Открийте ни и в

България

Какво се знае за ученика, вербуван от ИДИЛ да взриви бомба в Пловдив?

публикувано

на

16-годишен ученик бе арестуван преди дни за подготвяне на терористичен акт в Пловдив. Задържаният младеж учи в елитна гимназия под тепетата, той е интелигентно дете от семейство с финансови възможности. След първоначалното стъписване, че терористите са проникнали толкова навътре в България, се появиха и много въпроси, които търсят отговори.

Какво се знае за момчето до този момент?

Ученикът е бил обект на “обработка” от „Ислямска държава“. „Това е класически случай на вербуване и радикализиране през интернет“, обясни зам. главният прокурор Иван Гешев. Адвокатът на задържания Емил Велинов потвърди, че родителите на момчето са забелязали обвързаността му с радикални идеологии и сами са сигнализирали службите.

МВР обяви, че в дома на младежа е намерено и „взривно-устройство в процес на подготвяне“. Това е било т. нар. тръбна бомба – устройство, използвано често при атентати в САЩ и Европа. Веществото за направата на такъв вид бомба е използвано и за атентата в Сарафово през 2012 г. Тогава камикадзе се взриви на аерогарата и уби петима израелски туристи и български шофьор.
Бомбата, направена от ученика от Пловдив, била 7 пъти по-тежка бомба от тази в „Сарафово“.

Тръбна бомба и други самоделни взривни устройства в процес на изготвяне са били открити при претърсвания на две помещения.

Подобни адски машини са били използвани и при най-скорошни атентати в Белгия и Франция.

От прокуратурата съобщиха, че са намерили и знаме на „Ислямска държава“ и книги на тази тематика. Гешев уточни по време на пресконференцията, че тези книги са „общодостъпни и не са забранени в България“.

От разказаното от прокуратурата става ясно, че

16-годишният младеж се е радикализирал в интернет

първо, като е гледал клипове на “Ислямска държава”, а после е влязъл в контакт с вербовчик на организацията.

В деня на задържането не е имало зрелищна акция. Родителите сами потърсили помощ още преди месец от полицията, след като забелязали промяна в поведението на детето си. Наели му и частен психолог.

Предполага се, че семейни проблеми са тласнали ученика да търси през интернет контакти с „Ислямска държава“, които по-късно прераснали в клетви за вярност, е една от версиите на разследването. Драмите вкъщи най-вероятно се дължали на липса на разговори и внимание. Освен 16-годишното момче семейството има и други 2 по-малки деца.

Терорът е осуетен, защото преди време бащата на момчето забелязал в телефона му чат комуникации с джихадисти. Мъжът потърсил помощ в ДАНС. На 5 юни в рамките на 5-6 часа службите и прокуратурата пресекли в зародиш евентуалните рискове от атентат.

Момчето е било арестувано след училище

когато самият баща го закарал в полицията. Първоначално ученикът е бил задържан за 24 часа, а след това прокурор му удължил ареста до 72 часа.

Вербовчик е показвал на ученика през видеа как да сглоби бомбата с максимален унищожителен ефект. Пред разследващите момчето обяснило, че направило бомбата за 7-8 дни.

В арсенала на младежа влизали още пиратка с пирони, механични бутони, раници с батерии, ключове за е-вериги и други приспособления за масови кървави убийства.

В края на миналата седмица момчето е било изправено пред Специализирания наказателен съд по искане на прокуратурата да бъде задържано за постоянно. Съдия Иво Хинов обаче му налага „надзор на инспектора при детска педагогическа стая“. Това е втората по тежест санкция за непълнолетни след задържането.

„Съдът е преценил, че следва да бъде взета такава мярка, което според мен е в някаква степен грешка. Лесно е да го кажа, след като не съм бил в залата и не съм бил пред избора да преценя личната трагедия“, каза Гешев. И добави, че виждането на прокуратурата е, че момчето трябвало да остане в изолирана среда и с него да работят експерти и психолози.

Въпроси, които чакат отговор

Не се знае дали ученикът е подготвял конкретен терористичен акт. Първоначално изнесената информация, че такъв е бил планиран, беше опровергана от прокуратурата, пише “Капитал”.

