Пандемията ограничи възможностите не само да пътуваме, но и да се придвижваме на малки или големи разстояние. В условията на различните ограничения, автомобилът остана едно от предпочитаните средства за транспорт на милиони хора по Земята. Последните проучвания на австралийската камара на автомобилните индустрии (FCAI) обаче показват, че и колата се нуждае от ежедневни дезинфекции, за да не се превърне в място, разпространяващо зараза, пише „Капитал“. Видео по темата разпространи и центърът за градска мобилност на Москва. Зоните, които се докосват най-често от ръцете, е нужно да се дезинфекцират след всяко пътуване. Това трябва

да се прави с маска и ръкавици
  • Използвайте антибактериални кърпички за почистване на зоните, които се докосват постоянно след всяко пътуване.
  • Преди качване в автомобила забършете с антибактериални кърпички всички дръжки на вратите, бутона за отваряне на багажника.
  • След всяко пътуване или преди потегляне дезинфекцирайте дръжките на вратите, волана, планките за смяна на предавките за автоматика, бутоните за електрическите стъкла, лостчетата за мигачите, чистачките, копчетата на климатика и радиото, екрана на мултимедийната система, седалки, интериорни дръжки за захващане, врати, подлакътници, държачи за чаши, вентилационни отвори и други.
  • Ограничете максимално броя на пътниците, с които споделяте превозното средство.
  • Не използвайте за дезинфекция на автомобила агресивни химикали като белина, водороден пероксид или спирт с висока концентрация. Те могат да повредят лакирани и боядисани повърхности, да съсипят кожената тапицерия и пластмасови елементи.
  • След всяко зареждане на бензиностанции, работа с терминали за плащане и докосване на банкноти и монети измийте или дезинфекцирайте ръцете си.
могат да попречат на разпространението