Открийте ни и в

Канада

Кой и кога може да се ваксинира в Канада?

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

След като Health Canada одобри ваксината срещу COVID-19 на Moderna, втората е достъпна в страната, вероятно много канадци се чудят кога ще дойде техният ред да се ваксинират.

В момента в Канада е в ход първият етап от разпространението на ваксините и затова още не е ясно кога те ще са достъпни до всички граждани.

Кой ще получи ваксина пръв?

Пилоти настояват за COVID-тестове на летищата в Канада

Сн.: Синхуа/БТА

В първата фаза, съгласно националния план, ваксините ще бъдат достъпни за 4 групи от хора:

  • Служители и жители в старчески домове
  • Възрастни над 70 години, като първо ще бъдат ваксинирани 80+ годишните
  • Здравните работници, включително тези, които работят в клиниките и болничният персонал, който работи пряко с пациентите
  • Възрастни в общности, в които инфекцията може да има непропорционални последици.
Мъж загина след челен удар с цистерна с пропан на магистрала в Канада

Фаза 2 от плана включва:

  • Здравните работници, които не са отговаряли на критериите от първа фаза
  • Жителите и персонала от други социални институции – мигрантски центрове, центрове за бездомни
  • Работници от т.нар. съществени сектори, включително полицията, пожарникарите, производителите на храни

Провинциалните и регионалните правителства могат да правят промени в този списък.

Например, планът на Алберта разделя първата фаза на фаза 1А и фаза 1Б.

В Квебек наскоро беше решено болногледачите на възраст над 70 години, които посещават домове за настаняване и дългосрочни грижи поне три пъти седмично, да бъдат добавени към групата с висок приоритет.

Що се отнася до Фаза 2, много региони все още не са определили приоритетните групи.

Сн.: Синхуа/БТА

Очаква се първата фаза да приключи в много провинции до края на март, докато втората фаза може да продължи до средата на лятото.

В Канада започна разпращането на първата партида американски ваксини на "Модерна"

Кога се очаква широката общественост да получи ваксина?

Голяма част от това зависи от провинцията или областта.

В Онтарио пенсионираният генерал Рик Хилиър, ръководител на работната група за разпределение на ваксините, заяви, че това може да стане до края на юли.

Но други провинции, като Алберта, определят есента на 2021 г. като началото на третата фаза, когато населението ще получи ваксината.

Агенцията за обществено здраве на Канада заяви, че цялата страна трябва да има достатъчно дози под ръка през следващата година, за да ваксинира всеки канадец, който иска, до края на септември.

Сн.: АП/БТА

Но тези срокове могат да се различават в зависимост от провинцията и територията.

Как да разбера кога е мой ред да се ваксинирам?

По време на първата фаза здравните служители призовават широката общественост да не посещава ваксинационните пунктове.

Много регионални здравни служители се свързват с тези, които отговарят на условията, или тези, които отговарят на условията, биват уведомявани чрез своя работодател.

Канада удължава забраната за пътнически полети от Великобритания до 6 януари

Що се отнася до широката общественост, която не се вписва в приоритетните групи, например Британска Колумбия в момента изгражда система, която ще позволи на обществеността да се регистрира за достъп до ваксината и да бъде официално регистрирана като имунизирана.

Провинциите все още разработват тези планове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

Експерти искат 6-седмичен пълен локдаун в Онтарио

Очакванията им са през май новите случаи да достигнат 10 000 на ден и до 15 000 до края на юни

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Онтарио се нуждае от поне шестседмична заповед хората да си останат у дома, а заедно с това да се правят и по 100 000 ваксинации на ден, за да се овладее третата вълна на коронавируса, която сега е обхванала провинцията, заяви експертна група в петък.

„Без по-строги мерки и незабавна подкрепа за основните работници и общностите с висок риск, броят на заразените ще продължи да се увеличава и през лятото“, се казва в последната актуализация на научната консултантска служба на Онтарио.

Последната препоръка идва на фона очакванията премиерът на Онтарио Дъг Форд да обяви нови ограничения в провинцията.

Адалщайн Браун, съпредседател на групата експерти, която съветва правителството по отношение на коронавируса, представи новите данни за разпространението на болестта в провинцията.

Случаите нарастват в повечето от 34-те звена за обществено здравеопазване в провинцията, а степента на позитивност на тестовете в цялата провинция се е повишила до 7,9%.

Тази цифра е по-висока от 10% в регионите Торонто, Пийл и Йорк.

Мрачната прогноза на експертите е, че през май новите случаи ще достигнат 10 000 на ден и до 15 000 до края на юни.

Темпът на ваксинациите просто не е достатъчен сам по себе си, за да се контролира вируса, добави той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Повече от 200 души са глобени, защото са отказали да се карантинират в хотел в Канада

От края на февруари пристигащите по въздух трябва да изчакат резултата от COVID-теста си в хотел, но някои хора отказват

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Синхуа/БТА

Стотици чужденци, посетили Канада през последните седмици, се сблъскаха с едно огромно неудобство – задължителното карантиниране в хотел, одобрен от правителството. Мярката беше въведена, за да се забави разпространението на коронавируса в страната.

Към 30 март в Канада са издадени 219 глоби на хора, пристигнали по въздух в страната, отказали да се карантинират в хотел, съобщи Агенцията за обществено здраве на Канада (PHAC).

Глобата за нарушаване на изискването е 3000 долара.

Влизането в Канада - с допълнителен тест и карантина в хотел за наша сметка

Все пак много хора отказват да се карантинират в хотел, защото смятат, че е нехигиенично и мерките не се спазват.

Пътешественикът Лен Дешарнайс казва, че е решил да не се настанява в карантинния си хотел във Ванкувър, защото смята, че не там не се спазвали правилата за безопасност.

На 22 февруари федералното правителство издаде заповед, според която хората, пристигащи със самолет, трябва да си направят тест за коронавирус при пристигането си и да изчакат резултата си три дни в одобрен от правителството хотел.

Разноските по престоя се поемат от самите пътници, като това може да достигне 2 000 дикара,

Пътуващите, които имат отрицателен тест, могат да се приберат у дома, където все пак ще трябва да изкарат 14-дневната си карантина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Пак разследват смъртта на момче, убито от полицаи в Квебек

Майката на 17-годишния младеж се надява да получи отговори, които търси от години

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: RADIO-CANADA

Бюрото на полицейския следовател в Квебек разпореди да започне публично разследване на смъртта на тийнейджър през 2018 година. 17-годишният Райли Фейрхолм бе застрелян от полицаите по време на полицейска операция. Младежът е бил в състояние на психично разстройство и с въздушен пистолет в ръка.

Майка му, Трейси Уинг, осъжда факта, че от пристигането на полицаите на мястото до момента, в който те са открили огън по сина й, е минала около минута. Жената депозира жалба в службата по етика срещу полицаите, участвали в инцидента през 2018 година.

Сега тя получи писмено потвърждение, че на 31 март е взето решение за провеждане на публично разследване, за да се изяснят обстоятелствата около смъртта на нейния син. Преди да се стигне до това, Трейси Уинг е разговаряла миналия септември с главния полицейски следовател, а преди това е изнесла реч пред Националното събрание на Квебек, за да предложи да се въведе публично разследване

всеки път, когато някой е убит

по време на полицейска намеса.

„След срещата в Националното събрание получих обаждане от главния полицейски следовател… Разговаряхме за искането ми да се проведе публично разследване. Отне шест месеца, докато получа писмения отговор“, каза жената.

„От самото начало, след полицейската операция и по време на разследването тогава, имах съвсем малко информация за моето момче. Дори след като бе обявено, че няма да има обвинения срещу участвалите полицаи, така и не получих доклада на следователя, нито пък резултатите от аутопсията въпреки множеството си искания“, допълни майката.

„Вече съм изтощена, но сегашното решение потвърждава всички въпроси, които имах. Мисля, че полицейският следовател може би ще има същите, или може би ще има други, и това ще задължи най-после полицията в Квебек да говори за събитията от онази вечер, както и да сподели какво точно се е случило. Нямам търпение да ги чуя“, каза още госпожа Уинг.

 В търсене на отговори и на промени

 Публичното разследване позволява да се изслушат свидетели, за да може полицейският следовател да разбере обстоятелствата около смъртта, и ако е необходимо, да даде препоръки. Този вид намеса не позволява да се повдигат обвинения.

„Надявам се полицейският следовател да направи добри препоръки за нови начини за намеса и действие спрямо хора, които са в депресия и които имат проблеми с психичното здраве. Бих искала следователят да поиска от вътрешния министър да оборудва полицаите с камери.

Това е, което искам, това трябва да доведе до подобряване на полицейските практики в целия Квебек“, каза още майката.

Тя се надява и да получи отговори на множеството си въпроси. Жената иска да разбере какво точно се е случило по време на операцията, да чуе мненията на експерти в използването на сила и на експерти от Националната полицейска академия.

Трейси Уинг допълва, че е невъзможно да се използват свидетелски показания, чути по време на публично разследване, за да се повдигат обвинения. Тя обаче не изключва възможността да предприеме други стъпки в бъдеще.

Според сайта на Бюрото на следователя в Квебек, разследването трябва да се проведе в края на 2021 година, датата предстои да бъде уточнена. Следователят Андрея Кронстрьом ще води разследването с помощта на прокурора Джули Робърдж.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Младеж гълта дрога пред полицаи в Плевен

24-годишният младеж е задържан за 24 часа.

Затвори