Не е известно дали момчето е действало само или в група. Не е известно дали има и други ученици, вербувани от ИДИЛ по същия начин. Една от версиите е, че момчето може да е имало съучастници.

Психологът на ученика: Не е бил готов за атентат

Психологът на момчето Иван Тричков

16-годишният ученик, задържан за подготовка на атентат в Пловдив на етапа на вербовката, не е бил готов да извърши терористичен акт. Това обясни психологът на момчето Иван Тричков.

“Връзката най-вероятно е била съвсем случайна, когато детето е влязло в чата и към него се е закачил вербовчикът. Има две защити в психиката на момчето – съвест и съзнание, които продължават да са в сила на момчето. То е интелигентно, с приятни занимания, в момента се връща към нормалния начин на живот“, посочи психологът.

С него преди месец се свързала майката на ученика. „Тя забелязала затварянето на сина си, вглъбяването му в комуникацията само в телефона. Тогава е видяла и кореспонденцията на чужд език”, разказа Тричков.

„На първата ни среща момчето беше сдържано и резервирано. Той е будно и интелигентно момче. Може да е направил бомбата от любознателност. Важното е, че намесата на майката – свързването с мен и с органите на реда, е била точно навреме“, каза още психологът.

Момчето променило и режима на хранене, което също било признак, че се случва нещо.

България прави антитеростични центрове като в САЩ

България планира да създаде антитерористични центрове, в които възможно най-бързо да се получава и обработва информацията и действията между институциите да бъдат координирани. Те ще са подобни на антитерористични центрове в САЩ, съобщиха висши представители на МВР и прокуратурата.

Проектът за създаването на антитерористични центрове е във финалната си фаза, обяви зам. главният прокурор Иван Гешев, който преди месец се завърна от Съединените щати. Той увери, че правителството подкрепяло идеята за такъв център.

И вътрешният министър Младен Маринов съобщи за идеята за създаване на антитерористични центрове.

Той каза, че идеята за тези центрове е обсъждана с главния прокурор Сотир Цацаров и със заместника му Иван Гешев и на ниво Министерски съвет. Министърът припомни, че и в момента действа Национален контратерористичен център, който работи в структурата на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) и е точката за контакт с външните партньори.

Критики към медии и власт по случая

Силни критики към подхода на медиите и на властите в България за подхода им при оповестяването на случая отправиха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

Българският офис на организация укори изданията, разкрили самоличността на момчето и дори публикували негова снимка, макар и с черна лента пред очите, за това, че не са спазили принципите на етично отразяване на новини, свързани с деца. Такива са предвидени в законодателството и в Етичния кодекс на българските медии, а също така са подробно разгледани в Пътеводителя за етично отразяване на деца, разработен от УНИЦЕФ и АЕЖ.

Разкриването на самоличността на момчето може да го обрече на стигма и социална изолация и да няма никакъв ефект от започналата работа на психолози и специалисти с него по дерадикализацията му, смята организацията. Заради критиките Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и започна проверка на случая.

България

Българин от Пенсилвания катастрофира тежко в Гоце Делчев (СНИМКИ)

публикувано

на

от

56-годишен българин, живеещ в Пенсилвания, който е на почивка в България, бе ранен тежко в катастрофа между джип и мотор в Гоце Делчев.

Пострадалият Румен Траханов. Снимки: Facebook

Бизнесменът Румен Траханов е транспортиран с хеликоптер в болницата за спешна помощ „Пирогов” в София.

След катастрофата Траханов бил откаран веднага в болницата в Гоце Делчев с множество наранявания, счупен таз, прешлени, ребра и други сериозни травми. Там е стабилизиран до изпращането му за лечение и възстановяване в „Пирогов”.

Това е направено по най-бързия и предотвратяващ нови травми начин – по въздуха, с хеликоптер.

По информация на медиите в района, бизнесменът бил в съзнание и сам поискал заедно със свои близки да бъде транспортиран в столицата и по-специално в Пирогов, за да му бъдат извършени животоспасяващи операции. Според местните медици, състоянието му е тревожно, има доста наранявания,  но шансовете за възстановяване били добри.

Траханов катастрофирал след като се ударил в джипа с висока скорост. Подробности за инцидента засега няма.

 

Продължете по-нататък

България

Доган на три морета

публикувано

на

от

ИСКРЕН ВЪЛЧЕВ

Ахмед Доган има нова страст. След детската градина замък в родното му село Дръндар и хидровъзела „Цанков камък“ сега се е заел с пристанищна дейност. През последните дни медиите изобилстваха с информация за бизнес намеренията му – смята да развива три кейови места в село Езерово, разположени по канала Варна–Белослав.

Варнa (17 юни 2019) Ръководството на ТЕЦ Варна ЕАД представи пред медиите подробна информация за направените ремонти и дейности по възобновяване работата на енергийните блокове. Пресфото – БТА Снимка: Красимир Кръстев(ВШ)

Малкият порт е част от ТЕЦ-Варна. Енергообектът и пристанището бяха купени през 2017 г. от фирма на Данаил Папазов, транспортен министър при Пламен Орешарски. В следващата година

70% от нея станаха собственост на Доган

Преди това активите бяха притежание на ЧЕЗ.

От 2015 г. топлоцентралата не работи. Поддържа единствено т.нар. студен резерв. Намиращото се в съседство пристанище също е пусто, но съоръженията му са годни. Намират се в зона по Варненско-Белославското езеро, в която през социализма пушеха комини. След деиндустриализацията се настаниха складове, логистични центрове и малки частни пристанища. Обемът на дейността им е несравнимо по-малък от стария период. Сокола кацна на такова място и като феникс ще го възражда.

Преходът продължава, този път не е политически, а бизнес.

От изявления на Папазов преди седмица се разбра, че фирмата му не е имала първоначално интерес към топлоцентралата. Искала е да вземе само пристанището, но чехите настояли за продажба анблок.

Варнa (17 юни 2019) Ръководството на ТЕЦ Варна ЕАД представи пред медиите подробна информация за направените ремонти и дейности по възобновяване работата на енергийните блокове. На снимката: изпълнителния директор Данаил Папазов(ляво).
Пресфото – БТА Снимка: Красимир Кръстев(ВШ)

Така Папазов, който в периода 2001-2013 г. бе шеф на държавното варненско пристанище, се оказа частен собственик на ТЕЦ с пристанще. След него и Доган.

Пак според обяснения на Папазов Сокола просто се появил в един момент и станал акционер. Тоест не било вярно, че от начало всичко е схема на Доган.

А сега няколко подробности по казуса

Най-напред кариерни. Папазов е бивш колега на Делян Пеевски в държавната фирма „Пристанище Варна“. И двамата са назначени по времето на кабинета на НДСВ и ДПС – единият като изпълнителен директор, другият – малко над 20-годишен, влиза в съвета на директорите. През 2013 г. заедно превземат държавния връх – порасналият Пеевски де факто е мандатоносител (за кратко и шеф на ДАНС), Папазов – транспортен министър.

Днес събитията са в минало несвършено време – хидролог и пристанищен шеф се преоткриват за общ бизнес, след като и без това отдавна се знаят.

Ето и малко икономически детайли. Инвестицията на Папазов – Доган идва в период на криза за държавния порт. „Езерово“ ще се помъчи да се намести между другите частни и държавното пристанище. Тя няма как да отнеме като клиент девненските заводи, чието производство технологично е обвързано с пристана на държавната фирма. Поради отдалечеността не може и бургаски товари да отмъкне.

Но още през това лято се цели в зърнените, които се осъществяват основно през Варна. Те са и голям процент в общата търговия. Олио, асфалт, битум и тежки корабни масла са другата част от портфолиото.

Най-впечатляващи са

чисто финансовите подробности

Папазов купува от ЧЕЗ ТЕЦ-Варна с пристанището за 48.5 млн. евро. Други 30 млн. лв. са инвестирани после. Самото пристанище е обособено в ново дружество, в което тецът влиза с апорт от 63 млн. лв. Водят се преговори с чужд инвеститор, който да налее 89 млн. евро. Това са официални данни. А също, че Доган е дал „около“ 1,5 млн. лв.

Намеренията са инвеститорът, чрез който малкото засега пристанище ще разшири дейността си, да осигури и товари. За съдбата на натрапения ТЕЦ притеснения също не бива да има.

Спасява го сделката с държавата за студения резерв.

През миналата година топлоцентралата взе 27 млн. лв. за поддръжка на резерва, сега ще участва и в новите търгове. Официално тандемът Папазов–Доган смята да развива и централата, но не се знае ще се появили ли стратегически партньор. Също така официално ръководството на ТЕЦ-Варна не счита, че вуйчото владика (мюфтия) собственик урежда студения резерв. Напротив – всичко било плод на конкуренция в свободен пазар.

Ахмед Доган отдавна не е обвързан официално с държавни структури, той е почетен председател на ДПС и българския преход.

Конфликт на интереси не го лови

Същото се отнася и за Папазов, който ще конкурира държавното пристанище, на което някога бе директор, а после и министър. Най-интересното в цялата официално-неофициална история е с колко точно пари разполага Ахмед Доган. Както и какви лостове за влияние има… Не се вълнува управляващата партия ГЕРБ, макар ДПС да се води опозиция. Но трябва да се признае, че положението е “се ла ви” – във всяка една държава и всяко историческо време този, който разпределя порциите, също е на масата, и никой не гледа в чинията му.

А детската градина замък в Дръндар пустее. Малчугани никога не е имало в него. Играчките омръзват.

 

Работниците от ТЕЦ-Варна – на почивка в Сараите

Варнa (17 юни 2019) Ръководството на ТЕЦ Варна ЕАД представи пред медиите подробна информация за направените ремонти и дейности по възобновяване работата на енергийните блокове. Пресфото – БТА Снимка: Красимир Кръстев(ВШ)

Работниците от ТЕЦ-Варна ще могат да почиват в Сараите, а и в останалите почивни бази на холдинга, свързан с купения от Доган ТЕЦ-Варна.

Това каза изпълнителният директор на приватизираната от почетния председател на ДПС топло-електрическа централа Данаил Папазов.

На въпрос колко пари е получил от Ахмед Доган за 70-те процента, които притежава, той уточни, че е някъде около 1,5 милиона лева.

„Дружеството има кредити и задължения, така че това е резултативна дейност”, допълни изпълнителният директор на ТЕЦ-Варна. Относно появилата се информация, че тецът е опасен за националната сигурност, Папазов заяви, че това са „пълни глупости”. Два от блоковете били в отлично състояние, а третият работи според всички норми.

„По договор ние придобихме дружеството от ЧЕЗ за 48 500 000 евро. От тях 28 000 000 са банков кредит, а останалите пари са средства, които ЧЕЗ дължеше на ТЕЦ-Варна, и ние влязохме в техния дълг. Кредитът продължава да се връща и към този момент”, поясни Папазов.

 

Полуостровът на Доган

Преди няколко години Доган влезе в новините и с друга морска инвестиция – така наречените морски сараи в парка “Росенец”.

Мястото, на което са разположени Сараите, е добре подбрано – малко заливче, бивша ветроходна база с кей. От едната страна е оградата на нефтеното пристанище на “Лукойл“, опасана от видеонаблюдение, а от другата – скали, върху които е построен плексигласов парник, наподобяващ надземните тунели на софийско метро. Той играе ролята на ограда, а под него са скалите, гледащи на север. Единственото незащитено място остава кеят, който е изключителна държавна собственост и 800 квадратни метра земя до него…

Полуостровът на Доган, Схема „Капитал“

Променен е дори и кадастралният план, за да може да бъдат поставени ясно границите на сараите. От областната управа в Бургас не отговориха на въпроса какви са параметрите на сделката, нито взели ли са мерки, за да гарантират достъп до бреговата ивица.

Интересът към местността не се ограничава само до най-близките до двореца земи.

До 2016 година плажът “Росенец-север” е най-близкото място до сараите, посещавано от туристи. Вземайки концесията, охраната на почетния лидер на ДПС може да контролира достъпа до него.

Летните сараи на Доган

До плажа се стига през едно отклонение при хижа “Странджа” в парка “Росенец”, след това се тръгва по локалното платно към Созопол и на спирка “Моряк” рязко се завива през гората. Пътят лъкатуши още 3-4 километра, минава се покрай бившата станция на окръжния комитет на БКП, няколко луксозни имения, после няколко бунгала и отдясно се вижда плажът…

С помощта на две държавни институции – областната управа и Министерството на туризма, почетният лидер на ДПС превзе целия полуостров. Едно парче от брега на морето бе отхапано още тогава.

 

 

Продължете по-нататък

България

ОТ РЕДАКТОРА: Верно няма кой да ги накаже

публикувано

на

„Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже.” Това заяви във връзка с аферата с евтините апартаменти на властта в края на март Цветан Цветанов доста преди да подаде оставки от ръководните постове в ГЕРБ. После неговата партийна кариера приключи, а сега изглежда, че Борисов е готов да го изключи и от ГЕРБ (или поне така могат да се тълкуват думите му, че Цветанов за ГЕРБ е като Виденов за БСП и Местан за ДПС). Но все тая какво се обясняват по медиите тия двамата.
Фактът обаче е, че Цветанов беше прав – няма кой да го накаже – нито него, нито другите във властта, облажили се с евтини апартаменти, докато са били на отговорни постове. Антикорупционната комисия, известна като КПКОНПИ, ги оневини всички вкупом. А нейният председател пък няма да трябва да си събаря незаконната тераса въпреки установеното нарушение от общината (виж страници 4-5).

Някой да е очаквал нещо друго? В Чехия вече седмици наред хората протестират масово срещу премиера заради съмнения за корупция за 2 милиона евро. През уикенда протестът в Прага е бил най-големият от падането на комунизма до сега. В Грузия хората са по улиците срещу опитите за руска намеса във вътрешните им дела. Но в България всичко е точно.

Народът е този, който би трябвало да ги накаже – дали с протести, дали на избори. Но той, народът, не ходи нито на едното, нито на другото. А тези пък, които все пак се разходят до урните, гласуват за същите отрочета на БКП/ДС/КГБ – ГЕРБ, БСП, ДПС, патрЕоти и др. (около 70% на последния вот).

Но пък активни мероприятия за отвличане на вниманието се провеждат всеки ден. Евродепутатът Николай Бареков (да, същият от телевизията на Делян Пеевски/Цветан Василев TV7, преди това правещ ефирни орални упражнения върху Бойко Борисов) реши да излъже за големите уж заплати на известни и критични към властта репортери и тв водещи. Всички те работят в частни телевизии и колко им плащат е работа само на техния работодател и на тях. Но в България да получаваш добра заплата е лошо. За съжаление изнесените цифри превишават в пъти реалните заплати на въпросните колеги, но нали трябва да има нарочени лоши.

Другият смешко – руската подлога Волен Сидеров пък реши, че трябва да се прави на леля Лидия от сериала “Дневниците на прислугата” (The Handmaid’s Tale) и да започне дискусия “за или против” забраната на абортите в България. Че Сидеров няма характера да бъде леля Лидя е ясно, по-скоро е OfPutin и е готов да роди всяка изродщина, с която го забременят руските му покровители.

“Този въпрос е много важен и се дискутира в редица напреднали страни, но не и у нас. 26 000 аборта се правят на година тук, които са 26 000 убийства”, каза Волен Сидеров. И, разбира се, призова Българската православна църква също да се произнесе по-строго по въпроса с абортите. Къде да повърна?

Кампанията срещу абортите в Европа се води от Agenda Europe – мрежа от над 100-150 души и организации от повече от 30 държави в Европа, работещи срещу установени човешки права, права на жените и на сексуалните малцинства. Това е записано в обширно проучване на Европейския парламентарен форум за репродуктивни права и права на пола (EPF), обединяващ десетки депутати от 28 държави, представляващи различни политически партии и групи.

На среща на Agenda Europe през 2014 г. участва и Алексей Комов – тогава програмен директор на руската фондация “Св. Василий Велики”, с близки връзки до Руската патриаршия и Кремъл. Разследване на “Капитал” пък показва индиректни бизнес връзки на “Атака” чрез съветника на Сидеров – Христо Маринов, с Комов.

Щото Сидеров може и да не е успял да се добере до евтино апартаментче, но Москва ще го компенсира добре. Blessed be the Fruit!

 

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено