляди острови, както и че има държави, които са концентрирали по над 200 000 от тях?

Ето държавите с най-много острови в света.

 Швеция – 267 570 острова

Една от най-северните страни на земята има 221 831 острова, около 24 000 от които са с публичен достъп. Това позволява на всеки да се разхожда из буйните гори и полета, както и да бере горски плодове или гъби… Разбира се, с условието да показва уважение към природната среда и частната собственост.

Въпреки че Швеция е страната с най-много острови в света, по-малко от 1000 от тях са населени, посочва изданието World Atlas.

Повечето острови са разположени до голяма степен по източното крайбрежие на държавата. Най-известен е Стокхолмският архипелаг, който се състои от близо 30 000 острова, островчета и скали между Öregrund на север и Landsort на юг.

Стокхолмски архипелаг

Архипелагът Гьотеборг огражда западното крайбрежие заедно с архипелага Бохуслан, който се състои от повече от 8000 острова и островчета и е определен за седмия най-красив пустинен район в света от CNN Travel.

 Норвегия – 239 057 острова

Норвегия е известна със своите стотици хиляди острови, най-популярните от които са Лофотенските, осеяли Норвежко море над Арктическия кръг. Тези острови са сертифицирани като устойчива дестинация и могат да се похвалят с по-мек климат, въпреки бурните води на морето, в което се намират.

Известни със своите огромни възможности за риболов, среднощното слънце през лятото и северното сияние през зимните месеци, Лофотенските острови привличат както туристи, така и художници, носейки вдъхновение за пътешественици, художници, поети, фотографи и писатели.

Лофотенските острови

Много острови има и в Западните фиорди – регион на Норвегия, характеризиращ се с дълбоки долини, стръмни хълмове, реки, водопади и безброй острови със сурови топографски характеристики.

 Финландия – 178 947 острова

Подобно на съседните си страни Швеция и Норвегия, Финландия се състои от голям брой скалисти острови, простиращи се от югозападния бряг на страната до Балтийско море.

Финландия и Швеция спорят за собствеността върху Аландските острови от Първата световна война насам, като Швеция твърди, че те са културно повече шведски, отколкото финландски.

Аландските острови

Те обаче са обявени за финландски през 1921 г., защото са физически повече свързани с Финландия през зимните месеци от замръзнала морска вода и по този начин са от съществено значение за отбранителните линии на страната.

 Канада – 52 455 острова

Като втора по големина държава в света с площ от 10 милиона квадратни километра, Канада може да се похвали с общо 52 455 острова в Арктическия, Тихия и Атлантическия океан, което й завоюва статута на страната с най-дългата брегова линия в света.

Остров Бафин

От нейните острови три се нареждат в топ 10 на най-големите в света: остров Бафин, остров Елесмир и остров Виктория, всички част от Арктическия архипелаг, който се намира на север от страната, в Северния ледовит океан, и е с площ от 1.4 милиона квадратни километра.

 САЩ – 18 617 острова

Съединените щати претендират за собственост върху 18 617 острова, включително добре известния Хавайски архипелаг. Освен това само щатът Аляска включва над 2600 острова.

Хавайски архипелаг

Интересна е историята на остров Уейк – коралов атол от Малките далечни острови на САЩ, намиращ се в Микронезия, между Марианските и Хавайските острови. Той попада под американска собственост през 1898 г., като се управлява от американските ВВС от 1962 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Пророчицата Ида и срещите й с мистериозната жена в бяло

Ида Пердеман прави няколко изключително точни предсказания, които удивляват всички

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Родена като Ида Пердеман, днес тя е известна като пророчицата Ида или Ида Амстердамска. Живяла в началото на 20 век, за нея и днес се разказват истории, изобилстващи от мистерии, зли сили и много чудеса.

Животът на Ида Пердеман започва съвсем обикновено. Тя се ражда на 13 август 1905 г. като петото дете в семейството в Алкмар, Нидерландия.

Семейство Пердеман редовно посещава службите в местната католическа църква, а Ида често се изповядва пред отец Фрехе, който по-късно става и неин духовен водач.

Денят е 13 октомври 1917 г. Една обикновена събота, в която 12-годишната Ида върви към дома си, след като е посетила църквата. Тогава се случва нещо невероятно. Пред погледа на момичето се разкрива необикновена гледка, или по-добре да го кажем, изниква видение. Появява се ярка ослепителна светлина, а в нея образът на жена, облечена в дълга бяла рокля.

„Това може да е само Пресвета Богородица!“ – убедена е Ида.

Това е първата й среща с мистериозната жена, която и впоследствие се разкрива пред нея неведнъж. Малкото момиче разпалено разказва за невероятното си преживяване, но сестрите и брат й не обръщат никакво внимание на думите й. Колкото до бащата на Ида – той я заставя

да си мълчи за видяното

притеснявайки се хората да не я помислят за луда. Същото я съветва и отец Фрехе.

Ида Пердеман мечтае да стане детска учителка, но получава отказ, защото нейните професори й казват, че нямала нужното въображение да упражнява тази професия. Този факт е важен, защото по-късно младата дама е обвинена, че може би си въобразява и измисля своите видения и срещи с божията майка, разказва „Списание 8“.

От разказите за живота на Ида Амстердамска става ясно, че тя е избрана от Дева Мария, за да бъде посланик на нейното слово и воля. А това я прави сигурна мишена за набезите на Дявола, разказват източниците. И наистина – такива не липсват. Лампите често започват да се люлеят в непривичен танц, вратите на шкафовете се отварят сами, стрелките на часовника започват да се въртят с главозамайваща скорост, фурната се включва сама и започва да пуши. Това са само част от нещата, които се случват в дома на семейство Пердеман.

Нещата стават още по-сериозни, когато самата Ида бива обладана от Дявола, или поне така смятат хората около нея. В един от пристъпите си тя започва

да крещи неистово и да псува

поведение, непривично за младото момиче. Изведнъж тя се сдобива с нечувана физическа сила и започва да вдига във въздуха много тежки предмети. Тогава нейният духовен наставник извършва екзорсизъм над нея, за да я отърве от нечистия дух, от който е обладана.

След първото видение на Ида Пердеман през 1917 г. настава затишие. Животът й е сравнително спокоен, като изключим гореспоменатите факти. От май 1940 година, когато тя е на 35 години, странните видения отново започват да я навестяват. Ида вижда не само божията майка, но започва да има и видения за бъдещето. Тя предсказва някои факти за задаващата се Втора световна война, които впоследствие се сбъдват. Вижда места и хора, за които по-късно предсказаното стават реалност.

На 25 март 1945 г. Ида отново има видение и среща с мистериозната дама, считана за самата Дева Мария. Но чудесата в живота на холандката едва сега започват. След това видение следват още 55 подобни, последното от които е през 1959 г. Тя става посланик на Богородица. Обикновено повтаря думите й, а най-голямата й сестра ги записва на хартия. Вече няма съмнение, че Ида Амстердамска е избрана и животът й е далеч от обикновен. Пред Ида пресветата Дева се представя като Дамата на всички нации, Майката на всички хора и в нейна чест по-късно е построен специален параклис, където пророчицата прекарва последните години от живота си.

Екстрасенската заявява:

„Не съм аз; Аз съм просто инструмент; това са просто посланията на Дева Мария.“

Когато Ида разкрива пред света истината за своите видения и срещи с божията майка, се случва именно това, от което навремето са се опасявали близките й. Мнозина я обявяват за луда, а други смятат, че всичко това е просто плод на въображението й (което няма!). Тя е подложена на старателен медицински и психиатричен преглед, но резултатите са категорични, че жената е в стабилно психическо и физическо здраве.

Ида Амстердамска, както започват да я наричат всички, си отива от този свят на 90-годишна възраст, предала посланията, за чийто проводник е била избрана. По-голямата част от пророчествата й се сбъдват, ето някои от тях.

Военни видения

Преди избухването на Втората световна война Ида Амстердамска има видение. Без да има никаква представа от военни действия и стратегии, тя с точност описва събитията и местата, където по-късно се случват нещата, които й се явяват. Тя вижда безброй изтощени войници, които минават пред погледа й. С точност предсказва движението им, като брат й старателно отбелязва местата, през които ще минат на карта. Е, това се оказва точният път на германските войници през следващите години. Тя вижда още как германската армия ще бъде окупирана от Червената армия при Сталинград. Което по-късно в действителност се случва. Ида предсказва още падането на Хитлер и Мусолини, макар че в този момент никой не вярва в това.

Независимостта на Израел

 В едно от своите видения Ида съзира, че Израел отново ще бъде обявен за независима и самостоятелна територия. Точно 3 години по-късно това става факт.

Червен флаг над Китай

 Тази картина се появява в главата на пророчицата през 1946 г. Тя вижда червен флаг и множество пролята кръв на територията на Китай. Три години по-късно пророчеството й се сбъдва. В азиатската държава избухва кървава гражданска война, а начело на държавата застава комунистическата партия.

Войната в Корея

 През 1949-та Ида Амстердамска предсказва кръвопролитията и войната в Корея, която само година по-късно става факт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

С 6 км/ч: Историята на първата жертва на автокатастрофа

„Безразсъдната скорост“ убила Бриджет Дрискол на централна улица в Лондон

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: „Дойче веле“

Вероятността да загинете под колелата на автомобил през далечната 1896 година в Англия е била толкова висока, колкото и да ви изяде акула. По онова време в цялата страна е имало може би не повече от 20-30 от тези странни пърпорещи по улиците возила, които по онова време представлявали може би по-голяма заплаха за техните ексцентрични водачи, отколкото за останалите участници в движението, разказват „Ди велт“ и „Дойче веле“.

 Един нелеп, но трагичен инцидент

 И все пак точно това се случило на Бриджет Дрискол: на 17 август 1896 година жената пресичала една от централните улици в Лондон, когато била ударена от една от тези тракащи бензинови карети. След удара жената починала, а нейната смърт я превръща в първата известна жертва на тепърва настъпващата автомобилна епоха.

В края на 19-и век Лондон бил най-големият град в света. Съответно и улиците му, задръстени от отпадъци и екскременти, били претъпкани с хора. Въпросният ден Дрискол се връщала с дъщеря си от празненство в Хайд парк, когато при пресичане на една улица недалеч от „Кристъл палас“ била закачена от десния калник на едно такова возило. По-късно тя починала от тежките рани на главата си.

Цели 6 часа отнело на съда да реконструира пътния инцидент. Свидетели дали показания: според едни „каретата без коне“ изобщо не създавала впечатление за нещо опасно, други обаче заявили, че водачът карал с „безразсъдна скорост“, „почти като на галопиращ кон“. Тезата била отхвърлена от вещите лица, тъй като скорости от над 4 мили в час (6,4 км/ч) не били по силите на едноцилиндровия двигател. Съдът взел предвид факта, че водачът Артър Джеймс Едсал бил задействал камбаната и извикал силно „махни се от пътя“, докато жертвата му реагирала сковано и забавила крачките си. Освен това съдиите приели за смекчаващ факт това, че шофьорът бил неопитен, затова накрая обявили трагичната смърт на Бриджет Дрискол за нещастен случай без виновен.

 Разстреляйте всеки, който кара кола!“

Съдебното решение предизвикало възмущение сред тогавашната общественост и породило ожесточен дебат за лудостта, наречена каране на автомобил. Най-яростните му критици не на последно място изразявали загриженост за бъдещето на коневъдството.

На кралица Виктория се приписват думите, че това е едно „изключително неспокойно и неприятно превозно средство“, вестник „Таймс“ посъветвал джентълмените да не обръщат никакво внимание на това съоръжение, а един английски благородник дори възкликнал: „Разстреляйте всеки, който кара кола!“

Разследващият съдия Пърси Моринсън тогава се опитал да успокои страстите, като заявил, че се надява никога повече да не се повтаря тази трагедия. Но е бил много далеч от истината: неотдавна Кралското общество за превенция на катастрофи изчисли, че от първото ПТП, отнело живота на Бриджет Дрискол, до днес само във Великобритания над 550 хиляди души са загубили живота си при инциденти на пътя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в McDonald's, имигранти, милиардери
McDonald’s си продават сградата в Чикаго за $420 млн.

Сделката се определя като една от най-скъпите за годината

Затвори