Открийте ни и в

България

Какво се знае за ученика, вербуван от ИДИЛ да взриви бомба в Пловдив?

публикувано

на

16-годишен ученик бе арестуван преди дни за подготвяне на терористичен акт в Пловдив. Задържаният младеж учи в елитна гимназия под тепетата, той е интелигентно дете от семейство с финансови възможности. След първоначалното стъписване, че терористите са проникнали толкова навътре в България, се появиха и много въпроси, които търсят отговори.

Какво се знае за момчето до този момент?

Ученикът е бил обект на “обработка” от „Ислямска държава“. „Това е класически случай на вербуване и радикализиране през интернет“, обясни зам. главният прокурор Иван Гешев. Адвокатът на задържания Емил Велинов потвърди, че родителите на момчето са забелязали обвързаността му с радикални идеологии и сами са сигнализирали службите.

МВР обяви, че в дома на младежа е намерено и „взривно-устройство в процес на подготвяне“. Това е било т. нар. тръбна бомба – устройство, използвано често при атентати в САЩ и Европа. Веществото за направата на такъв вид бомба е използвано и за атентата в Сарафово през 2012 г. Тогава камикадзе се взриви на аерогарата и уби петима израелски туристи и български шофьор.
Бомбата, направена от ученика от Пловдив, била 7 пъти по-тежка бомба от тази в „Сарафово“.

Тръбна бомба и други самоделни взривни устройства в процес на изготвяне са били открити при претърсвания на две помещения.

Подобни адски машини са били използвани и при най-скорошни атентати в Белгия и Франция.

От прокуратурата съобщиха, че са намерили и знаме на „Ислямска държава“ и книги на тази тематика. Гешев уточни по време на пресконференцията, че тези книги са „общодостъпни и не са забранени в България“.

От разказаното от прокуратурата става ясно, че

16-годишният младеж се е радикализирал в интернет

първо, като е гледал клипове на “Ислямска държава”, а после е влязъл в контакт с вербовчик на организацията.

В деня на задържането не е имало зрелищна акция. Родителите сами потърсили помощ още преди месец от полицията, след като забелязали промяна в поведението на детето си. Наели му и частен психолог.

Предполага се, че семейни проблеми са тласнали ученика да търси през интернет контакти с „Ислямска държава“, които по-късно прераснали в клетви за вярност, е една от версиите на разследването. Драмите вкъщи най-вероятно се дължали на липса на разговори и внимание. Освен 16-годишното момче семейството има и други 2 по-малки деца.

Терорът е осуетен, защото преди време бащата на момчето забелязал в телефона му чат комуникации с джихадисти. Мъжът потърсил помощ в ДАНС. На 5 юни в рамките на 5-6 часа службите и прокуратурата пресекли в зародиш евентуалните рискове от атентат.

Момчето е било арестувано след училище

когато самият баща го закарал в полицията. Първоначално ученикът е бил задържан за 24 часа, а след това прокурор му удължил ареста до 72 часа.

Вербовчик е показвал на ученика през видеа как да сглоби бомбата с максимален унищожителен ефект. Пред разследващите момчето обяснило, че направило бомбата за 7-8 дни.

В арсенала на младежа влизали още пиратка с пирони, механични бутони, раници с батерии, ключове за е-вериги и други приспособления за масови кървави убийства.

В края на миналата седмица момчето е било изправено пред Специализирания наказателен съд по искане на прокуратурата да бъде задържано за постоянно. Съдия Иво Хинов обаче му налага „надзор на инспектора при детска педагогическа стая“. Това е втората по тежест санкция за непълнолетни след задържането.

„Съдът е преценил, че следва да бъде взета такава мярка, което според мен е в някаква степен грешка. Лесно е да го кажа, след като не съм бил в залата и не съм бил пред избора да преценя личната трагедия“, каза Гешев. И добави, че виждането на прокуратурата е, че момчето трябвало да остане в изолирана среда и с него да работят експерти и психолози.

Въпроси, които чакат отговор

Не се знае дали ученикът е подготвял конкретен терористичен акт. Първоначално изнесената информация, че такъв е бил планиран, беше опровергана от прокуратурата, пише “Капитал”.

Не е известно дали момчето е действало само или в група. Не е известно дали има и други ученици, вербувани от ИДИЛ по същия начин. Една от версиите е, че момчето може да е имало съучастници.

Психологът на ученика: Не е бил готов за атентат

Психологът на момчето Иван Тричков

16-годишният ученик, задържан за подготовка на атентат в Пловдив на етапа на вербовката, не е бил готов да извърши терористичен акт. Това обясни психологът на момчето Иван Тричков.

“Връзката най-вероятно е била съвсем случайна, когато детето е влязло в чата и към него се е закачил вербовчикът. Има две защити в психиката на момчето – съвест и съзнание, които продължават да са в сила на момчето. То е интелигентно, с приятни занимания, в момента се връща към нормалния начин на живот“, посочи психологът.

С него преди месец се свързала майката на ученика. „Тя забелязала затварянето на сина си, вглъбяването му в комуникацията само в телефона. Тогава е видяла и кореспонденцията на чужд език”, разказа Тричков.

„На първата ни среща момчето беше сдържано и резервирано. Той е будно и интелигентно момче. Може да е направил бомбата от любознателност. Важното е, че намесата на майката – свързването с мен и с органите на реда, е била точно навреме“, каза още психологът.

Момчето променило и режима на хранене, което също било признак, че се случва нещо.

България прави антитеростични центрове като в САЩ

България планира да създаде антитерористични центрове, в които възможно най-бързо да се получава и обработва информацията и действията между институциите да бъдат координирани. Те ще са подобни на антитерористични центрове в САЩ, съобщиха висши представители на МВР и прокуратурата.

Проектът за създаването на антитерористични центрове е във финалната си фаза, обяви зам. главният прокурор Иван Гешев, който преди месец се завърна от Съединените щати. Той увери, че правителството подкрепяло идеята за такъв център.

И вътрешният министър Младен Маринов съобщи за идеята за създаване на антитерористични центрове.

Той каза, че идеята за тези центрове е обсъждана с главния прокурор Сотир Цацаров и със заместника му Иван Гешев и на ниво Министерски съвет. Министърът припомни, че и в момента действа Национален контратерористичен център, който работи в структурата на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) и е точката за контакт с външните партньори.

Критики към медии и власт по случая

Силни критики към подхода на медиите и на властите в България за подхода им при оповестяването на случая отправиха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

Българският офис на организация укори изданията, разкрили самоличността на момчето и дори публикували негова снимка, макар и с черна лента пред очите, за това, че не са спазили принципите на етично отразяване на новини, свързани с деца. Такива са предвидени в законодателството и в Етичния кодекс на българските медии, а също така са подробно разгледани в Пътеводителя за етично отразяване на деца, разработен от УНИЦЕФ и АЕЖ.

Разкриването на самоличността на момчето може да го обрече на стигма и социална изолация и да няма никакъв ефект от започналата работа на психолози и специалисти с него по дерадикализацията му, смята организацията. Заради критиките Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и започна проверка на случая.

България

Последователи на учителя Петър Дънов посрещнаха Слънчевата нова година (ГАЛЕРИЯ)

публикувано

на

от

Снимки: Владимир Шоков, БТА

 

Стотици последователи от страната и чужбина и тази година се събраха, за да посрещнат Слънчевата нова година в Рила на платото край Бъбрека – едно от Седемте рилски езера.

Това е най-голямата и важна дата в календара на дъновистите. Облечени в бели дрехи, участниците изпълниха Паневритмия – система от музикални и физически упражнения.

На 19 август се навършват 90 години от датата, на която за първи път Петър Дънов е довел на това място свои ученици от Бялото братство.

Продължете по-нататък

България

Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с “войната за трупове” на БАБХ?

публикувано

на

от

Текстът с автори разследващият журналист Полина Паунова и Генка Шикерова – автор на разследването “Война за трупове” заедно с Антикорупционния фонд, е препечатан едно към едно от “Свободна Европа”. Разследването беше спряно от Нова телевизия, а договорът на Генка Шикерова беше прекратен неотдавна. Разследването е продължение на филма на Шикерова.

“Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!”.

Думите (публикувани без редакторска намеса) са написани от Габриела Лазарова в нейния профил във Фейсбук. Надписът придружава снимка, на която тя и сестра й – Гергана, се намират в дома на министър-председателя Бойко Борисов. Домакинът е прегърнал момичетата и позира за кадъра пред камината си (позната от снимки, които Борисов е публикувал от дома си).

Кадърът е публикуван на рождения ден на министър-председателя (13 юни) тази година. Изчезна оттам преди дни, когато Свободна Европа отправи официални въпроси чрез правителствената информационна служба до Бойко Борисов дали познава бащата на двете момичета, както и семейството му. След като премиерът отговори отрицателно – снимката бе изтрита от личния профил на Габриела Лазарова.

“Син кръст 2016” и войната за трупове

Майка и баща на двете момичета са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров. Двамата съпрузи притежават фирма “Син кръст 2016”. Това е една от двете фирми, собственици на мобилни инсинератори, които работят по договор за обезвреждане на животински отпадъци с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Както разкри неизлъченото по Нова телевизия разследване “Война за трупове”, от 2018 г. досега само “Син кръст 2016” има сключени договори с БАБХ за над 40 милиона лева.
Агенцията е възложила на фирмата да гори животински трупове с два мобилни инсинератора. Общият капацитет на техниката е изгаряне на 16 тона трупни отпадъци на денонощие.

По договор “Син кръст 2016” има ангажимент да обезврежда отпадъци в случай на епидемия, но досега БАБХ нито веднъж не е изпратила инсинераторите в огнищата на заразите. Независимо, че в документацията към обществената поръчка Агенцията по храните отбелязва колко е опасно да се заравят мъртви животни, до този момент всички принудително умъртвявани кози и прасета се загробват.

Агенцията обаче използва като аргумент чумата по дребните преживни животни и навлизането на африканската чума, за да сключи с фирмата допълнителни анекси за отпускане на още пари.

От БАБХ не казват колко пари и за какво количество са плащали, защото според тях това не е информация от обществен интерес. Но от публично достъпните документи излиза, че само за 34 дни в края на 2018 г.

“Син кръст 2016” са обезвреждали по документи три пъти повече трупове, отколкото позволява капацитетът на мобилната техника. Само за тези дни фирмата е получила над 2,5 млн. лв.

И до този момент от ведомството на Дамян Илиев отказват информация къде се намират мобилните инсинератори и как е възможно с капацитет от 8 тона на инсталация да се обезврежда такова огромно количество отпадък.

Според Търговския регистър Лазаров е бил управител още на “ВОЛФ-96”, представител на ДИТЦ и “Чистота София”. Името на Лазаров стана известно покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирмата-концесионер “Новера”.

Спомените на Борисов

Заради публикуваната от дъщерята на Лазаров снимка, Свободна Европа попита министър-председателя познава ли собственика на фирма “Син кръст 2016”, както и в какви отношения е със семейството му.

Според отговора от правителствената информационна служба, премиерът Борисов, в качеството му на кмет на София, “се е запознал с Борислав Лазаров във връзка с предизвиканата криза с боклука в столицата, която се случи през 2009 година”.

Тогава Борисов прекрати договорите с фирмите „Чистота-София“ и ДИТЦ, собственост на „Новера“, които чистеха по-голямата част от софийските райони.
“Извън проблема с боклука, който отдавна е решен, премиерът Борисов няма и не е имал никакви други отношения с Лазаров и семейството му”, гласи писменият отговор на пресцентъра на Министерския съвет.

След като изпратихме до Министерския съвет скрийншот от публикацията на Габриела Лазарова, Борисов уточни, че снимката е направена в резиденция “Бояна”, където “момичетата са отишли да изкажат благодарност” за негова намеса, след като дъщерите на Лазаров “са били с опасност за живота след много тежка катастрофа през 2017 година”.

“Премиерът Борисов е оказал съдействие на мястото на инцидента да бъде изпратен незабавно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да спаси пострадалите”, обясниха още от пресцентъра на Министерския съвет.

Какво е наложило Борисов да се намесва?

Двете момичета са катастрофили в средата на април 2017 г. Справките в информационния бюлетин на МВР по това време не показват случаи на особено тежки катастрофи в столицата, където се е случило произшествието. Няма медийни публикации и за забавяне на полиция, пожарна и линейки при пътни инциденти, което да налага личната намеса на министър-председателя.

Свободна Европа попита дали Борисов не е разбрал за катастрофата от семейство Лазарови. В отговора си министър-председателят казва, че “получава ежедневно и денонощно информация за всеки случил се инцидент”.

“Включително за въпросната катастрофа премиерът разбира по обичайния начин – докладвано му е от дежурен служител по МВР”, пишат от правителствената информационна служба.

“За всеки докладван случай министър-председателят разпорежда незабавна реакция и предприемането на всички необходими мерки, като за конкретния инцидент не е имало забавяне”, твърдят още от правителствения пресцентър.

“Премиерът Борисов държи винаги да има своевременна реакция при тежките инциденти, независимо от самоличността на пострадалите. По отношение на конкретната катастрофа министър-председателят не е знаел самоличността им”, гласят още отговорите на правителството.

Според данни от правителствената информационна служба, катастрофата е станала на 16 април 2017 г. в столичния квартал “Орландовци”. Колата, в която пътуват двете сестри и техни приятели, се блъска в дърво. Шофьорът на автомобила загива, а двете момичета са били контактни. Едното е извадено след разрязване на автомобила от пожарната.

Няколко неизяснени обстоятелства

В тази история остават няколко неизяснени обстоятелства. Първото е дали за всеки инцидент в държавата, включително пътно-транспортен, се налага министър-председателят лично да разпорежда действията на ангажираните с това институции. И дали всеки, спасен след намесата на премиера, поднася благодарностите си лично в дома на министър-председателя.

Неизяснен остава и въпросът как снимката от Фейсбук профила на Габриела Лазарова изчезна след първия въпрос, отправен към Борисов – дали познава собственика на “Син кръст 2016” и семейството му.

Продължете по-нататък

България

Кола със семейство с деца изхвърча от Е-79 заради коне на пътя

публикувано

на

от

Семейство с „Форд“ изхвърча от главен път Е 79 заради коне, излезли на пътното платно.

Няма пострадали при пътния инцидент. В колата са пътували две деца на 7 и 10 години, както и родителите .

Катастрофата станала малко преди полунощ край кв. Струмско, на около 30 метра преди спирката на междуградските автобуси.

На пътя излезли два коня, водачът успял да ги избегне с маневра на дясно, но излязъл от пътя, преобърнал се няколко пъти и спрял на лявата си странична страна.

Шофьорът, съпругата му и двете деца – момче и момиче са транспортирани до МБАЛ-Благоевград, медицинския екип видял конете, които още били на пътя. След преглед катастрофиралото семейство е освободено.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама