Открийте ни и в

Български истории

Коледа в българските училища в САЩ – веселие за малки и големи (СНИМКИ)

публикувано

на

Повечето български училища в Америка отпразнуваха най-светлия християнски празник в събота. Малки и големи показаха какво знаят за този ден и с ентусиазъм възродиха старите традиции.

Така бе и в Чикаго, където живеят най-много наши сънародници. Най-ранобудни за своето тържество бяха от училище „Слънчогледи“ в предградието Глен Елън. За първа година учениците показаха традицията кукерство и изгониха злото, за дa e спорна годината им. Най-малките от детската градина и подготвителната група изпълниха песничка за семейството и стихотворението „Най-щастлив е“. Стихчета рецитираха и първокласниците. Второкласниците демонстрираха как се правят сурвачки. На сцената оживяха още обичаите коледуване и приготвяне на домашната трапеза. Третокласниците изненадаха публиката с пиесата за мокрото писмо до Дядо Коледа, а танцова формация „Нашенчета“ танцуваха хорото „Ръка“. Накрая Белобрадият старец раздаде подаръци на всички малчугани.

По обед празнуваха учениците, учителите и родителите в

Ново българско училище в Нейпървил“ и „Нов живот“

В Нейпървил се бяха подготвили с „Коледен вълшебен спектакъл“, режисиран от г-жа Веселина Везьова, коледарски наричания и изпълнения на музикални инструменти от талантливи ученици. Детската група за народни танци изпълни „Изгубила е Веселинка коланче“. Специален гост бе народната певица Стойка Нейчева. Талантливата художничка и преподавателка г-жа Поли Тодорова изненада всички вкусни и красиви коледни курабийки. Дядо Коледа, Снежанка и елфите раздадоха подаръци и български книжки на децата в залата на „Ново българско училище“. Семейство Златарови направи коледно дарение за всички присъстващи деца, като осигури красиво илюстровани български книжки. Дядо Коледа, Снежанка и елфите раздадоха подаръци.

40 години ансамбъл „Босилек“ в Ню Йорк

С много радости премина и тържеството в училище „Нов живот“. Залата, в която празнуваха, се оказа малка да побере всички родители, деца, гости, приятели и симпатизанти. Децата украсиха прекрасна коледна елха. Те представиха песни, стихове и рецитал. Припкаха красиви ангелчета, овчарчетата стояха замислени и благодарни, а мъдреците достолепно крепяха своите дарове и мъдро поглаждаха своите бради. Разбира се, тържеството не мина без неизменните коледни подаръци. „Нека бъдем признателни и простителни, изпълнени с любов, мир и топлина. Нека се радваме на свободата и чудото на Рождество“, каза след тържеството директорката Хриска Перфанова.

„Коледна разходка по света“ бе темата на тържеството в

Малко българско училище“

в чикагското предградие Елк Гроув. Водещите разказваха за страните, а след това децата изпълняваха песни и танци, за да допълнят картината. Обиколката започна с Австрия, където жителите приготвят щрудел с орехи и плодове. Подаряват си прасенце, защото смятат, че носи щастие и късмет. В духа на Австрия ни потопиха изпълненията на двата хора с ръководители З. Минкова и Д. Смит, както и модерният балет при С. Богоева. По-големите ученици изпълниха „Испански танц“ и „Руски романс“, а детските състави – танците „Ангелчета“, „Хасапико“ и „Тарантела“, представящи Германия, Гърция и Италия. Кръжокът по спортни танци присъства с ча-ча, за да илюстрира Америка. За изобразяване на България малчуганите танцуваха „Ръченица“, „Еленино хоро“ и др.

В училище „Св. София“

 към едноименната църква в чикагското предградие Дес Плейнс също имаше богата програма. Тържеството започна с пресъздаване на обичаите на Бъдни вечер. Възпитаниците на школото от 6-ти и и 8-ми клас обясниха, че на масата се слагат само постни ястия и когато те са 7, олицетворяват седемте дни в седмицата, а когато са 9 – месеците, в които майката носи детето в утробата си. Учениците показаха и традицията с паленето на бъдника, прочитането на молитвата „Отче наш“ и разчупването на питката с късмети. Накрая в къщата, под съпровода на песента „Стани Нине“, влязоха и коледарите, които изрекоха традиционни наричания за благополучие. Най-малките от детската градина изпяха песните „Зимна песничка“ и „Стягайте шейните“. Музикално изпълнение имаха и подготвителната група с песента „Зима е сега“. Първи и четвърти клас танцуваха, втори и трети клас рецитираха стихчета.

В нова сграда посрещнаха Коледа

от училище „Иван Рилски“

 в Чикаго. Директорката Мима Янкова пожела на всички здраве, късмет, благополучие. „Нека сърцата ни се изпълнят с топлота и обич“, допълни тя. Най-малките излязоха на сцената със своя коледен танц и стихотворенията „Сурвакари“ и „Край елхата“. Нежният танц на снежинките развълнува гостите в залата, сценката от работилницата на Дядо Коледа ги развесели, но и ги накара да се замислят, че най-важно на Коледа е да сме добри едни с други. Учениците Васко и Жени поздравиха всички с песента „We wish you a merry Christmas“. Свой поздрав изпълниха и коледарите. Групата по народни танци с ръководител Лиляна Иванова се представи с няколко танца, единият от които беше „Джиновски танц“. Накрая Дядо Коледа раздаде подаръци.

Коледното тържество на българското неделно

училище в Северна Калифорния „Хан Аспарух“

се проведе на 22 декември в Сънивейл. Празникът бе открит от директора Катя Борисова, основала училището през 2012 г. В празничната програма под наслов „Коледно вълшебство“ участваха над 30 ученика от различни възрастови групи. С много ентусиазъм и вълнение учениците разказваха за българските традиции на Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Дядо Коледа и Снежанка се срещнаха лично с всеки малчуган и поднесоха заслужени подаръци. В тържеството също се включиха и по-големи ученици, които изпълниха класически народни танци. Освен на своите талантливи деца, родителите се радваха на специално организиран коледен базар и български деликатеси.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Българче – №1 в математическата лига на САЩ

Още две деца от България триумфираха на финала във Флорида.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Димана Праматарова, сн. Фондация „Димитър Бербатов“

13-годишно българско момиче впечатли света от Флорида, където преди дни се проведе Международният финал на Американската математическа лига. Димана Праматарова от Пловдив стана абсолютен шампион в надпреварата с впечатляващо постижение – тя успя да реши 80 задачи за по-малко от 10 минути.

Представянето на България във Флорида бе още по-бляскаво, защото второ и трето място отново са заети от български ученици – Сияна Павлова и Васил Стойков. Заради пандемията от коронавирус състезанието се провежда онлайн, но това не пречи на българските таланти да оставят конкуренцията назад в класирането и да спечелят първо място и в отборното класиране по държави.

Димана е шестокласничка в Образцова математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив.

Младата математичка се бори в четири изключително трудни кръга, а накрая й се налага да участва в допълнителен рунд за определянето на големия победител. Ученичката успява да реши сложна задача за 45 секунди и с лекота преборва деца от Индонезия и Казахстан.

Трите българчета се обучават в „Академия ХХI век“, а преподавателите им са във възхита от успеха им.

Цялото състезание продължава около четири часа, през които Димана била толкова напрегната, че дори

не хапнала залък хляб

и не пила вода, тъй като искала да е максимално концентрирана. Децата, класирани за този голям финал, са определени след предварителен национален кръг.

Догодина Дими и останалите призьори са поканени от самия Тим Сандърс да представят страната ни във Флорида.

Състезанието на Американската математическа лига стартира през 1976 г. с цел да се организира турнир между най-изявените ученици по математика в националните гимназии по целия свят. Прави се много сериозен подбор, преди да се стигне до финалния кръг, а победата е символ на престиж.

Състезанието добива популярност през годините и се провежда като международно състезание. Годишно ARML провежда повече от 400 състезания, в които участват повече от 30 000 ученици от САЩ, Филипините, Индонезия, Индия, Грузия, Хавай, Ботсвана, Намибия и др.

Състезателните теми изискват прилагане на стратегии за решаване на задачи и включват задачи от области като теория на числата, статистика, вероятности, комбинаторика, алгебра, геометрия и др

Димана е едно от талантливите

деца на фондацията на Димитър Бербатов

и печели всяко състезание, на която се явява. През 2019 година няма състезание, в което да е участвала и да не е спечелила призово място. Само за изминалата година става първа на ММО на Сингапурските и Азиатските училища (SASMO), квалификацията за Хонконгската ММО (HIKMO), квалификацията за Тайландската ММО (TIMO). Печели с максимален резултат за нейната възрастова група ОМТ „Румен Грозданов“, І НС по финансова математика. Единствена в Пловдивска област до V клас, в областния кръг на НС „Европейско кенгуру“ получава максималния резултат от 100 възможни точки. Заема първите места в XXVI Великденско НС, финалното състезание на клуб „Математически таланти 2019“, XXVIII НМТ „Черноризец Храбър“, XXVII НМТ „Иван Салабашев“, ОМТ „Димо Малешков“, XXVII Коледно НМС.

За поредна година Димана беше наградена с еднократна стипендия от Община Пловдив за постигнати високи резултати в областта на математиката.

Талантът й обаче не се изчерпва само с високите постижения в точната наука.

Тя обожава да прави миниатюрни скулптурки и цели сюжети от цветна полимерна глина. Умее да рисува прекрасни картини с различна техника. В свободното си време създава и уникални 3D макети от картон и пластелин. Обича да чете енциклопедии и да гледа филми за планетите и звездите. Кара ски, обича да плува, да играе футбол и народна топка.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

„Чудната градина“ в Добрич дава хляб и сбъдва мечти (ВИДЕО)

Научете повече за чудесата, които прави едно от първите социални предприятия в България.

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Станислав Колев

Достоен живот – това осигурява едно от първите социални предприятия в България, намиращо се в сърцето на Добруджа. Създадено от фондация „Свети Николай Чудотворец“ и наречено „Чудната градина“, защото превръща един пуст терен в Добрич в китна градина с оранжерии за зеленчуци. Там млади хора с увреждания сами вдигнаха 4 оранжерии и днес вече изкарват прехраната си с произведеното.

„Чудната градина“ дава не само препитание на младежи, които трудно се интегрират в обществото, но и в условията на пандемия сбъдва мечти.

„Как да не сме чудни, след като наистина

чудесата следват едно след друго

още от първия ден на създаването на градината“, с усмивка казва Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“.

„Чудната градина“ дава шанс на 22-ма младежи да живеят пълноценно. Те получават заплати и осигуровки и плащат данъци. Получават и още нещо – чувството за лично достойнство. Започват дейността си преди две години, когато отглеждат първите си цветя на покрива на сградата на Дирекцията за социално подпомагане. „Тогава беше много колоритно да се види как се отглеждат цветя на покрив и как се катерихме като маймуни, за да можем да ги отгледаме. Продадохме ги по пазарите и тогава спечелихме първите средства на социалното предприятие“, спомня си Мария Методиева.

Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“.

 

С получените средства вдигат първата оранжерия. Днес вече са четири и един разсадник. В тях се отглеждат домати и краставици, а на открито – тиквички и зеле.

Пътят от идеята до реализацията на социалното предприятие е дълъг и труден. Минават години, докато Мария успее да види мечтите си осъществени.

„Всички хора, които работят в градината, са хора с увреждания. Ние направихме предприятието не просто като хоби и да имаме какво да правим, а просто за да намерим възможност именно на хората с интелектуални затруднения да работят“, разказва за начинанието си тя.

А чудесата там продължават. Стефан Иванов мечтае да стане видеооператор. С първата заплата сбъдва стара своя мечта.

Стефан Иванов мечтае да стане видеооператор.

Купува си камера, с която

поддържа свой YouTube канал

Здравка Атанасова пък обзавежда стаята си с първите си заплати. Сашка още с първите спечелени пари преди повече от година се сдобива с нов гардероб и телефон.

Здравка Атанасова обзавежда стаята си с първите си заплати.

Работата в оранжериите е денонощна. Сериозно изпитание се оказва извънредното положение заради COVID-19. „В градината няма почивен ден, камо ли извънредно положение, най-малко защото няма никакъв вариант зеленчуци да се отглеждат дистанционно и да не се пипнат с ръка“. Вратите на „Чудната градина“ се затварят, но работата продължава. С общи усилия всички залагат новата реколта. Но проблемите идват: оскъдните доходи на оранжериите спадат, тъй като продукцията се продава само на цени на едро. В началото няма средства за заплати и осигуровки, спомня си Мария.

Една от идеите за изход от трудната ситуация е за ваучери за гарантирани продажби. Осигуряват ги със средства, получени от Фонд „Обединени срещу COVID-19“.

Ваучери са раздадени на целия персонал

медицински и немедицински, както и на социалните работници, с които работят, и на всички семейства с член – човек с увреждане. Те получават ваучери на стойност 20 лева. „Знам, че 20 лева не е нищо, но решихме да помогнем на повече хора. Броят на раздадените ваучери е 500. Може би ефектът щеше да е по-голям, ако бяхме раздали по-големи суми, но пък тогава нямаше да можем да раздадем голям брой ваучери. Така гарантирано имаме и продажба на нашата продукция“, обяснява Мария.

Цялата продукция на „Чудната градина“ се реализира както на място, така и по фермерски пазари и след споразумения с малки магазини. Качеството е най-важно за производителите, категорична е Мария.

Ежедневието в „Чудната градина“ е трудно. Но оплаквания няма, има само усмивки, светлина в очите и нови планове.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Все по-малко българчета се раждат в САЩ и Канада (ВИДЕО)

Повече или по-малко българчета се раждат в САЩ и Канада – какво показват цифрите?

публикувано

на

Виж цялата статия

Колко български деца се раждат в чужбина? И колко тук – в Съединените щати и Канада. Отговорът на този въпрос е труден, а статистиката непълна. И все пак дава добра картина.

Блогърът Боян Юруков получи справка от българските власти за последните 30 години – т.е. от началото на прехода и масовата емиграция в чужбина. Числата ни показват дали българската общност от тази страна на Океана расте, подмладява се или старае.

Как да получите BG гражданство за роденото в САЩ дете - по пощата (ВИДЕО)

От 1990-а до 2019 година досега извън България са родени близо 300 хиляди деца. Според данните на Боян Юруков – още около 32 хиляди трябва да бъдат вписани – т.е. общо малко над 331 хиляди.

33% от тези деца са родени в Турция. Още 11% са родени в страни с предимно натурализирани българи като Молдова и Северна Македония

“Интересното за Турция е, че броят на децата с българско гражданство, родени там, расте относително постоянно до 2010-та, след което се стабилизира около 5000 на година”, казва Юруков- – Като общ брой следват Германия, Испания и Великобритания.”

Официално от TSA: До България с US паспорт и BG лична карта? Може!

183 460 са българчетата, родени в страни с български емигранти като Германия, Великобритания и САЩ.

За същия период в Съединените щати са родени малко над 14 279 деца, а в Канада – 3 569.

Според Юруков обаче 

данните за Северна Америка не дават пълната картина 

“През годините виждаме стабилен брой регистрации от САЩ, който обаче е подценен, тъй като административната тежест заради разстоянието и недостатъчното консулско обслужване прави много трудно за доста хора да вадят български паспорт, освен когато не е крайно наложително”, казва той.

Интересна е тенденцията по години – тя показва кога българската общност тук се е разраствала най-много и кога това започва да се забавя.

Последна информация: Как се пътува от САЩ до България

Веднага след промените новородените и регистрирани българчета тук се удвояват почти всяка година – от 19 през 1990 година, на 44 през следващата – 1991-ва. През 1996-а са вече 110, а през 1999-а – 243.

Тази тенденция се запазва през следващото десетилетие и достига пик през 2008 година – с 881родени и регистрирани деца. След което цифрите започват да падат – през 2017-а вече са регистрирани едва 601 българчета, през 2018-а – 419, а за миналата година – 116. 

Разбира се, има много българчета, родени в чужбина и особено в САЩ, които не са регистрирани, но тенденцията е ясна.

Данните са подобни и за Канада – 33 през 1990 г. и с пик през 2008-а, когато са регистрирани 247 българчета. След това започва и спадът – 112 през 2017-а, 68 през 2018-а и едва 19 българчета през миналата година.

Преди 2008-ма Испания и Гърция също са имали най-много такива деца, но след това намаляват сериозно. След 2010-та обаче се забелязва сериозен пик в Германия и Великобритания, отчита в анализа си Юруков.

Нещо важно, което блогърът уточнява за тези данни, е, че увеличението на родените в чужбина деца не означава, че повече българи напускат Родината. От други източници виждаме обръщане на тенденцията. “Пикът на българчетата, родени в няколко страни, се дължи на редица фактори. Основният е български студенти и емигрирали за работа преди над десетилетие, които вече имат стабилни доходи и са се решили да имат деца. Затова промяната в данните тук са по-скоро ехо от миграционни ефекти години по-рано”, казва Юруков.

Според него обаче малкото регистрирани деца се дължи на 

бюрократични пречки и тромава администрация 

Въпреки че по закон регистрирането на новородено в чужбина българче може да стане административно, от това са се възползвали много малко родители. 

Удължиха срока за издаване на REAL ID за вътрешни полети в САЩ

От събраната информация става ясно, че 4550 акта за раждане са били препратени от консулствата на МВнР между 2015-та и декември 2019-та. По същия начин са минали още 4102 акта за брак и 3247 – за смърт. Това е на фона на 79471 раждания, регистрирани в ГРАО за същия период. Следователно за 94.3% от българите зад граница им е било по-лесно да пътуват до България за акт на детето си, отколкото да го направят в близкото консулство. От това лесно може да предположим, че още доста не им се занимава с процедурата, когато детето ще получи по-лесно чуждо гражданство.

В Щатите има учудващо малко такива актове – едва 2.7% от всички регистрирани деца.

За тези 30 години, които проследяват данните, много от родените в чужбина българчета вече имат свои деца. Интересно е дали те са ги регистрирали като българчета. Данни за това обаче няма.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено