Открийте ни и в

Вашето здраве

Колата и Covid-19: Няколко съвета за дезинфекция

публикувано

на

Пандемията ограничи възможностите не само да пътуваме, но и да се придвижваме на малки или големи разстояние. В условията на различните ограничения, автомобилът остана едно от предпочитаните средства за транспорт на милиони хора по Земята.

Последните проучвания на австралийската камара на автомобилните индустрии (FCAI) обаче показват, че и колата се нуждае от ежедневни дезинфекции, за да не се превърне в място, разпространяващо зараза, пише „Капитал“. Видео по темата разпространи и центърът за градска мобилност на Москва.

Зоните, които се докосват най-често от ръцете, е нужно да се дезинфекцират след всяко пътуване. Това трябва

да се прави с маска и ръкавици

за еднократна употреба. Веднъж седмично е добре да се обработва срещу вируси цялата кола, като за целта се посети автомивка. Препоръчително е след всяко пътуване купето да се проветрява, а филтърът за постъпващия в салона въздух да се заменя по-често от обикновено.

Ето и конкретните съвети на специалистите:

  • Използвайте антибактериални кърпички за почистване на зоните, които се докосват постоянно след всяко пътуване.
  • Преди качване в автомобила забършете с антибактериални кърпички всички дръжки на вратите, бутона за отваряне на багажника.
  • След всяко пътуване или преди потегляне дезинфекцирайте дръжките на вратите, волана, планките за смяна на предавките за автоматика, бутоните за електрическите стъкла, лостчетата за мигачите, чистачките, копчетата на климатика и радиото, екрана на мултимедийната система, седалки, интериорни дръжки за захващане, врати, подлакътници, държачи за чаши, вентилационни отвори и други.
  • Ограничете максимално броя на пътниците, с които споделяте превозното средство.
  • Не използвайте за дезинфекция на автомобила агресивни химикали като белина, водороден пероксид или спирт с висока концентрация. Те могат да повредят лакирани и боядисани повърхности, да съсипят кожената тапицерия и пластмасови елементи.
  • След всяко зареждане на бензиностанции, работа с терминали за плащане и докосване на банкноти и монети измийте или дезинфекцирайте ръцете си.

Наблюденията сочат, че тези прости мерки

могат да попречат на разпространението

на коронавируса, без да ограничават сериозно мобилността, обобщават от FCAI.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено