Открийте ни и в

Общество

Кой е българският филм, който ще се бори за “Оскар”?

„В Сърцето на Машината“ е награден със „Златна роза“ на едноименния фестивал във Варна през 2021 г. и носител на наградата за най-добър филм на София Филм Фест през 2022 година.

публикувано

на

Кой е българският филм, който ще се бори за "Оскар"?

На 23 септември 2022 г., от 15.00 часа се проведе заседание на Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия.

Комисията е в състав Мария Бакалова, председател и членове Катерина Ламбринова, Христо Христозов, Свилен Димитров, Катя Тричкова, Кристина Грозева и Александър Станишев.  българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм.

Комисията реши българското предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм да бъде филмът на Мартин Макариев „В Сърцето на Машината“.

Мобилизация в България: Колко души може да вдигнем при нужда?

„В Сърцето на Машината“ е български игрален драматичен трилър от 2022 година на режисьора Мартин Макариев, награден със „Златна роза“ на едноименния фестивал във Варна през 2021 г.

Той е и носител на наградата за най-добър филм на София Филм Фест през 2022 година.

Заради 3 минути повече английска реч пък българският филм “Майка” не бе допуснат да се състезава за “Оскар” в категорията за международни филми.

Според получено писмо от Филмовата академия на САЩ допустимите 50% английска реч в състезаващите се в категорията филми са надхвърлени от българската продукция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено