Открийте ни и в

Интересно

Коледни истории, легенди и факти, които останаха скрити от света

Може би след този прочит ще възкликнете от изненада…

bgvoice

публикувано

на

Сн: pixabay

Коледа и коледните традици се развиват в продължение на повече от 2000 години. Но едва от началото на 19-ти век празникът придобива толкова голяма важност.

Може би сте чували за десетки вълнуващи истории за необичайния празник. На този ден ще ви разкажем и още няколко за които най-вероятно ще възкликнете „никога не съм знаел това“.

Oт Сатурналии към Коледа ли?

Произходът на Коледа датира още от езически времена, когато по време на римското управление хората изповядващи други религии са били преследвани. Приблизително по времето на Коледа римляните са отбелязвали техният празник – този на Сатурния, който чествал римският бог Сатурн, а светият венец е бил традиционен подарък по време на фестивала.

Защо коледното дърво е почитано по цял свят?

За да сигнализират на други християни, че домът им празнува Коледа, те закачали венци на вратите и в къщите си, за да не бъдат преследвани. Когато пък Римската империя приема християнството много от тези традиции са пренесени и се спазват до днес.

Въпреки, че Коледа празнува раждането на Исус Христос, в Библията не се споменава за датата 25 декември. Повечето историци дори вярват, че Исус е роден през пролетта, а не през зимата. 25 декември се приема за негов рожден ден чак през трети век. Специалисти в историята твърдят, че датата всъщност е била избрана, защото съвпада с езическия фестивал Сатурналия, който почитал земеделския бог Сатурн с празнуване. Римляните украсявали с дръвчета със свещи своите домове и си разменяли подаръци по време на тържествата в чест на бог Сатурн.

България празнува Рождество Христово!

Легенда за елхата

Имало едно време един беден дървар, който живеел със семейството си в дън горите тилилейски. След поредната оскъдна вечеря, когато всички били на масата, на вратата се почукало. Като отворили, те видели, че навън стои дете – малко и мръсно, с дрипави дрехи. Поканили го на топло и му дали да вечеря. Поканили го да спи у тях. Преди да заспят семейството помолили детето да намери семейство и топъл дом, за да не скита така само по света. На другата сутрин обаче те се събудили от най-красивото пеене. Като погледнали навън видели непознатото момче с цял хор от ангели да пеят коледни песни. Момчето вече не носело парцаливите дрехи от предната вечер, а било облечено с великолепна роба, която блестяла на слънцето. То се обърнало и им обяснило, че е Божият син и това е подарък за тях и отплата за добрината им. Божият син откъснал клон от дърво и го посял. Тогава им казал: „От този ден нататък това дърво ще ражда в изобилие дори и през зимата. Докато говорел, клонът се превърнал в голямо и красиво дърво, отрупано с плодове.

Сн: pixabay

Сн: pixabay

Легендата за коледния чорап

Известна още като „Легендата за благородника и трите му дъщери“, тази легенда датира от IV век и достига до нас благодарение на епископ, който имал най-голяма роля върху налагането на фигурата на Дядо Коледа (или Свети Николас) в коледните традиции на християнския свят. Легендата гласи, че навремето в Италия живял заможен благородник, който след смъртта на съпругата му пръснал цялото семейно богатство.

"В тази свята нощ изгрява надеждата"

Дошъл ден в който трите му дъщери трябвало да се омъжват, но бащата нямал заделена и стотинка за тях. Това го натъжило. Трите момичета трябвало сами да приготвят храната, да чистят дома и да перат дрехите си. Една вечер след като изпрали и прострели чорапите си на перваза на камината, за да изсъхнат, те си легнали.

Сн: pixabay

Сн: pixabay

Огънят в камината догарял. И в този момент къщата на благородника била посетена от добрия светец Николас, който бил научил за тежката съдба на семейството. Когато надникнал през комина и видял чорапите на камината, той решил да направи добрина. Бръкнал в пазвата си и извадил от там три малки кесии, пълни с жълтици. Хвърлил ги надолу през комина, а те паднали точно в чорапите на девойките. На другата сутрин момичетата станали и намерили чорапите, а в тях – подаръците от Св. Николас. Те вече имали пари да се оженят и скоро го направили. Баща им пък заживял щастливо, радвайки се на голямо семейство с внуци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Работата вреди на мозъчната дейност, показва ново проучване

Учените смятат, че хората над 40 години трябва да работят три в седмицата

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Работниците над 40-годишна възраст се представят най-добре, ако работят три дни в седмицата, показва икономически анализ на учени от Университета в Мелбърн.

Разгледани са работните навици и резултатите от мозъчните тестове на около 3000 мъже и 3500 жени на възраст над 40 години в Австралия. Учените стигнали до заключението, че работата на непълно работно време поддържа мозъка стимулиран, като същевременно хората не изпитват изтощение или стрес.

Изследователите казват, че това трябва да се вземе предвид, тъй като много страни повишават пенсионната си възраст.

Данните за изследването са взети от проучване на домакинствата, доходите и динамиката на труда в Австралия.

Участващите са били помолени да прочетат на глас, да изброят цифри от възходящо към низходящо и да решават други логически задачи, като са поставени под стрес.

Най-общо участниците, които са работили около 25 часа седмично, са постигнали най-добри резултати.

„Работата може да бъде нож с две остриета, тъй като може да стимулира мозъчната дейност, но в същото време дългото работно време и някои видове задачи могат да причинят умора и стрес, които потенциално могат да увредят когнитивните функции“, се казва в доклада.

Колин Маккензи, професор по икономика от университета Кейо, който участва в изследването, каза, че изглежда, че работата дълги часове е вредна за мозъчната дейност.

Данните показват, че когнитивните способности на работещите около 60 часа седмично могат да бъдат по-ниски от тези, които не работят.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Дезинфектантите за ръце могат да причинят главоболие, гадене и виене на свят

Това предупреди Управлението за контрол на храните и лекарствата на САЩ

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: pixabay

Изпаренията от дезинфектантите за ръце могат да предизвикат главоболие, гадене и виене на свят, предупреди Управлението за контрол на храните и лекарствата на САЩ.

Експертите съветват тези продукти, масово употребявани заради пандемията от COVID-19, да се използват на места, в които има много добра вентилация.

„Получаваме все повече съобщения за тези нежелани реакции от началото на пандемията“, се казва в съобщение на ведомството.

Министър Кацаров: Изграждаме система за всички имали досег с COVID-19

Повечето хора са проявили незначителни или слаби странични ефекти, но при някои се е наложило лечение. Нежеланите реакции най-вероятно са се появили, когато хората са използвали дезинфектанти в затворени пространства или на места с лоша циркулация на въздуха.

Управлението за контрол на храните и лекарствата продължава да следи за съобщения за нежелани събития след употребата на дезинфектанти за ръце. Засега американските власти не планират да променят етикетите на масовите дезинфектанти, но призовават те да се използват в помещения с добра вентилация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Лятото дойде!

В 6.32 ч., в понеделник започна астрономическото лято, а днешния ден е най-дългият за тази година

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

В 6.32 ч., в понеделник започна астрономическото лято, а днешния ден е най-дългият за тази година – неговата продължителност е 15 часа и 19 минути.

Астрономическото лято започва в деня на лятното слънцестоене, когато лъчите идващи под ъгъл 90 градуса падат върху Северната (около 22 юни) или Южната (около 21 декември) тропична окръжност.

Поради факта, че повърхността е вече загрята от пролетния период и силната слънчева радиация, слънцето продължава да нагрява интензивно континенталната и водната повърхност. Съответно температурите достигат своя максимум, като някъде те надминават 40 градуса по Целзий, в някой екстремни случаи и до над 50 градуса Целзий.

Тази година астрономическото лято ще съвпадне и с метеорологичното, защото с началото на новата седмица започва затопляне на времето с повече слънчеви часове.

Температурите надхвърлят 35 градуса тази седмица

Валежите ще спират в цялата страна, вятърът също постепенно ще отслабва. В следобедните часове на много места, главно в планинските райони ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

След това предстои период от 2-3 дни, в който няма да има валежи или те ще са на съвсем малко места в страната, като температурите ще продължат да се повишават, на места ще достигат 35-38 градуса.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
В Пакистан пускат убиеца на журналиста Даниъл Пърл

След отвличането на Пърл в консулството на САЩ беше получен ужасяващ видеоматериал с обезглавяването му

Затвори